Відповідь для «регіонального угруповання Союзної держави»

ПЕРЕКЛАДИ 24.10.2022 Коментарі 0

Ми вже два тижні спостерігаємо за «грізним розгортанням» спільного регіонального угрупування білоруського режиму та Росії.

Росія трохи завозить війська у вагонах для худоби, Лукашенко старанно грає в «термінові збори» і тренує мобілізацію, потихеньку привчаючи білорусів до того, що війна – це, звичайно, погано, але, мовляв, що вдієш, якщо ворог не дрімає.

Інфраструктура готується до переміщення великих сил, але ці самі сили поки що їдуть на південь та схід України, туди, де треба затикати численні проломи в обороні окупантів.

Зрозуміло, що поки Путін не знайде 100-120 тисяч солдатів для північного фронту, ешелони їздитимуть, прикордонні зони будуть заблоковані, а Лука посилено зображатиме захисника країни. Такі собі «потьомкінські села» для широкої публіки.

Втім, публіці, як західній, так і українській, уже все ясно, ситуація відстежується, жодної паніки немає.

Зате є своєрідна відповідь розгортанню «могутнього» регіонального угруповання, головним танком у якому служить Т-72Б, нагадуємо, що його випускали в 70-80-их роках ХХ століття.

У Румунію прибули 4 700 солдатів 101-ої повітряно-десантної дивізії США V-го армійського корпусу США. І корпус, і дивізія мають довгу і славну історію, починаючи із Другої світової війни. Дивізія вважається «елітною та спеціалізованою».

Взагалі передислокування 101-ої дивізії до Європи розпочалося влітку, після того, як на саміті НАТО 29 червня 2022 року в Мадриді президент США Джо Байден оголосив, що в Польщі закладуть постійну військову базу, що служитиме новим штабом V-го корпусу та «підсилить взаємодію США та НАТО по всьому східному флангу» в якості подальшої відповіді на російську кампанію в Україні.

Після цього у Познані з'явився передовий штаб корпусу (ця база, до речі, має горде ім'я Т. Костюшка), а незабаром прибули і солдати дивізії. Перекидання відбулося вперше за 80 років та стало найзначнішим розгортанням дивізії на континенті з часів Другої світової війни, коли вона брала участь у найбільшій в історії десантній висадці союзницьких військ у Нормандії 6 червня 1944 року.

Однак у Румунії йдеться не просто про розміщення і навіть не про навчання, які, до речі, проводили влітку спільно з румунською армією. Як зазначив бригадний генерал Джон Лабес, виконано повне розгортання (full deployment) дивізії, яка приведена у найвищий ступінь бойової готовності: «Ми розуміємо, що маємо бути готові вступити в бій сьогодні ж увечері».

В інтерв'ю, які дають представники командування дивізії, зазначається, що у разі ескалації бойових дій чи нападу на НАТО вони повністю готові перетнути кордон України.

Ось це формулювання викликає особливу цікавість. По-перше, як тригер для вступу в бойові дії називається не, як завжди, напад на територію НАТО, а про напад на саме НАТО, що максимально розширює критерій військової відповіді: у цьому випадку матимуть на увазі і вантажівку, і солдатів.

Однак найцікавіше в іншому. Причиною переходу бригади через кордон може також стати «ескалація бойових дій». Яку саме ескалацію мають на увазі, навмисно не уточнено. Звичайно ж, насамперед спадає на думку використання ядерної зброї. Однак причиною може бути, наприклад, і руйнування греблі Каховської ГЕС. Цілком очевидно, що військове командування НАТО залишає за собою рішення про те, що саме вони визнають червоною лінією.

Більше того, екс-глава ЦРУ, екс-командувач силами США та НАТО в Афганістані Девід Петреус заявив:

«Угруповання військ під керівництвом США може втрутитися у ситуацію в Україні».

І, за його словами, це відбуватиметься не під егідою НАТО, це буде окремий багатонаціональний контингент під проводом США.

Це чітке послання від США і НАТО як Путіну, так і Лукашенку, що не тільки вони знають, як загострювати ситуацію.

Телеграм-канал «Беларусский стратегический»

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: