Як франца розносить російську пропаганду по Європі

РОЗСЛІДУВАННЯ 11.06.2022 Коментарі 1

У Галичині колись давним давно вживали час од часу м’яке лайливе слово, винесена у заголовок. Іноді його підсилювали прикметником. «Францою француватою» називали явище чи людину, щоби висловити, наприклад, своє «фе». А дослівно – зараза. Поінформовані  люди кажуть, що пов’язане воно з венеричними хворобами…

Українська версія Вікіпедії стверджує, що записи про спалахи сифілісу у Європі зафіксували наприкінці XV-го століття у Неаполі. Туди його принесли французькі солдати, яких вів король Карл VIII. Яким дивом давні українці то взнали – залишається здогадуватися: чи пращури-заробітчани у Європі кілька століть тому вже були, чи після походу військ Наполеона на москву на початку ХІХ століття таку пошесть тут посіяли – залишмо ці здогадки на дослідження історикам і філологам.

Нас же цікавить, чому таке поняття франца набуває нових барв тепер – коли росія погрожує завоювати, а то і знищити Європу. Французький народ між поганим і гіршим обрав перше. І якщо Ле Пен готова була «лежати» під путіним, то президент Еммануель Макрон, удруге очоливши державу, готовий на орально-вербальний контакт із фюрером рашистів. І чомусь пропонує зберегти це наколоте ботоксом старече обличчя (не шукаймо якихось психологічних моментів, хоча задуматися варто, зважаючи на поважні літа обраниці пана Макрона).

У цьому контексті дивакуватої поведінки частини французів і влади країни можна згадати політику співпраці з росією, постачання товарів подвійного призначення, яке москва використовувала у створенні озброєння під час санкцій, загравання з кремлем. А тут іще з’явилася інформація про трансляцію російської пропаганди через супутники французької компанії на Європу.

Попри те, що європейські (і не тільки) країни намагаються перекрити доступ кремлівської брехні через інтернет і телебачення, головний європейський партнер росії - французька компанія Eutelsat - продовжує транслювати передачі російських держтелеканалів у Європі. Разом із телеграм-каналом «Можем обьяснить» суспільно-політичне видання «Верстка» опублікувало розгорнуте дослідження про те, чому французький оператор продовжує співпрацю з росією, попри санкції та війну. ЗІФ пропонує ознайомитися з рослідуванням журналістів у дещо відредагованому варіанті.

Путінську пропаганду не хочуть навіть в Азії 

Наприкінці травня російські інформагентства повідомили, що в Киргизстані та Туркменістані заблоковано мовлення низки російських телеканалів: «Россия 1», «Россия 24», «Россия Культура» та «Звезда». Перших три належать російському холдингу ВДТРК (Всеросійська державна телевізійна і радіомовна компанія), останній – міністерству оборони рф.

В інших країнах Центральної Азії також почалися проблеми з трансляцією телеканалів російського ВДТРК і міноборони. Але лише у приватних кабельних мережах, що працюють за підпискою та через супутниковий зв'язок. У місцевих державних компаній складнощів із передачею російських каналів немає. Наприклад, у соціальному пакеті цифрового телемовлення Киргизстану російські телеканали продовжили транслювати у звичному режимі.

США чистять свої супутники від російських ТВ-каналів

Проблеми супутникових операторів  пов'язані з тим, що американські супутники перестали розміщувати російські телеканали, повідомив директор дирекції міжнародних відносин ВДТРК. Ідеться про супутники американської компанії Intelsat – найбільшого оператора, який у травні заблокував мовлення певних каналів на своїх космічних апаратах Intelsat 15 та Horizons 2.

Саме їх орендує для трансляцій російська компанія «Оріон» - федеральний супутниковий оператор, який мовить, зокрема, і на Центральну Азію. Ця компанія надає послуги під брендом «Телекарта».

24 травня «Телекарта» повідомила, що припинила мовлення телеканалів ВДТРК через дії американського партнера. При цьому решта каналів «Оріона» (їх більше 240) Intelsat продовжив транслювати.

Рішення Intelsat зупинити трансляцію ВДТРК обумовлено новим пакетом санкцій США, ухвалених на початку травня щодо російських ЗМІ, які підтримують початок бойових дій в Україні. Білий дім пояснив, що санкції стосуються трьох найпопулярніших російських телекомпаній, які прямо або опосередковано контролює держава: це акціонерне товариство «Перший канал», держхолдинг ВДТРК (телеканал «Россия-1», «Россия-24», «Культура») та акціонерне товариство «Телекомпанія НТВ». Усі три компанії отримували велику виручку від мовлення за кордоном.

Санкції забороняють будь-якій американській компанії фінансувати їхні телеканали за рахунок реклами, продавати їм обладнання або здавати в оренду. Заблокувавши мовлення російським державним телеканалам, Intelsat виконала вимогу влади.

Європа vs раша-ТВ

Багато європейських країн російське телебачення після 24 лютого блокували одразу на декількох рівнях.

На рівні приватних телекомунікаційних операторів. Наприклад, у Польщі, Німеччині та Фінляндії багато компаній відключили «Россию-24», «НТВ» та «Перший». А ще на рівні національних регуляторів. У країнах Євросоюзу та Великобританії мовлення Russia Today та Sputnik заблокували, а транслювати їх місцевим операторам заборонили.

Щодо супутників зв'язку, то наразі від мовлення російських держканалів відмовилася лише американська компанія Intelsat, чиї супутники повністю або частково покривали багато європейських країн: Польщу, країни Балтії, Чехію, Німеччину, Швецію.

Проте головний європейський партнер росії в супутниковому мовленні – французька компанія Eutelsat – продовжує транслювати російські держканали у Європі, Північній Африці та на Близькому Сході. Наприклад, завдяки її супутнику Hotbird 13 мешканці Німеччини можуть безкоштовно дивитися канали ВДТРК.

Також французький на чверть державний оператор Eutelsat за договором ретранслює російські телеканали для найбільших на росії компаній супутникового телебачення НТВ-Плюс і Триколор-ТВ.

Французькі оператори по оптоволоконному кабелю отримують телесигнал із росії, спрямованим променем передають його із землі на супутники, а ті ретранслюють із космосу на Землю, до телеглядачів.

Фахівці кажуть, що французи мають технічну можливість заблокувати сигнал, проте не роблять цього.

Розслідувачі із телеграм-каналу «МО» і «Верстки» пояснюють таку обставину тим, що санкції Євросоюзу не зобов'язують усі країни блокувати телеканали ВДТРК. Повністю заборонили лише мовлення Russia Today та Sputnik. Щодо ВДТРК, то Брюссель наклав санкції лише на його керівництво і працівників. Тому формально Франція діє згідно зі санкціями, але повністю заблокувати російську пропаганду влада не квапиться.

Газета le Figaro повідомляла, що президент Франції Еммануель Макрон порадив представникам великого французького бізнесу утриматися від поспішних рішень щодо відходу з російського ринку.

Макрон також сказав, що Франція накладатиме санкції разом із Євросоюзом та США. Тобто Франція не збирається обмежувати мовлення російських телеканалів — хіба що інші країни ухвалять таке рішення.

Супутниковий французький оператор Eutelsat до ідеї розриву з москвою поставився прохолодно. Генеральна директорка  Eutelsat  Єва Бернеке стверджувала, що компанія обирає «нейтральність» у конфлікті за участю росії. А рішення про виключення російських провайдерів залишається суто за французькою владою.

У чому полягає таємниця дружби Eutelsat і кремля?

«Нейтралітет» Eutelsat можна пояснити тривалістю ведення бізнесу в росії за сприяння тамтешньої влади. Французький супутниковий оператор став важливою частиною кремлівської пропаганди. За даними Eutelsat, два супутники - Eutelsat 36B і Eutelsat 36C - охоплюють 50% будинків з телебаченням у Росії та країнах СНД. Це основне супутникове мовленнєве покриття регіону. На ці два супутники зорієнтовано понад 12 млн домашніх тарілок (через «НТВ-Плюс» та «Триколор-ТВ»)

Цікавою і показовою є історія 2009 року. Тоді Грузія втратила внаслідок військової агресії росії частину своєї території. Проте вирішила створити телеканал «Перший Кавказький». Він був частиною Громадського грузинського телебачення і мав стати першим російськомовним телеканалом на Кавказі не під контролем Кремля. Росія виступила проти. Eutelsat хоч і мав уже п'ятирічний контракт із грузинським громадським телебаченням, але виконав вказівки з кремля і перепродав російській компанії «Інтерспутник» усі ретрансляційні канали свого супутника W7, який передавав програми «Першого кавказького». Вартість угоди склала 200 млн євро. Так російська влада за допомогою грошей і тиску, а також за мовчазною згодою французького уряду зберегла інформаційну гегемонію в регіоні.

Сьогодні французький Eutelsat кремль використовує для пропагандистської війни проти України. Проте є надія, що союзники України активізуються і змусять французького оператора віддати перевагу більш об'єктивним телеканалам.

Зараз у Франції активно поширюється петиція проти російських операторів «НТВ-Плюс» і «Триколор-ТВ», які ведуть мовлення з використанням супутників Eutelsat. Ці оператори вилучили зі своїх «пакетів» міжнародні інформаційно-аналітичні канали (CNN, Euronews, BBC World, Deutsche Welle, Euronews та France 24 тощо) та продовжують транслювати Russia Today, незважаючи на заборону Євросоюзу.

Ідея активістів — у тому, щоб відключити головних російських провайдерів від супутників Eutelsat і замінити їх іншими, які транслюють незалежні міжнародні передачі. Тоді кремлівська монополія на інформацію у росії може бути зруйнована.

Річ у тім, що багато домогосподарств, не охоплених цифровим телебаченням, підключено до супутникового — держава навіть сприяла цьому, щоби кожна сім'я могла дивитися держканали. І навіть ті, хто має на сьогоднішній день цифрове ТБ, продовжують платити за супутникове — до нього підключено близько 30% домогосподарств. При цьому багато тарілок орієнтовані саме на супутники Eutelsat.

Поки що французька супутникова компанія заявляє, що жоден регулюючий чи інший компетентний орган ще не звертався до них із проханням припинити мовлення приватних російських операторів у росії.

Що стосується ретрансляції російських телеканалів у Франції, то Eutelsat заявляє, що готовий будь-якої миті припинити їхнє мовлення, якщо «буде опубліковано відповідний європейський регламент».

Щоправда, окрім європейських, є ще й американські санкції, які компанія поки що ігнорує. Якщо Eutelsat затягуватиме із блокуванням російських каналів, які потрапили під санкції США, то ризикує потрапити під вторинні американські санкції. Поки що Вашинґтон їх ні до кого не застосовував. Eutelsat може стати першою компанією, яка під них потрапить.

Щоправда тоді все одно залишаться китайські супутники, які зможуть транслювати російські канали. Китайська StarTimes уже перехопила Russia Today Global і з 11 травня повернула його супутникове мовлення до… Південно-Африканської республіки.

А тим часом в Іспанії… Шарій без раша-ТВ

Скандальний і здебільшого ненависний українцям проросійськи орієнтований блогер-пропагандист Анатолій Шарій днями обурився відключенням російських телеканалів в Іспанії у Twitter.

43-річний Шарій чекає на свою долю – судове рішення про екстрадицію в Україну. Із 2019-го він мешкає зі сім’єю в селищі Рода-де-Бара, що у провінції Таррагона.

На початку травня цього року поліція Іспанії затримали інформаційного провокатора та диверсанта відповідно до запиту Інтерполу. В Україні проти нього порушили минулого року карну справу за двома статтями. Одна із них - «державна зрада». До вілли Шарія в Іспанії час од часу навідуються активісти.

Невідомо скільки триватиме розгляд «питання Шарія». DW пише, що справа може затягнутися і до півтора роки. А поки що суд вилучив паспорт скандаліста та зобов’язав 2 місяці не покидати Іспанію. Відтоді місяць уже минув. Шарій активно пише свою пропаганду у соцмережах та, здається, нічим особливо не переймається. Хіба що відключенням раша-ТВ.

Support the project here:

DONATE

Відгуки

2022-06-15 00:46:15

Петиція, про яку йдеться в цій статті та в цій статті Верстки, є ініціативою комітету Дені Дідро, який я створив разом із деякими європейськими та квебецькими колегами. Текст українською можна знайти тут https://www.denisdiderot.net/%D0%BF%D0%B5%D1%82%D0%B8%D1%86%D1%96%D1%8F. Петицію можна підписати онлайн тут https://secure.avaaz.org/community_petitions/en/l_union_europeenne_et_eutelsat_igo_pour_des_sanctions_contre_ntv_et_trikolor_censeurs_russes_de_l_information_pluraliste/ Політична боротьба, яку ми ведемо, далека від завершення. Ми сподіваємося, що санкції Європейського Союзу дозволять вивільнити частоти на супутниках Eutelsat, щоб зробити їх доступними для новинних каналів і незалежних російськомовних каналів. Зрештою, це дозволить російському громадянському суспільству мати більш справедливе сприйняття того, що відбувається Щастя українському народу! Андре Ланге Координатор комітету Дені Дідро.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: