Сі Цзіньпін зібрався на третій термін

АНАЛІТИКА 14.10.2022 Коментарі 0

Щойно завершився пленум ЦК Компартії Китаю, на якому було  наголошено на центральній ролі генсека Сі Цзіньпіна в успіхах КНР. Тепер і Китай, і весь світ в очікуванні ХХ з’їзду компартії Китаю (КПК), який відкриється 16 жовтня у Пекіні.

Схоже, що принаймні одна з найбільших країн світу стабільна у своєму політичному житті. Шанси на круті політичні віражі у Пекіні навіть теоретично малоймовірні. Тож товариш Сі Цзіньпін з високою вірогідністю продовжить вести КНР до світлого майбутнього третій термін поспіль.

«Протягом року Політбюро ЦК КПК в умовах складної та суворої міжнародної обстановки поряд із важкими завданнями в галузі реформ, розвитку та стабільності в країні, всебічно втілюючи в життя ідеї Сі Цзіньпіна про соціалізм з китайською специфікою нової епохи, згуртувало і вело всю партію, армію та багатонаціональний народ країни для просування нових та значних досягнень у різних сферах справи партії та держави. Учасники пленуму одностайно вважають, що все це створило сприятливі умови для скликання ХХ з'їзду Компартії Китаю». Ось так виглядає звіт про пленум ЦК.

А далі – більше. Свій культ особи у КНР вже практично сформовано.

Комуністична партія Китаю визначила статус товариша Сі Цзіньпіна як ядро ​​ЦК КПК і всієї партії, визначила керівне становище ідей Сі Цзіньпіна про соціалізм з китайською специфікою нової епохи, що відображає загальні сподівання всієї партії, армії та всього багатонаціонального народу країни.

Участь у пленумі ЦК КПК взяли близько 400 осіб, включно з кандидатами у члени ЦК. Це було дуже маленьке зібрання верхівки.

Інша справа – Всекитайський з’їзд КПК: станом на 25 вересня були обрані усі 2296 делегатів ХХ з’їзду, і спеціальна Кваліфікаційна комісія підтвердила їхнє право участі у з’їзді.

Вони представлятимуть більш ніж 96,7 мільйонів членів партії (як відзначається South China Morning Post, на 3% - до 27% збільшилося представництво жінок; делегати ж від етнічних меншин (їх в КНР 56), як і на попередньому, 5 років тому, з’їзді складають близько 12%); обрані представники мають «високі ідейно-політичні якості» та є «видатними членами Комуністичної партії». Тут без варіантів.

Значення самої події має світовий вимір, оскільки Китай є першою країною світу за обсягами виробництва і змагається із США за роль світового гегемона.

Делегати з’їзду погоджують основи курсу влади на найближчі роки – нові задачі стосуються усіх сфер життя, а визначають їх на підставі звіту за попередню п’ятирічку. Навряд чи китайська влада круто мінятиме курс країни. Але зовнішні загрози, особливо з боку США, а також зміну позиції ряду європейських країн, російсько-українську війну обов’язково врахують.

Очікується, що Сі Цзіньпін, який обіймає цю посаду з 2013 року, може оголосити про висунення на третій термін в ході майбутнього з'їзду.

26 вересня в редакційній статті газета People's Daily закликала делегатів тісно об'єднатися навколо «товариша Сі Цзіньпіна як ядра партії»: «Ми переконані, що під твердим керівництвом ЦК КПК на чолі з товаришем Сі Цзіньпіном і спільними зусиллями усіх делегатів XX з'їзд КПК стане з'їздом єдності, перемоги і прагнення».

З'їзд затвердить членів Центральної комісії з перевірки дисципліни та вибере Центральний комітет партії, який, у свою чергу, на пленумі відразу після з'їзду, 23 жовтня, затвердить членів свого Політбюро і його Постійного комітету. Спостерігачі чекають оновлення складу Політбюро приблизно наполовину.

Спостерігачі вважають, що за своїми результатами з'їзд збереже лідерство нинішнього генсека ЦК КПК Сі Цзіньпіна: він може передати роль генерального секретаря довіреній особі, сам при цьому обійме вищу посаду голови партії, вакантну з 1982 року .

Менш ніж за місяць до з'їзду в рамках активізованої антикорупційної кампанії одразу декілька керівників вищої ланки в Китаї отримали у вигляді вироків за звинуваченням у корупції вищу міру покарання, але з відстроченням виконання і заміною на пожиттєве ув'язнення. Це були заступник міністра громадської безпеки КНР Сунь Лицзюнь (Sun Lijunen ) («завдав серйозного збитку єдності партії») і міністр юстиції Фу Чженхуа (Fu Zhenghua ). Фу Чженхуа, а також ряд засуджених разом з ним колишніх начальників поліції Шанхаю, Чунціна і Шансі звинуватили також в тому, що вони належали до політичної кліки, пов'язаної з Сунь Лицзюнем та нелояльної до Сі.

Які наслідки для України матимуть результати ХХ з’їзду КПК

Не секрет (і на це вказують численні західні експерти), що на позицію Китаю щодо російської агресії в Україні змушена оглядатися ліліпутінська росія . Варто пригадати, як після одного телефонного дзвінка із Пекіну рашисти швидко вивели війська із Казахстану – а вони там після придушення протестів проти діючого уряду «мріяли» залишитися назавжди.

Китай купляє в Росії енергоресурси та інші товари, в тому числі подвійного призначення, в «обережному режимі» - щоб не отримати санкцій.

Офіційно Китай підтримує суверенітет та територіальну цілісність України, не визнав псевдореспублік і псевдореферендумів.

По-перше, Піднебесна займає корисну для України позицію щодо використання ядерної зброї в світі. Це перша і єдина країна в світі, яка взяла на себе зобов’язання не використовувати ядерну зброю першою. По-друге, Китай засуджує використання ядерної зброї та ядерного шантажу проти малих держав.

І по-третє, нещодавно КНР засудила можливість використання ядерної зброї в російсько-українській війні будь-якою стороною. Тому для стримування хворого на голову бункерного діда в його намаганнях розв’язати третю світову ядерну війну українські та американські дипломати вимушені будуть говорити із лідером Китаю після ХХ з’їзду КПК.

А це, вочевидь, і надалі буде (хоч вже і не Генеральний секретар, але Голова Компартії Китаю) товариш Сі Цзіньпін.

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: