За замахом на Роберта Фіцо у Словаччині простежується російський слід

НОВИНИ 16.05.2024 Коментарі 0

Прем’єр-міністр Словаччини Роберт Фіцо, на якого у середу, 15 травня, вчинив замах 71-річний поет Юрай Цинтула (Juraj Cintula, - слов.), вдало прооперований і, схоже, житиме. Російські пропагандисти намагалися одразу пов’язати подію з Україною, проте насправді у цій історії простежується російський слід.

Юрай Цинтула – фундатор літературного клубу «Дуга». Прихильник ліберальної партії «Прогресивна Словаччина». Пістолет, з якого він стріляв, - його власність, офіційно зареєстрована. Свій вчинок поет пояснив незгодою з політикою Роберта Фіцо.

Останній не приховував симпатій до росії та зробив низку провокаційних заяв щодо України.

Також читайте: У прем'єр-міністра Словаччини Роберта Фіцо сталась антиукраїнська істерика

Російська пропаганда одразу почала натякати, що за атентатом стоять українські або західні спецслужби.

ТГ-канал «Сито Сократа» припускає, що за спробами путінської Z-пропаганди обкласти справу із замахом на Фіцо як спробу Заходу прибрати словацького друга путіна виглядають димовою завісою для приховування операції російських спецслужб під чужим прапором.

«У Москві дуже сподіваються внести клин між країнами-членами НАТО, особливо по лінії Європа – США, а тому взялися за найбрудніші трюки, аж до ліквідації своїх лоялістів. Мати справу з російською стороною, подібно до угоди з дияволом, і завжди веде до одного: ганебного злочину. Схоже, Цинтула доволі пізно це усвідомив і зміг потрапити у глибоку залежність від російських людей у погонах. Як виявилося, Цинтула був діяльним членом незареєстрованого парамілітарного угрупування Slovenskí Branci (SB), яке розпочало операції на словацькій території із 2012 року», - йдеться у тексті.

Щонайменше два моменти пов'язують SB з росфедерацією: наявність у її лавах інструкторів російського походження, які служили у спецназі та контакти з путінськими улюбленцями – байкерами «Нічні вовки», що є проєктом російської ФСБ.

Тож Цинтула, як прихильник SB, має реноме людини, пов'язаної з російськими силовиками.

«Вчинений ним замах – чергова кривава витівка, схвалена кремлем. Якщо говорити про справжній мотив усунення Фіцо, то він полягає у залякуванні всіх європейських лідерів відносною простотою їх ліквідації. Якщо луб'янка змогла підібратися до керівника Словаччини, вона цілком здатна в будь-якій точці Європи організувати ліквідацію лідера неугодної держави. Цим шантажем Москва плекає надію зруйнувати коаліцію підтримки України, синхронізувавши замах на Фіцо з візитом держсекретаря США до Києва. Типова акція під чужим прапором», - робить висновок автор.

Довідково

Юрай Цинтула народився 1953 року. У 1980-му переїхав до Вільнюса та певний час мешкав у одній квартирі з радянською співачкою Раїсою Васильєвою.

Юрай Цинтула після затримання пояснив, що не згоден з політикою влади (скриншот відео)

2016 року працював у приватній охоронній службі і став жертвою нападу в торговому центрі. Нападником був молодий чоловік під дією наркотиків. Після цього Цинтула почав збирати підписи в Інтернеті за створення політичної партії під назвою «Hnutie proti násiliu» («Рух проти насильства»).

Неодноразово брав участь у заходах забороненої в 2022 році парамілітарної організації Slovenskí Branci. Ця ультраправа організація тісно пов'язана із російським клубом Нічні Вовки, проводила військову підготовку школярів у школах Словаччини та підтримувала невизнані ДНР та ЛНР.

Цинтула – автор трьох поетичних збірок: Sen rebela, Diptych, Osy (сатира). 2010 року видав роман Posolstvo obete, 2015 року – книгу про ромів Efata.

Також читайте:

Фіцо в Ужгороді розвернувся на 180 градусів

Чому у Словаччині переміг покривач наркомафії і вбивці журналіста

Основне фото – Юрай Цинтула, схоже, дійшов висновку, що словом важче вбити, ніж кулею

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: