В СБУ прокоментували звільнення з-під варти "Паші-мерседеса"

НОВИНИ 09.08.2023 Коментарі 0

Внесення за митрополита УПЦ (мп) Павла (Лебідя) застави у сумі 33,3 мільйона гривень та звільнення його з-під варти за рішенням Солом’янського районного суду Києва викликало суспільний резонанс і обурення.

Служба безпеки України, "зважаючи на окремі запити ЗМІ", вирішила прокоментувати ситуацію та вгамувати пристрасті.

"Такий вид запобіжного заходу жодним чином не вплине на справедливий розгляд справи митрополита Павла в суді. 

Наголошуємо, що звільнення з-під варти колишнього намісника Києво-Печерської лаври через внесення відповідної застави не означає його звільнення від кримінальної відповідальності. Мова винятково про вид запобіжного заходу, оскільки інкриміновані митрополиту Павлові статті ККУ не передбачають безальтернативного тримання під вартою", - йдеться у повідомленні СБУ

Суд наклав на митрополита УПЦ (мп) такі зобов’язання: 
▪️ носити електронний засіб контролю;
▪️ не залишати с. Вороньків Бориспільського району Київської області без повідомлення про це слідчого (за винятком невідкладних випадків, пов’язаних із небезпекою для життя та здоров'я);
▪️ за першою вимогою прибувати до слідчого, прокурора, слідчого судді в даному кримінальному провадженні;
▪️ утримуватися від спілкування з потерпілими та свідками.

В СБУ нагадали, що розслідування у кримінальному провадженні стосовно Павла (Лебідя) завершено. Адвокати ознайомлюються з матеріалами справи. Після цього обвинувальний акт скерують до суду.

Прозваному у народі "Паші-мерседесу" свого часу оголосили підозру за такими статтями Кримінального кодексу України:
▪️ ч. 2 ст. 161 (порушення рівноправності громадян залежно від їх релігійних переконань);
▪️ ч. 3 ст. 436-2 (виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії рф проти України).

Також в СБУ повідомили, що від початку повномасштабної агресії росії проти України за матеріалами СБУ розпочато 65 кримінальних провадження стосовно священнослужителів, зокрема і щодо архієреїв УПЦ (мп). Наразі суди вже винесли 15 обвинувальних вироків. Також припинено громадянство України 19 священнослужителям УПЦ (мп), які мають російські паспорти. Окрім того, заборонено в’їзд в Україну понад 250 клірикам РПЦ, у тому числі і трьом священнослужителям УПЦ (мп), яким скасували громадянство України.

Політолог і директор Інституту світової політики Євген Магда у своєму ТГ-каналі так коментує ситуацію щодо зусиль СБУ протистояти російськи релігійним впливам в Україні: 

- Учора (7 серпня, - ЗІФ) відбувся цікавий, навіть показовий збіг обставин у церковно-шпигунських справах. З одного боку, під заставу у 33 мільйони гривень зі слідчого ізолятора вийшов головний лавр-балавр РПЦ в Україні Павло (Лебідь). З іншого – суд засудив до 5 років позбавлення волі Іонафана, предстоятеля Тульчинської єпархії РПЦ в Україні, який здійснював антиукраїнську діяльність.

Іонафан – далеко не перший церковник, засуджений українськими судами за майже півтора роки широкомасштабної російської агресії. СБУ активно протидіє "опіуму для народу" кремлівської розфасовки, нагадуючи окремим служителям культу, що вони залишаються громадянами України, на яких поширюються норми КПК. 

Боротьба з впливом РПЦ в Україні нагадує протистояння з багатоголовою гідрою, проте в останні місяці представники Служби безпеки зуміли добитися помітних успіхів. Однак говорити про остаточну перемогу над російською церквою, яка десятиліттями вкорінювалася в Україні, зарано. Темп хороший, але чекаємо на продовження.

Також читайте: Митрополит із Вінничини отримав 5 років за підтримку рашистів

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: