Є два варіанти, за яких режим лукашенка впаде - Змітєр Шчигельський

АНАЛІТИКА 04.05.2023 Коментарі 0

Чи може Лукашенко перевзутися і зрадити Путіна? Чому офіс Тихановської не доопрацьовує щодо побудови діалогу з Україною? І чи впишеться Україна за білорусів у боротьбі з диктатурою? Про це в ефірі шоу «Звичайний ранок» (Обычное Утро – рос.) розповів політичний представник Полку імені Кастуся Калиновського та лідеру руху «Спротив» («Супрацiв» біл.) Змітєр Шчигельський.

Він поділився враженнями від зустрічі в колі експертного середовища з різних країн, що відбулася два тижні тому у Варшаві.

Також читайте: Урятувати Білорусь і зробити безпечним регіон у майбутньому: про що міркували експерти у Варшаві

За словами Змітєра Шчигельського, є частина активного білоруського суспільства за межами Білорусі і всередині країни, яка готова повернути країну до нормальних, цивілізованих, західних стандартів. Хоча, визнає, є частина білорусів, яка підтримує лукашенка, та ті, хто займає нейтральну позицію.  

Гість «Звичайного ранку» пояснив користь від таких зустрічей експертів, які обговорюють і планують майбутнє вільної Білорусі.

Так, він краще почав розуміти українців, дізнався про наявні проблеми між білорусами й українцями.

«Мені здавалося, що білоруси набагато краще знають українців. Зясувалося, що це не так. Я зрозумів, що цікавість до України зявилася у значної частини – навіть нашої опозиції, тільки після цього повномасштабного вторгнення», - сказав гість шоу.

Він навів приклад білоруськомовної знайомої, яка після повномасштабної війни почула українську та зізналася для самої себе, що чудово її розуміє.

«Це свідчить про те, що не зважаючи на те, що людина професійно займається медіа, професійно перебуває у темі, вона найімовірніше до 24 лютого взагалі ніколи не відкривала ні український YouTube, не читала українські сайти, не намагалася отримувати інформацію, а як була орієнтованою на Москву – ось це велика проблема, яка менша зараз в українців на порядок ніж у нас – ось ця ментальна привязаність «а що там скажуть російські товариші», хай це не путін, а це ліберали. І ось це існування як на якихось там висилках російського інформаційного поля, хай і ліберально-демократичного. А не орієнтація на те, щоби дивитися а що відбувається в Польщі – а там багато чого цікавого відбувається, а що відбувається в Україні – там величезна кількість засобів масової, там є філософи, політологи, політтехнологи, політики, соціологи. Тобто там море всього, що на мій погляд абсолютно конкурентне і для нас набагато релевантніше, ніж що там скажуть на «Ехо Москви» чи що там з нього утворилося. Замість цього залишається все одно ота ментальна привязка (до москви – ЗІФ), яка, на мій погляд, украй шкідлива», - вважає Змітєр Шчигельський.

На запитання «що Україна хоче від білорусів?» представник руху «Спротив» відповів:

- Частина українського політикуму, експертної спільноти і громадянського суспільства, котре більш-менш тісно пов’язане з Білоруссю, мають чітку та ясно сформовану позицію. Зараз я розповідатиму про неї. Є частина українського політикуму, яка на даний момент не має зрозумілої позиції і там відбувається боротьба декількох течій, які не є обґрунтованими. І частина взагалі не знає, що вона хоче – тобто це такий глобус Білорусі, який десь є. Знають, що є лукашенко, він б’є протестувальників, хороші дороги, він вчасно платить маленькі зарплати, комусь іноді дає безкоштовно квартири. Ось це знання про те, що таке Білорусь у багатьох українців. Я зараз говоритиму про ту частину, котра знає, працює і розуміє. І яка, як сподіваюся, може стати провідником формування стратегії України щодо Білорусі. Вони хочуть політичного режиму, який буде зрозумілим, прогнозованим, прозорий, і якому можна довіряти. І щоби білоруси визначилися: вони з ким – бо на війні не можна бути невизначеним – вони з росією чи вони із Заходом!? Тому що це проблема як білорусів, так і проблема лукашенка, який ніби з росією, але все одно намагається петляти, також і проблема значної частини суспільства і також проблема значної частини нашої опозиції – ми ніби зі всіма дружимо, багатовекторність і вся ця звична риторика. А так не буває, 

Також гість передачі відповів, зокрема, на запитання:

  • Чи може лукашенко очолити національно-визвольний рух Білорусі?
  • Чи можна тільки силовим варіантом вирішити питання повалення режиму лукашенка?
  • Чому Офіс Зеленського не йде на діалог з Офісом Тихановської?

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: