Євген Магда: Саміт НАТО не буде повним розчаруванням для України

АНАЛІТИКА 11.07.2023 Коментарі 0

У ці хвилини у Вільнюсі розпочався саміт НАТО. Пропопнуємо інтерв'ю Vzglyad.Az з політологом, директором Інституту світової політики Євгеном Магдою.

- Згідно з інформацією, члени НАТО погодилися прийняти Україну до Альянсу за спрощеною процедурою без виконання Плану дій щодо членства (ПДЧ). На вашу думку, коли можна очікувати прийняття України в НАТО?

- Скасування ПДЧ є цілком логічним кроком через те, що ЗСУ за близько 500 днів широкомасштабної війни проти Росії довели, що цей план не надто й потрібен. Це вже втратило актуальність для України, і тому НАТО таким чином демонструє свою здатність гнучко реагувати на наявні виклики та діяти так, щоби це було максимально ефективним і важливим для всіх.

Вважаю, що взагалі саміт НАТО працюватиме за гібридним принципом: там не слід очікувати на задоволення заявки України на вступ до НАТО, але цей саміт не буде повним розчаруванням для України. У НАТО все більше та більше набирає сили розуміння того, що Україна, яка воює з росією, здатна принести набагато більше користі Заходу, ніж Україна, яка гіпотетично стала сателітом росії.

- Які ваші прогнози щодо завершення війни?

- Я не знаю скільки триватиме війна. Вважаю, що Україна обов'язково переможе у цій війні, але Заходу треба розуміти, що перемогою вважатиметься не лише відновлення територіальної цілісності України, а й демонтаж росії у її нинішньому вигляді. Якщо росія не буде демонтована, то ми зіткнемося з тим, що ця війна повернеться бумерангом після того, як росія залиже рани та з новою силою завдасть удару, і не обов'язково по Україні. Це може бути будь-яка інша суміжна країна.

- Очікується, що Президент Володимир Зеленський на саміті офіційно запросить вступ України до НАТО. Водночас, за інсайдерською інформацією, Німеччина та США мають намір заблокувати подання Україною заявки. Берлін і Вашингтон також тиснуть на інших членів НАТО, щоби ті відхилили заявку Києва. Чому США та Німеччина блокують заявку України на членство НАТО?

- Позиція Німеччини та США в принципі не нова. У ній немає нічого особливого. Ці країни – як найбільша економіка світу та Європи, не хочуть переходити червоні лінії. Для НАТО загалом прийняти державу до своїх лав і не поширювати на неї п'яту статтю Статуту – це, на мій погляд, демонстрація слабкості, і НАТО на це не може піти. Тому Альянс відповідним чином маневруватиме, шукатиме можливість для того, щоби підтримувати Україну, постачати їй зброю, але порушувати питання про можливий вступ до НАТО буде лише після завершення російсько-української війни.

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: