В одній із країн Євросоюзу обдумували, що робити з Орбаном

АНАЛІТИКА 17.10.2024 Коментарі 0

Колись угорський народ зрозуміє, що влада корумпувала прем'єр-міністра Угорщини Віктора Орбана, і ситуація завершиться демократичним рішенням. Таку думку висловив депутат Європарламенту Ріго Террас, генерал-лейтенант Збройних сил Естонії, чинний командувач Силами оборони країни під час дебатів європарламентаріїв у передачі Esimene stuudio на естонському громадському телеканалі ETV.

Дискусії естонських політиків у телеефірі виклав національний мовник ERR і нагадав, що через суперечливі позиції Угорщини, зокрема і щодо питання допомоги Україні, її відносини із кремлем і сумніви у функціонуванні угорської системи правосуддя призвели до того, що інші країни Європейського Союзу відмовилися зустрічатися під час головування Будапешта в Раді ЄС із прем'єр-міністром Віктором Орбаном. Останнього під час дебатів у Європарламенті різкій критиці піддала і голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн.

Ріго Террас вважає, що в цьому немає нічого дивного, адже Орбан – явний угодник російського диктатора путіна.

«У всіх своїх діях (Орбан, - ред.) керується вказівками з росії. Як він прийшов до влади – уряд соціал-демократів в Угорщині був настільки корумпований, що людей довели до білого розжарювання, і його обрали більшістю голосів. Згодом влада його корумпувала, і він збожеволів. Але якось угорський народ це зрозуміє Зараз у Європейській народній партії є угорські депутати, які були в його партії, але тепер, під час дебатів, дуже чітко виступили проти дій Орбана. Там уже все розсипається, і колись там підшукають демократичне рішення», - заявив Ріго Террас.

Юрі Ратас – колишній мер Талліна, прем’єр Естонії і теперішній президент Рійгікогу (парламенту) – зазначив, що фон дер Ляйєн не утиснула Орбана, коли розкритикувала його.

«Під час дебатів добре виявилися ціннісні принципи. Мені дуже сподобалося висловлювання Урсули фон дер Ляєн про те, що ми такий ціннісний простір не поділяємо», - сказав Ратас.

Естонський дипломат (колишній міністр закордонних справ Естонії) Урмас Пает зазначив під час дискусії, що з нинішнім угорським урядом вистачає проблем. Це і порушення в галузі правової держави, і відхід Угорщини від спільної зовнішньої та безпекової політики ЄС, і  симпатії до росії та Китаю.

«Питання в тому, що робити в цій ситуації, оскільки Європейський Союз був створений з розрахунку на те, що всі країни будуть дотримуватися єдиних принципів. Тепер же, коли виникнули проблеми з одним урядом, хорошого рішення немає, оскільки немає механізму виключення будь-якої країни. Багато важливих рішень вимагають консенсусу. Навіть якщо закликати до порядку одну державу, потрібно згоди усіх. Але якщо поглянути на 27 країн, то немає впевненості, що всі погодяться, якщо дійде до позбавлення Угорщини права голосу, - каже Урмас Пает. – Протягом шести місяців спостерігається застій, із тими питаннями, якими займалася головуюча країна (Угорщина , - ред.), ніяк не просунулися. Усі чекають 1 січня, коли воно (головування, - ред.) перейде до Польщі. Це була марна трата часу (час головування Угорщини в Раді ЄС, - ред.)».

Дещицю похвали промосковський угорський прем’єр отримав від наймолодшого депутата Рійгікогу XIII-го скликання Яака Мадісона. Останньому симпатичні погляди Орбана на нелегальну імміграцію та захист зовнішніх кордонів ЄС.

«Це дуже правильні позиції, і якщо ми подивимося сьогодні на міграційну політику Німеччини, Польщі, то вони проводять ту ж політику, що й Угорщина у 2015 році, - зазначив Мадісон, додавши, що політика Орбана щодо росії та Китаю не лише не симпатична , але й небезпечна. – Але піддаватися емоціям, як це зробили багато хто під час дебатів у Європарламенті – ніби мужики, що б'ються перед крамницею – ось тут вибачте! Подобається нам чи ні, але йдеться про обраного прем’єр-міністра. Казати, що в Угорщині не було демократичних виборів, нападати на Орбана так, коли темою не були пріоритети головування. Більшість членів парламенту вели себе по-хамськи. Розгляньмо тему за темою. Звісно, безпека є пріоритетним питанням, а Угорщина відхилилася в інший бік, на жаль».   

Йому заперечив колишній міністр оборони Естонії Свен Міксер, який переконаний, що пов'язані з Угорщиною проблеми є фундаментальними питаннями для Європейського Союзу, адже стосуються основоположних принципів ЄС.

«Я не згоден з Яаком Мадісоном у тому, що треба розділити все на окремі теми, одну хвалити, а іншу засуджувати. Насправді ці питання взаємопов'язані. В Угорщині є проблеми зі свободою слова, зі свободою ЗМІ, із правовою державою, з корупцією. У випадку з Україною, де Угорщина є одним з принципових блокувальників консенсусу в Європейському Союзі, йде боротьба між ліберальною демократією з одного боку та тоталітарною автократією з іншого У цьому протистоянні Орбан явно не на боці ліберальної демократії. Це не випадковість», – заявив Міксер

Депутатка Європарламенту від Естонії Яна Тоом висловила дещо скептичну думку – сподіватися, що решті членів Європейського союзу вдасться знайти консенсус проти Угорщини, не варто.

«Консенсусу немає і не буде, тому що для цього потрібна одностайність, а Угорщина завжди знаходить собі союзника», - констатувала вона (нагадаємо, подібну до угорської проросійську політику сповідує прем’єр Словаччини Фіцо).

Яна Тоом зізналася, що на відміну від свого колеги Мадісона не підтримує міграційну політику Орбана, проте не це є найголовнішим.

«Насправді, поведінка Орбана у зовнішній політиці не повинна нікого дивувати. Подивіться, що він зробив із російським газом, це ж дивовижний трюк – Україна запроваджує санкції, каже, що російський газ більше не йтиме через її територію, а угорський буде, але вони хитро домовилися з Україною: газ мінятиме власника прямо на кордоні. Угорщина, як і раніше, сидить на кінці російського газогону, і все гаразд», - підкреслила пані Тоом.

На фото – дебати естонських європарламентаріїв у телепередачі Esimene stuudiо / ERR

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: