Єврокомісар з питань оборони – нову посаду планують створити в ЄС

НОВИНИ 15.02.2024 Коментарі 0

В Європейському Союзі розглядають можливість створення нової посади єврокомісара з питань оборони, який займатиметься промисловими аспектами оборонної політики. Відбувається це «з огляду на війну, яка вирує в Україні та привид Дональда Трампа, який повернувся на вибори в США», зазначають медіа.

«Хоча рішення щодо складу і ролі Єврокомісії визначатиме новий президент, я можу підтвердити, що президентка Урсула фон дер Ляєн дуже схвально ставиться до цього питання», – цитує неназваного посадовця ЄК видання Politico.

Фон дер Ляєн родом з Європейської народної партії, і вона першою закликала призначити комісара ЄС з питань оборони в проєкті передвиборчого маніфесту. Очікується, що німецький політик повідомить про свій намір балотуватися на другий термін під час політичної зустрічі зі своєю партією ХДС у Німеччині в понеділок. Якщо все піде добре і вона вдруге отримає цей пост, то вирішуватиме, як розподіляти портфелі для нової ЄК, включно з потенційно новою посадою оборонного єврокомісара.

Один із високопоставлених дипломатів ЄС зазначив: «Я був би здивований, якби вони цього не зробили. На оборону може бути спрямований значний фінансовий пакет. Тому вам знадобиться хтось, хто буде здійснювати нагляд за ним».

Серед претендентів на посаду нового комісара, за даними видання, розглядають кандидатуру глави МЗС Польщі Радослава Сікорського або прем’єр-міністерки Естонії Каї Каллас.

Однією з компетенцій нового єврокомісара може стати роль ЄС у промисловій політиці, спрямованій на задоволення спільних потреб у боєприпасах і розгортання інвестицій ЄС у програми розвитку озброєнь, розподілених між кількома країнами.

«Підштовхнувши Україну і Трампа, ЄС розглядає кроки в галузі оборони, які ще кілька років тому неможливо було б уявити. Настав час», - резюмує Politico.

Фото: з відкритих джерел

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: