Руський мир під прикриттям міської бібліотеки

ПЕРЕКЛАДИ 23.05.2018 Коментарі 0

На правах філіалу міської публічної бібліотеки ім. Марії Домбровської у польському місті Слупськ [розташоване на узбережжі Балтійського моря  - ред. ІА «ЗІФ»] функціонує Центр російської культури та мови (далі - ЦРКМ).

Фінансується він Фондом «Русский Мир», тобто за кошти одного із найбільш потужних пропагандистських інструментів Кремля. Очолює його колишній заступник голови КДБ СРСР і онук відомого злочинця В'ячеслава Молотова - про це у свої публікації повідомляє співзасновник та головний редактор польського інформаційного порталу niezależna.pl Гжегож Вєжхоловскі

Після того, як польська партія «Громадянська платформа» втратила владу в Польщі, росіяни втратили можливості прямого впливу на стратегічні економічні, політичні та військові сфери польської держави. Тому весь тягар офіційного розширення сфери впливу був перенесений у площину діяльності soft power (м’якої сили), розпочався активний вплив на поляків через сферу культури, історії та освіти.

Особливу роль у цій площині Кремль відвів фонду «Русский Мир».

Хто ж дає рублі на вказаний Центр?

У польському Слупську, яким з 2014 року керує Роберт Бєдронь (до цього президентом міста був діяч партії PZPR [Польська об'єднана робітнича партія, керівна партія в Польській Народній Республіці з 1948 по 1989 рік – ред. ІА «ЗІФ»] i SLD [Союз демократичних лівих сил – ред. ІА «ЗІФ»] Мацей Кобилінські) у форматі філіалу міської публічної бібліотеки ім. Марії Домбровської з жовтня 2010 року діє Центр російської культури та мови. Як перевірило видання «Gazeta Polska», фінансується цей Центр власне фондом «Русский Мир», який натомість утримується за кошти бюджету Російської Федерації.

«Наша діяльність насамперед полягає у поширенні російської культури та заохоченню до вивчення російської мови» - інформує Центр

Ця «поширення», на жаль, означає проросійську пропаганду, яка водночас направлена на польських дітей. До Центру регулярно запрошуються учні середніх загальноосвітніх шкіл та дошкільних закладів

Достатньо поглянути на план занять лютого 2018 року.

22 лютого 2018 року Центр, який фінансується Кремлем, відвідали учні загальноосвітньої школи №8 (заняття «Чаювання по російськи»), 21 лютого працівники ЦРКМ провели виїзне заняття у дитсадку №11 м. Слупськ (обговорювався російський народний промисел – оздоблення порцеляни), a 19 лютого до ЦРКМ завітали учні п’ятого класу загальноосвітньої школи № 4 («Заняття про Москву»). 12 лютого, – як повідомляють росіяни – «в черговий раз прибула група дітей із міського дошкільного закладу №5 у Слупську. Тематика зустрічі стосувалась – «Масленицы» - російського народного свята». Три дні перед тим Центр відвідали діти із приватного англомовного дитсадку «Зелена Долина». 

8 лютого під час зимових канікул російський осередок відвідали малюки із загальноосвітньої школи №2 у Слупська.  «Після мультимедійної презентації, в якій було показано учасникам зустрічі, зокрема як діти в Росії проводять вільний час в зимовий період, переглянули короткі фільми, які показували зимові російські пейзажі, а також вкриту снігом Москву» – ось що можна прочитати в описі з даної зустрічі. 7 лютого подібні розваги пережили діти з Осередку денної підтримки №2 міського управління допомоги родині. За день до того працівники ЦРКМ розповідали про Діда Мороза кількарічним вихованцям Осередку денної підтримки №4 міського управління допомоги родині.

Ймовірно, що в самих виступах на тему історії, культури та географії Росії або розпису дітьми матрьошок, нічого поганого немає. Проблема полягає в тому, що нав’язування і заохочення до  співчуття до Росії здійснюють агенти держави, яка на даний час окупувала території інших країн (Грузія, Україна, Молдова) та загрожує військовими заходами Польщі. Не кажучи вже про те, що в деяких милих розмовах із дітьми з дитячих садків, для прикладу йдеться про «завоювання космосу росіянами». Таким чином доволі очевидні прямі паралелі із прорадянськими лекціями, відомих з часів комунізму за ПНР.

День народження Валентини Терешкової

В березні 2017 року група дітей із міського дошкільного навчального закладу міста Слупськ святкувала у цьому російському Центрі ... 80-ту річницю народження героїні СРСР Валентини Терешкової, першої жінки в космосі та члена Центрального комітету Комуністичної партії СРСР. Особи, яка під час свого польоту по радіо виголошувала: «Гарячі вітання з космосу для знаменного ленінського Комсомолу, який мене виховав. Всім, що в мене є добре, я завдячую партії». Крім історії життя та подорожі В. Терешкової польські діти «взнали, яку роль в завоюванні космосу відіграли Юрій Гагарін, Олексій Леонов і інші великі російські космонавти».

Такого роду прорадянські навіювання регулярно з'являються під час уроків у Центрі. Навряд чи це має дивувати: фінансовий спонсор центру - фонд «Русский мир» був створений саме з цією метою.

За даними джерел НАТО, яких цитує західна преса, та відповідно тез доповіді, яка була підготовлена Центром європейських досліджень Вільфреда Мартенса, «Русский мир» є виключно пропагандистським агентством, яке займається формуванням громадської думки (на даний час і в майбутньому: тобто дітей та молоді) у Європі відповідно до потреб та наративу Кремля.  

Президент Бєдронь [мер міста Слупськ – ред. ІА «ЗІФ»] повинен усвідомлювати, що фондом, який спонсорує ці заняття для дошкільнят та учнів шкіл із Слупська, керує Вячеслав Ніконов. Колишній керівник департаменту ідеології Центрального Комітету Комуністичної партії СРСР, у 1991-1992 роках заступник керівника КГБ СРСР, внук Вячеслава Молотова (який підписав план німецько-радянського розділу Польщі, а також рішення про знищення 20 тисяч поляків в Катині та інших місцях страт).

На керівних посадах Фонду «Русский мир», зокрема, також перебувають такі постаті як Віталій Ігнатенко, гендиректор ТАСС, центрального прес-агентства Росії, а за часів СРСР член комуністичної партії та заступник керівника газети «Комсомольская правда», та навіть сам Сергій Лавров, міністр закордонних справ Росії. Також там можна знайти Наталію Нарочніцьку, радянську дипломатку, яка відома підтримкою війни проти Чечні у 90-х роках, а також Володимира Якуніна, бізнесмена, радянського дипломата, який у 2014 році потрапив під санкції США за діяльність по підготовці до російського вторгнення в Україну.

Слід додати, що під час підписання президентського указу у 2007 році про створення Фонду «Русский мир», Володимир Путін заявив, що: «Російська мова, як спільне надбання багатьох людей, ніколи не стане мовою ненависті, ворожнечі, ксенофобії та ізоляціонізму». Проте, у 2008 році російські війська, прикриваючись захистом російськомовного населення, напали на Грузію, а в 2014 році – Росія із цим ж підтекстом анексувала Крим і вторглась на Донбас.

 

 

  Гжегож Вєжхоловскі  (Grzegorz Wierzchołowski)

 

ІА "Західний інформаційний фронт" 

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: