Візит прем'єр-міністра Індії в росію і смерті підлеглих екс-заступника Шойгу - огляд політики росії

АНАЛІТИКА 16.07.2024 Коментарі 0
Ярослав Чорногор

Ярослав Чорногор

Директор програми російських і білоруських студій аналітичного центру Рада зовнішньої політики "Українська призма". Кандидат історичних наук. Закінчив історичний та економічний факультети Київського національного університету імені Тараса Шевченка.

Візит прем'єр-міністра Індії в росію, смерті пов’язаних із екс-заступником Шойгу людей та технічна підготовка до другої хвилі мобілізації – в рамках Програми російських і білоруських студій Ярослав Чорногор та Антон Оксентюк представляють новий щотижневий #аналізагресора, в якому вони розбирають актуальні новини внутрішньої та зовнішньої політики росії.

Внутрішньополітичні новини

росія проводить підготовку до потенційного оголошення нової хвилі мобілізації

У росії спостерігається подальша технічна підготовка до введення заборонити на виїзд з країни призовників у разі оголошення нової хвилі мобілізації. Так, російське міністерство цифрового розвитку опублікувало тендер на розробку спеціального програмного забезпечення щодо обміну інформацією між міноборони та фсб даними про росіян, які отримали повістку від військкомату. Система займатиметься передачею "списку всіх осіб, які мають тимчасове обмеження на виїзд за межі рф і підлягають призову на військову службу".Таким чином призовникам автоматично заборонять виїзд з росії, навіть якщо вони не отримали повістку у руки. Система офіційно має розпочати свою роботу до 29 листопада, тому вона торкнеться росіян, які підпадають під призов восени 2024 року - з 1 жовтня і до кінця року.

Офіційне введення цієї системи дозволить російській владі у випадку запровадження другої хвилі мобілізації нівелювати ситуацію, яка виникла під час її початкового оголошення восени 2022 року. Тоді сотні тисяч росіян намагались втекти з росії, що створило неприйнятну для кремля інформаційну картину небажання населення воювати. Нововведення дозволить запобігти цій ймовірності.

Терміни введення нового реєстру збігаються з інформацією від російських ЗМІ. Раніше вони, з посиланням на джерела, близькі до військового командування рф, писали, що під кінець 2024 року - на початку 2025 виникне ситуація, при якій російська армія не буде здатна організовувати масштабні військові операції без другої хвилі мобілізації. Таким чином строковий призов восени 2024 року дозволить кремлю технічно пропрацювати роботу нового реєстру.

росія оголосила у розшук дружину Навального та включила її у список терористів

Російська влада закриває можливість дружині покійного опозиціонера Алєксєя Навального Юлії Навальній повернутися в росію. За минулий тиждень московський суд заочно заарештував її за звинуваченням в участі в "екстремістській спільноті". Тепер якщо Навальна повернеться додому, її одразу заарештують. Через декілька днів після цього російська влада включила Юлію Навальну до списку терористів та екстремістів. При цьому провладне видання “интерфакс” написало, що формальним приводом для цього рішення стало створення і поширення в інтернеті відеороликів, спрямованих на дискредитацію влади. Ці рішення офіційно закривають Навальній шлях до російської політики у випадку її бажання піти шляхом свого покійного чоловіка.

В Росії за тиждень померли двоє наближених до заарештованого заступника Шойгу

За останній тиждень стало відомо про смерть одразу двох людей, які вважалися наближеними до Тімура Іванова, колишнього заступника екс-міністра оборони Шойгу, арешт якого поклав початок наймасштабнішим чисткам в апараті міністерства оборони росії та армії.

9 липня з`явилось повідомлення про смерть керівника управління державної експертизи міністерства оборони росії Магомєда Хандаєва. Під час своєї кар’єри він займався питанням будівництва всередині міноборони. Саме із цим напрямом пов’язують найбільші приклади корупції в міністерстві. Його показання могли довести звинувачення Тімура Іванова, а отже й проти Шойгу. Його смерть нівелює можливість такого сценарію.

Другим загиблим став фігурант у справі про корупцію в міністерстві оборони, бізнесмен Ігорь Котєльніков. Про його смерть стало відомо 13 липня. Російські правозахисники повідомили, що йому стало погано у карцері, де він перебував. Деякі російські ресурси, відомі своїми зливами інформації щодо силових структур, пишуть про те, що до Котєльнікова приходили співробітники фсб та вимагали від нього дати показання проти Тімура Іванова.

Зовнішньополітичні новини

Офіційний візит прем’єр-міністра Індії в росію

Минулого тижня прем’єр-міністр Індії Нарендра Моді здійснив офіційний візит в росію. Там він провів переговори з російським президентом путіним. Ця зустріч є показово, адже демонструє нам фактичну та поточну стратегію Індії у її відносинах з рф. Вона саме про економіку, а не потенційне “протистояння” Заходу. Російські ЗМІ намагались подавати цей візит саме у подібному форматі. Слід згадати, що незадовго до прибуття у москву прем’єр-міністр Моді показово відмовився відвідати саміт ШОС, на якому були присутні лідери росії, Китаю та Ірану. Сьогодні члени цієї організації прямо протиставляють себе, як “альтернативу Західному світу”, а заяви їх лідерів на саміті недвозначно натякали на антагонізм стосовно США та їхніх союзників. Таким чином Індія прямо демонструє своє небажання політично протиставляти себе Заходу. Цей фактор є основним для аналізу візиту Моді в росію.

Головною темою переговорів, згідно зі спільної заяви двох лідерів, стала саме економічна складова. Сторони детально обговорювали різні аспекти як фінансової взаємодії, так і питання експорту російських енергетичних ресурсів. Ймовірно, серед головних завдань візиту Моді стала необхідність створити механізм швидких грошових переказів між двома державами. На папері сторони заявили про велику кількість різних напрямків для економічної взаємодії. Фактично ж єдиною дійсною економічною складовою залишається продаж російської нафти та газу з великими знижками.

Можна із точністю сказати, що візит Моді до москви не став частиною спроб просунути певні “мирні плани” та ініціативи. У цьому плані Делі залишається доволі нейтральною стороною. Слід звернути увагу на слова про “добрі послуги” у спільній заяві. Ймовірно, що мова йде саме про посередництво Індії, яке стосується передачі певних дипломатичних сигналів. У березні 2024 року міністр закордонних справ Індії Субраманьям Джайшанкар визнав, що його держава стає у нагоді при необхідності передати російській стороні певні прямі та відверті повідомлення.

Разом із цим слід відзначити два важливих моменти. По-перше, з індійських ЗМІ стало відомо, що Моді під час переговорів із путіним порушив питання звільнення з російської армії громадян Індії, яких російські вербувальники завдяки розмовам про високу заробітну плату змусили воювати проти України. Мова йде про кілька десятків людей. Індійська телекомпанія NDTV з посиланням на джерела написала, що путін погодився відпустити їх та повернути додому, хоча російське законодавство забороняє звільнювати тих, хто підписав контракт із міноборони рф на час дії мобілізації в росії. Таким чином Індія демонструє, що не бажає будь-яким чином мати відношення до російського вторгнення. Другим важливим моментом стала заява Моді про те, що “війна не є рішенням”, а також його запевнення у “оптимізмі” та “надії на майбутнє” після його переговорів із путіним. Наразі це говорить нам про те, що російський лідер продовжує просувати серед іноземних лідерів думку про те, що росія бажає вийти на переговори про мир.

В цілому візит Моді до росії наразі не слід розглядати через призму можливого дрейфу Індії у сторони союзництва із москвою. Індійська публічна риторика наплавлена більше на отримання економічних преференцій, а не на бажання розбудови антагонізму стосовно Заходу.

Голова Пентагону Остін та міністр оборони рф Бєлоусов знову провели телефонну розмову

Голова Пентагону Ллойд Остін та новий міністр оборони рф Бєлоусов провели телефонну розмову, вдруге за останні декілька тижнів. Подібної інтенсивності офіційних переговорів між представниками США та рф не відбувалось протягом усієї війни. Минулого разу діалог відбувся за ініціативи американської сторони, а його метою офіційно заявлялась необхідність збереження відкритих каналів комунікації. Цьому разу розмова пройшла за російської ініціативою.

Найбільш ймовірно, що обидва діалоги в реальності відбулися через останнє збільшення інтенсивності українських атак по військовій інфраструктурі росії в окупованому Криму за допомогою американських ракет ATACMS, які почали ефективно боротися із системами ППО росії на півострові та дозволяють ЗСУ атакувати цілі на всій території Криму. Минулого разу москва офіційно звинуватила США в атаках на півострів, що й стало приводом для дзвінка. Є висока ймовірність того, що теперішня розмова за російської ініціативи була використана для повторення московських “зауважень” та завуальованих погроз на адресу США.

Цей фактор демонструє ефективність останніх ударів ЗСУ по російським об'єктам та неспроможності росії боротися із ними, що й залишає за москвою лише подібні методи протидії.

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: