Як білоруські заводи працюють на російський ВПК

ПЕРЕКЛАДИ 14.02.2024 Коментарі 0

Білоруські заводи перетворилися на конвеєр безперебійного постачання продукції військового призначення для потреб Російської федерації. Вже у 2022 році частка російського ринку в експорті білоруського ВПК досягнула 60%, ідеться у доповіді експертної групи українського Центру білоруських комунікацій, яку вони передали сайту Charter97.org

На оборонку працюють десятки підприємств, де задіяно багато робітників. Саме там сьогодні найпривабливіші зарплати, соцпакет та премії. Білорусів ставлять перед простим вибором – жити, ледве зводячи кінці з кінцями, чи працювати на заводах, які «заточені» на війну.

«Щодо гідні зарплати у банку вакансій для умовних слюсарів, фрезерувальників, оптиків тощо пропонують лише на підприємствах, вбудованих у систему ВПК. Більше того, набір співробітників тут не лише не лімітують, а й щомісяця розширюють, що зумовлено кратним зростанням портфелів замовлень.

За даними дослідження Ради зовнішньої політики «Українська Призма», частина оборонних підприємств Білорусі працюють у три зміни. Наприклад, на ВАТ «Пеленг» проходив активний набір працівників, а саме підприємство мало великі замовлення виготовлення прицілів навідника «Сосна-У», більшість із яких було відправлено Росію. Усього на заводі виробляють приціли для кількох видів танків, а також БМП-3 та її модифікацій. Тут уже заявили про намір ввести в експлуатацію два нові виробничі корпуси, щоб збільшити виробничі потужності», - розповідають експерти.

Значне збільшення замовлень зафіксовано на оптичному заводі «Сфера» ММЗ ім. Вавілова, внаслідок чого підприємство було змушене відкласти виконання деяких замовлень на наступний рік.

Додаткові кадри шукають і на підприємстві «Зеніт-БілОМО», яке виготовляє оптику. При цьому завод, зважаючи на все, також працює у три зміни. Потребу поповнення кадрів відчуває і «МЗКТ», кількість вакансій на якому за останні півроку зросла вдвічі. До цього списку можна додати також ВАТ «АГАТ-системи управління», ВАТ «558 Авіаційний ремонтний завод» та ВАТ «Оршанський авіаремонтний завод».

І це лише невеликий перелік компаній, які працюють за прямими замовленнями міноборони РФ. Наразі білоруські заводи обробляють заявки на виготовлення та постачання вузлів та модулів для літаків, бронетехніки, систем залпового вогню, чіпів і мікросхем, необхідних для виробництва ракет тощо. Білоруський «воєнпром» фактично переводять на військові рейки.

«Чи знають робітники, куди вирушає вироблена ними продукція? Безперечно.

Чи замислюються вони про те, що допомагають Кремлю знищувати десятки тисяч українців? Навряд чи.

За роки репресій більшість людей, які працюють на виробництві, склалася стійка парадигма навколишньої реальності, де немає місця для рефлексій. На підприємствах часто працюють цілими сім'ями, нерідко династіями. Щоб голосно заявити про свою позицію, людям необхідно мати не лише стрижень та тверді моральні переконання, а й упевненість у завтрашньому дні», - вважає керівник українського Центру білоруських комунікацій Максим Плешко.

«Чи існує вихід? Насправді так. Ключову роль у роз'ясненні, чим загрожує країні політика тотальної мілітаризації, можуть взяти він лідери громадської думки, партій і опозиційних об'єднань. Усього ж за кордоном перебуває до мільйона білорусів. Всі вони навіть у найскладніших обставинах знаходять спосіб підтримувати спілкування з рідними, близькими, друзями.

Звичайно, наївно сподіватися на те, що після розмов з ріднею усі інженери «Інтеграла» вже завтра почнуть псувати мікросхеми, а робітники МЗКТ зривати різьблення. Однак у цьому випадку важливим є скоріше розуміння самої проблеми», - резюмує український експерт.

Додамо, що у чорновий варіант 13-го пакету санкцій Євросоюзу проти росії потрапило і три білоруських оборонних підприємства. А також шестеро громадян Білорусі й організації, які брали участь у незаконному вивезенні українських дітей. Про це повідомило «Радыё Свабода» з посиланням на джерела у Брюсселі.

Серед підсанкційних підприємств і згадане вище «Пеленг», В обґрунтуванні включення підприємства до списку санкцій йдеться, що воно виготовляє та постачає комплектуючі для виробництва російської артилерії та військової техніки, якe використову.ть у війні проти України. Тим самим воно матеріально підтримує дії, які підривають і загрожують територіальній цілісності, суверенітету та незалежності України.

ВАТ «Пеленг» є провідним проектно-конструкторським підприємством оптико-електронної промисловості, що входить до структури Держкомвійськпрому. Підприємство виготовляє оптико-електронні прилади, метеорологічне обладнання, займається приладобудуванням для космосу.

У промоційній інформації на сайті підприємства інформують, що у компанії працює понад 2 800 осіб. І більш як половина з них – висококваліфіковані інженерно-технічні кадри.

До слова, Європейський Союз планує ухвалити новий пакет санкцій до других роковин російського вторгнення в Україну.

На фото з відкритих джерел – білоруський "Пеленг", що працює на рашистських загарбників

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: