Яку рашистську дезінформацію просували європейські медіа у травні

АНАЛІТИКА 16.06.2023 Коментарі 0

Моніторинг 86 медіа Польщі, Словаччини, Угорщини, Чехії, Італії та Німеччини виявив 1 118 кейсів дезіформації про Україну. Найактивніше просували кремлівські наративи про те, що Захід нібито контролює Україну та використовує її у своїх цілях, що Україна – «терористична держава», а війну в Україні росію змусила почати політика України та Заходу.

Найбільше кейсів дезінформації аналітики проєкту VoxCheck виявили у словацьких (277), польських (248) та чеських (163) медіа. Здебільшого виявлені фейки та маніпуляції співзвучні з головними наративами російських дезінформаційних кампаній.

Польща

Під час моніторингу 12 польських ЗМІ було виявлено 248 кейсів дезінформації, які згрупували у 21 наратив. Серед них найбільші – наратив, нібито Захід контролює Україну та використовує її у своїх цілях (47 кейсів) та що Україна – «терористична держава» (43 кейси). Окрім того, зафіксовано по 17 кейсів дезінформації про західну зброю, яку передають Україні партнери, та щодо дискредитації української влади. 

Цього місяця у своїх інформаційних вкидах пропагандисти тісно пов’язали наративи про контроль Заходу над Україноюта «Україну-терориста». Коментуючи атаку Кремля дронами, низка польських ЗМІ наголосила, що такі акти курують Штати та їхні союзники. А всі рішення щодо ходу бойових дій з боку української сторони начебто приймають за океаном, тоді як київська влада не має на них жодного впливу. Саму атаку низка польських медіа коментували цитатами кремлівських посадовців (що це «акти українського тероризму», але «у москви все під контролем»). І підсилили повідомленнями з невизнаного Придністров’я нібито про підготовку замаху українськими спецслужбами на їхнього ватажка.

Примітно, що у польських медіа посилився наратив про вступ Китаю у війну в Україні. Й начебто залученість китайської сторони перетворює конфлікт «із регіонального на глобальний і прискорює спалах китайсько-американського зіткнення». При цьому країни НАТО нібито свідомо розпалюють напруженість у відносинах із Китаєм. 

Італія

У травні 13 італійських медіа поширили 148 кейсів дезінформації, з яких можна виокремити 21 наратив. Найчастіше йшлося про те, що війну в Україні росію змусили почати дії України та Заходу (25 кейсів), що Україна – «терористична держава» (20 кейсів), а Захід контролює Україну та використовує її у своїх цілях (13 кейсів). 

Ряд італійських медіа доволі активно писали про те, ніби західні лідери відкрито говорять про ціль війни в Україні – знищення росії. ЗМІ цитували топ-спікерів кремля, зокрема заяву путіна, нібито війну розв’язали якраз проти росії. В італійських медіа теж помітно збільшилася кількість кейсів зі згадкою залученості Китаю до війни в Україні. Але йшлося більше про «відбілювання» та виправдовування агресії: мовляв, москва і Пекін насправді закликають до застосування міжнародного права, бо росія прагне гарантій безпеки, а Китай – свободи ведення економічної діяльності. 

Натомість атака дронів стала не лише приводом обізвати нас «країною-терористом», її навіть назвали «справжнім casus belli» для російського військового командування. Мовляв у відповідь кремль може почати обстріли Києва та навіть «повну війну» (намагаючись створити враження, ніби росія ще не починала повномасштабне вторгнення в Україну). При цьому відповідальність за ініціювання цієї атаки дронів деякі медійні ресурси поклали на неоконсерваторів – оскільки деякі з сенаторів нібито публічно закликали до вбивства ліліпутіна. Тоді як він стримується від реакції на замах, «щоб запобігти розгортанню Третьої світової».

Німеччина

Моніторинг 19 німецьких медіа у травні виявив 129 кейсів дезінформації, які розділили на 20 наративів. Серед них найбільші про те, що Україна – нібито «терористична держава» (15 кейсів), та що Захід контролює Україну та використовує її у  своїх цілях (13 кейсів). Зафіксовано і 12 кейсів дезінформації про те, що росія начебто воює в Україні із західними країнами, та 12 кейсів, спрямованих на дискредитацію української армії. 

Окрім згаданих кейсів, низка медіа поширила заяву служби внутрішньої розвідки фсб рф, нібито орган попередив кілька спроб українських терактів на російських АЕС. Так пропагандисти намагалися просунути фейк про український «ядерний тероризм». А також пропагандисти поширювали фейк, ніби генсек НАТО Єнс Столтенберг визнав, що «київський режим» був створений у 2014 році за допомогою зброї та військових інструкторів НАТО для протистояння росії. 

Традиційно низка німецьких медіа розганяли фейки про те, ніби солдати ЗСУ тероризують, грабують, викрадають та вбивають цивільних. Такі вкиди мають на меті створити хибне враження, нібито цивільних в Україні захищала російська армія і населення було у безпеці лише на момент російської окупації. Також повідомляли «сенсацію» про нібито «зникнення» Валерія Залужного через поранення чи навіть загибель. 

Угорщина

У травні у промоніторених 15 угорських ЗМІ виявлено 153 кейси дезінформації про Україну. Їх можна розділити на 21 наратив, серед яких найбільші – нібито війну росію змусили почати політика України та Заходу (21 кейс), росія воює в Україні із західними країнами (16 кейсів), а Захід контролює Україну та використовує її у своїх цілях (14 кейсів).

Угорські проросійські ресурси, виправдовуючи російську агресію, все ще найбільше писали саме про небезпеку з боку НАТО. Примітно, що хоча пік цього наративу припав на початок повномасштабного вторгнення в Україну, угорські ЗМІ досі найактивніше просувають саме цей міф. Ба більше – вони називають вторгнення «цілком законною запізнілою відповіддю росії» на встановлення «київського режиму» Сполученими Штатами після Революції Гідності 2014 року.

Масово поширювали й заяву прем’єра Орбана про те, що миру в Україні можна досягти лише шляхом угоди росії та США. А також фразу, ніби «справжня природа конфлікту в Україні ще не з’ясована».

Словаччина

Під час моніторингу в 13 словацьких медіа у травні виявили 277 кейсів дезінформації, які можна поділити на 25 наративів. Найбільша кількість кейсів (35) була спрямована на дискредитацію представників української влади. Інші найбільші наративи, що просувають у словацьких медіа, це що Україна – «терористична держава» (34 кейси), Захід контролює Україну та використовує її для власних цілей (28), а війну росію змусили почати політика України та Заходу (28 кейсів). 

У словацьких медіа намагаються дискредитувати, перш за все, президента України Володимира Зеленського. Пишуть, ніби в Україні зростає невдоволення його політикою та корупцією. При цьому, за словами пропагандистів, Зеленському загрожує фізична ліквідація або від представників армії, або від «нового Майдану». Після атаки дронів на москву одразу кілька словацьких ресурсів повідомили, що Зеленський виїхав у країни НАТО, бо боявся помсти з боку росії. Але у фокусі уваги проросійських словацьких медіа й інші представники української влади. Наприклад, медіа писали, що радник президента Михайло Подоляк на українському телебаченні почав погрожувати Європі тероризмом і введенням війни в країни ЄС, якщо Європа припинить постачати Україні зброю.

У різних публікаціях також повторюється думка про те, що запобігти повномасштабній війні в Україні міг би Зеленський, якби заявив, що Україна не стане членом НАТО. Водночас у деяких статтях вказували, що росія справді порушила міжнародне право, напавши на Україну, але міжнародне право начебто порушують і ті західні країни, що хочуть силами українців перемогти чи послабити росію.

Чехія

У 14 чеських медіа виявили 163 випадки дезінформації про Україну, які можна об’єднати у 21 наратив. Найбільше кейсів (48) спрямовані на дискредитацію представників української влади. Наступні за популярністю наративи – нібито Захід контролює Україну та використовує її у своїх цілях (25 кейсів), а в Україні поширена ідеологія нацизму (21 кейс). 

Деякі медіа поширюють повідомлення з анонімних проросійських каналів про те, що ЗСУ втомилися від бойових дій, але Зеленський це ігнорує та обмежується лише загальними фразами. Вкотре згадували нібито конфлікт між політичним і військовим керівництвом, між Зеленським і Залужним через те, що українська влада не здатна покрити потреби фронту. Ще у травні псевдоексперти заявляли чеським ЗМІ, що через це Україну спіткає поразка у війні вже за 2 тижні, і після цього Зеленський тікатиме на Кіпр.

У рамках наративу про начебто «контроль Заходу над Україною» ЗМІ Чехії писали про те, що заради зриву наступу російських військ Штати готові підривати у Києві ядерну зброю, а це призведе до радіоактивного забруднення всієї заплави Дніпра та прибережних вод Чорного моря.

У травні у чеських медіа показово збільшилася кількість фейків про нацизм в Україні. Це пов’язано з тим, що на 2 травня припадають роковини трагедії в Одесі у 2014 році. Ці події лягли в основу міфотворення кремля про підтримку населенням України нацизму та насильницьких розправ із людьми з проросійськими поглядами. Проросійські ЗМІ Чехії дослівно переказували ці ж російські фейки, і писали, ніби саме з цієї трагедії в Україні розпочався «нацистський терор».

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: