Уряд Угорщини ініціює початок нової політики НАТО відносно України

ПЕРЕКЛАДИ 23.05.2018 Коментарі 0

Уряд Угорщини ініціює початок нової політики НАТО відносно України  - про це ІА «Західний інформаційний фронт» дізналось із опублікованого 22 травня угорським порталом «Hirado.hu» матеріалу з посиланням на угорське інформаційне новинне агентство «МТІ».

Угорське видання «Hirado.hu» наводить окремі тези із вказаного вище меморандуму. Пропонуємо ознайомитись із перекладом зазначеної вище статті, для того, аби зрозуміти та оцінити позиції, на яких, за даними угорських ЗМІ, стоїть угорська влада в сфері відносин з Україною, в питаннях  блокування євроінтеграційних та північноатлантичних ініціатив нашої держави.

«Угорський уряд прийняв меморандум стосовно захисту угорської національної меншини Закарпаття.

Так, в документі, який надійшов до агентства «МТІ» йдеться про те, що, не зважаючи на небачену раніше політичну та фінансову підтримку з боку НАТО, ЄС, МВФ, Світового банку та значної кількості країн, в уряді України відсутнє політичне бажання та потенціал для реалізації реформ, які вимагаються міжнародними інстанціями задля зміни політичної, економічної та громадської системи в державі.

Зважаючи на це уряд Угорщини вважає, що відсутність розвитку в ключових сферах реформ, а також постійний напад на права національних меншин призвели до небезпечного рівня нестабільності. Невдачі у запровадженні надійного плану модернізації у відповідності з міжнародними зобов'язаннями та критеріями, які Україна вже прийняла, означають, що «і так вже нестабільна країна стає все більш уразливою до внутрішнього та зовнішнього тиску». У зв’язку з цим, «Україна стала проблемою безпеки для своїх сусідів, в тому числі і для Угорщини».

Україна продовжує не виконувати значну кількість своїх міжнародних зобов’язань та обов’язків. Вона постійно впроваджує законодавство спрямоване на обмеження прав національних меншин. «Київ розпочав рух в напрямку, який веде до порушення вже існуючих прав меншин». Як приклад, уряд Угорщини наводить Закон України «Про освіту», який порушує Європейську конвенцію про права людини, Європейську хартію регіональних мов та мов меншин, Конвенцію Ради Європи про захист національних меншин, Угоду про асоціацію між Україною та ЄС, а також Національну Програму НАТО на 2017 рік.

Поряд з цим, в документі звертається увага також і на те, що раніше уряд Угорщини виражав свою стурбованість статтею 7 Закону «Про освіту», яка жорстко обмежує використання мов національних меншин у процесі освіти та навчання. Проте, незважаючи на дані зауваження з боку Угорщини, Україна до цих пір не провела необхідні консультації з представниками національних меншин та не була відкритою до пропозиції Угорщини щодо вирішення даної проблеми. «Незважаючи на обіцянки, український уряд почав запроваджувати дискримінаційне законодавство з негайним впровадженням».

Україна настільки ослабла, що навіть не здатна здійснювати такі основні обов’язки як захист верховенства права, а також економічне, соціальне та політичне лідерство.

Уряд Угорщини також звертає увагу на той факт, що нинішня політика НАТО відносно України не принесла очікуваних результатів. У зв’язку з цим, угорське керівництво нагадало про рішення офіційного Києва розгорнути військові частини на кордоні НАТО, після того, як декілька років тому вони були переміщені з цього регіону. Все це вказує на те, що «Україна не здатна виконувати свої зобов'язання в різних міжнародних організаціях».

Так, на думку уряду Угорщини, з метою підтримання інтеграційного процесу, невід’ємним є реалізація Україною взятих на себе зобов’язань в рамках Національної Програми НАТО на 2017 рік, в тому числі і захист прав національних меншин. Закони, що будуть прийматись, або вже прийняті українським законодавством суперечать зобов’язанням України перед НАТО, такі закони прямо порушують права та інтереси громадян та меншин, що належать до країн-членів НАТО.

Тому, з метою підтримання процесу інтеграції в НАТО, уряд Угорщини пропонує Україні забезпечити можливість того, щоб меншини, які належать до країн-членів НАТО, були звільнені від впровадження законів про обмеження прав національних меншин.

І хоча, яка зазначається в документі, дане рішення не відповідає вимогам недискримінації, воно забезпечить Україні можливість залишатися на шляху інтеграції у НАТО.

У заключній частині уряд Віктора Орбана  відмічає, що «з метою збереження стабільного безпосереднього східного сусідства, НАТО повинно адаптувати політику України до цих нових обставин».

Водночас, слід зазначити, що вищезазначений меморандум уряд Угорщини планує направити всім прем’єр-міністрам країн-членів НАТО, а також Генеральному секретарю альянсу.

Як бачимо, справдились ті невтішні прогнози, які були здійснені аналітичною групою ІА "Західний інформаційний фронт"  у авторському матеріалі "Угорщина vs Україна: тернистий шлях до НАТО та ЄС" про те, що

"Зважаючи на зростаючий вплив Москви на Будапешт та отримання правлячою партією «Фідес» конституційної більшості у парламенті, існують подальші обґрунтовані загрози блокування міжнародних ініціатив України на  європейському та північноатлантичному векторах інтеграції."

Водночас сподіваємось, що українською стороною будуть проведені відповідні контрзаходи, які зведуть нанівець доволі специфічні вимоги Угорщини. Адже. як ми зазначалі раніше, гібридна агресія Росії з використанням своїх сателітів у Східній Європі  буде направлена на руйнування єдності в ЄС та НАТО, блокування спільних зусиль антипутінської коаліції та позбавлення єдності у питаннях санкційної політики.

В даному випадку доволі очевидне використання країною членом ЄС та НАТО свого членства в інтересах третьої сторони. Натомість  сумнівів у тому, що третьою стороною у цьому «трикутнику» виступає Росія залишається все менше і менше.

ІА "Західний інформаційний фронт"

ілюстративне фото zn.ua

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: