Як лукашенко готує білорусів до свого відходу

АНАЛІТИКА 12.08.2024 Коментарі 0

Самопроголошений президент Білорусі лукашенко заговорив про свою заміну. Сталося це у Шкловському районі Могильовської області під час вуличної розмови з мешканцями. Тут свого часу лукашенко розпочав свій шлях у диктатори.

У суботу, 10 серпня, одна з жінок (на фото) зізналася, що з 1995-го року утретє зустрічається з лукашенком. Вона побажала гостеві здоров'я та щоби той балотувався «обов’язково» наступного року у президенти. А ще - «щоби трошки змінили конституцію, щоби пожиттєво у нас балотувався олександр григорович».

На це лукашенко відповів:

- Я вже публічно починаю говорити всім вам, ви повинні звикати до того, я вас розпестив трошки, що президент буде інший. Ні, я не кажу, завтра я вас покину, післязавтра та інше. Ну, всяке у житті буває. Ви маєте звикати до того, що я не вічний, як і всі ви.

За його словами, біда у тому, що за 30 років при владі люди вже звикнули, та ростуть молоді люди, яких «готують». А ще лукашенко зізнався, що знає свої ризики та перш, ніж піти, має щось залишити.

Мабуть, тому він запропонував змінити карний кодекс і доповнити його двома новими статтями: про насильство чи погрози на адресу президента Білорусі (в тому числі і колишнього!), і членів його сім'ї. Законопроєкт уже у парламенті, а стаття передбачає 8 років ув’язнення.

Також бульбофюрер прагне «удосконалити» статтю про наклеп на президента та його образу. І не тільки чинного, але й колишнього, який у тому числі за станом здоров'я.

Не виключено, що білоруський диктатор усвідомлює – утримувати владу у воєнний період усе складніше. У тому числі суто через фактор віку. Нещодавно політолог і директор Інституту світової політики висловив думку, що лукашенко перебуває не у кращій фізичній формі. Адже після саміту ШОС в Астані знову показали, що він погано почувався.

Іще одним чинником, що може слугувати про підготовку лукашенка на «спочинок», є затяжна ротація кадрів на ключових посадах. Після змін в МСЗ та адміністрації у понеділок, 12 серпня, відбулося ще декілька кадрових ротацій. Основними з яких є новий міністр енергетики – ним став Олексій Кушнаренко. Змінився і головний залізничник – Білоруську залізницю очолив Валерій Веренич, який раніше був заступником міністра транспорту та комунікацій.

До заяв лукашенка, звісно, потрібно ставитися з великою долею скептицизму хоча би тому, що він неодноразово просторікував про свій відхід від влади. Як зазначає «Зеркало», особливо перед черговою виборчою кампанією. Разом із тим лунали і цілком протилежні за змістом заяви. Наприклад, у серпні 2020 року він сказав: «допоки ви мене не вб'єте, інших виборів не буде».

Зрештою, теперішня риторика може бути нічим іншим, як піар-сценарієм режиму: лукашенко говорить про свого наступника, а «глас народу» просить його залишитися і правити пожиттєво.   

Нагадаємо, зі Шкловським районом у лукашенка пов’язаний чималий шмат кар’єрного життя. 1978 року 24-річний лукашенко став відповідальним секретарем Шкловської районної організації Всесоюзного товариства «Знання», а наступного року вступив у компартію Після двох років в армії, 1982-го він повертається у Шкловський район у крісло заступника голови колгоспу «Ударник», звідки через рік перестрибує у крісло заступником директора комбінату будматеріалів у Шклові. Потім були дворічний період на посаді секретаря парткому колгоспу імені Леніна та директорство в радгоспі «Городець. Можливо, іронія долі і полягає у тому, що зі Шклова лукашенко розпочав свій похід до диктаторства, тут він і натякнув на його завершення.

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: