Як змусити митницю краще запрацювати на державу

ОКРЕМА ДУМКА 02.02.2023 Коментарі 0

Сьогодні (1 лютого, - ЗІФ) анонсована повна зміна керівництва митниці. Але ця зміна, з великою долею імовірності (дуже хочу помилятися) не призведе ні до чого. Точно так само, як введення в санаційний список головних контрабандистів не дало ніякого результату.

Причин дві. Як мінімум, половина митних схем узагалі не належить до компетенції митниці. Так, просто, щоби всі зрозуміли повторю: половина схем не є юрисдикцією митниці. Але ні митниця про це вголос не говорить, ні ті, хто за ці юрисдикції відповідає. Друга причина – там крутиться декілька мільярдів щомісяця. Далі пояснень не потрібно.

А тепер, про те, що треба зробити. Ukrainian Institute for the Future Украінський інститут майбутнього два роки досліджував митницю і вся митна корупція наразі зводиться до 12 головних схем (не сто, не тисяча, а всього 12). Про ці схеми знали всі керівники митниці (новим також покажемо, а якщо комусь цікаво – лінк у першому коменті).

Що важливо: є такі схеми, які можуть дати величезний ефект для детінізації. Є такі, які приносять мінімум у казну, але в них задіяні тисячі людей у прикордонних територіях. Кожен новий голова митниці завжди старався взятися саме за останні схеми, отримував бунти та відступав, кажучи, що контрабандисти проплачують мітинги.

Але при цьому ніхто не брався ламати інші 11 схем, які є найбільш прибутковими.

От, наприклад, проста регулярна звірка податкових декларацій з митницями сусідніх держав унеможливлює розмитнення за «вигідним» тарифом. А це не менше за третину всієї контрабанди. Але зі сусідами чомусь про це не домовлялися чи не домовилися.

Словом: схеми відомі. Їх можна мінімізувати протягом 2-3 місяців. Було би бажання. Ми готові допомогти.

Вадим Денисенко, Український інститут майбутнього (сторінка у FB)

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: