Україна гостро потребує посилення ППО для захисту інфраструктури та енергетичних об’єктів

АНАЛІТИКА 24.04.2024 Коментарі 0

На засіданні Ради Безпеки ООН представники ЄС, США та України наголосили на відповідальності росії за інциденти на Запорізькій АЕС. рф несе повну відповідальність за загрози для ядерної безпеки, які вона створює на захопленій ЗАЕС.

Першопричиною всіх ризиків є неспровокована агресивна війна Росії проти України, окупація російськими військами ЗАЕС, а також експлуатація електростанції некваліфікованим персоналом, які перетворюють найбільшу АЕС в Європі у джерело небезпеки.

Серед порушень, які вчиняє рф, – мінування периметру станції, блокування доступу законного керівництва і персоналу об'єкту, відключення автоматизованої передачі даних від системи радіаційного моніторингу, неспроможність своєчасного та повного технічного обслуговування.

москва висуває провокаційні звинувачення проти України начебто в атаках на ЗАЕС, сподіваючись зняти з порядку денного питання деокупації станції. Між тим, стало зрозумілим, що допоки росія має право вето в РБ ООН, цей орган не може ухвалювати рішення, спрямовані на забезпечення безпеки в Європі, включаючи ядерну.

Внаслідок російських атак на енергетичну систему, у енергосистемі України виник дефіцит електроенергії. НЕК "Укренерго" вдалася до залучення аварійної допомоги з енергосистем європейських країн, а також до обмежень споживання для промислових споживачів. Постачальники електроенергії, а також Міністерство енергетики роблять все можливе, аби подолати наслідки російських ударів і уникнути впровадження обмежень для побутових споживачів, тобто для забезпечення теплом та світлом житла звичайних громадян.

У зв’язку з цим Україна гостро потребує посилення засобів ППО для захисту інфраструктури та енергетичних об’єктів від російського ракетного терору. Насамперед, йдеться про системи Patriot та SAMP/T, які здатні збивати будь-які російські балістичні ракети, включаючи гіперзвукові.

Під час саміту ЄС у Брюсселі, Європейська рада рішуче засудила російські атаки на інфраструктуру та енергогенеруючі об’єкти України та наголосила на необхідності терміново забезпечити додатковими системами протиповітряну оборону України.

ФРН ухвалила рішення про передачу Україні ще однієї системи Patriot. Федеральний канцлер Шольц та низка європейських керівників закликали країни НАТО віднайти ще шість таких систем, наголосивши на першочерговому значенні забезпечення засобами ППО та ПРО України.

Ця тема була предметно обговорена і на спеціальному засіданні Ради Україна-НАТО, проведення якої запропонував терміново скликати офіційний Київ. Вже ведуться предметні перемовини про надання Україні чотирьох систем Patriot від різних країн.

Після нещодавніх масованих російських атак, що завдали серйозних збитків українській енергетиці, коли були знищені або пошкоджені енергогенеруючі потужності, енергетичну систему України потрібно стабілізувати. Для цього необхідно зменшити дефіцит потужності у пікові години споживання. Навантаження на енергетику зростає ввечері.  Сьогодні українців просять переносити використання найбільш енергоємних приладів на денні години й намагатися економити ввечері, особливо з 19 до 22 години. І тоді вдасться частково нівелювати наслідки спроб москви зруйнувати українську енергетику.

Але щоб такого не сталося, на Хмельницькій АЕС розпочато будівництво нових атомних енергоблоків за американською технологією АР 1000 Westinghouse. Досягнута домовленість створення інженерного центру Westinghouse в Україні, постачання ядерного палива для всіх українських АЕС.

росія прагне захопити або знищити енергогенеруючі потужності України, тому забезпечення енергетичної безпеки в умовах війни залишається пріоритетним завданням України. Російські війська захопили Запорізьку АЕС, яка зараз не працює на українську енергетику, отже виникає життєва потреба нарощувати потужності на інших АЕС, тобто якнайшвидше осучаснити та поповнити атомний парк новими реакторами з огляду на скорочення теплової та гідрогенерації, що спричинено руйнівними російськими ракетними ударами.. 

  Олександр ЛЕВЧЕНКО, посол України в Хорватії 2010 -2017 рр.

Головне фото – Запорізька АЕС/ з відкритих джерел

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: