Президент США підписав закон про допомогу Україні – першу партію відправлять уже сьогодні

НОВИНИ 24.04.2024 Коментарі 0

Президент Сполучених Штатів Америки Джо Байден підписав документ про військову допомогу Україні на майже 61 мільярд доларів. За його словами, 24 квітня він розпорядиться передати ракетні системи і всю необхідну зброю в Україну.

У перший пакет військової допомоги вартістю 1 мільярд доларів увійде, зокрема, таке озброєння (дані зі сайту міноборони США):

- ракети для ППО RIM-7 та AIM-9M; ПЗРК Stinger; стрілецька зброя та боєприпаси до неї, боєприпаси для HIMARS, 155-мм артилерійські снаряди, артилерійські снаряди калібру 105 мм, бойові машини піхоти Bradley, бронемашини MRAP, всюдиходи HMMWV, протитанкові системи Javelin та AT-4, високоточні авіаційні боєприпаси, протитанкові міни, прилади нічного бачення;

На думку військово-політичного оглядача Олександра Коваленка, військова допомога США спочатку піде на закріплення позицій Сил оборони України та відбиття наступу російських окупаційних військ.

Експерт також констатує, що відсутність підтримки від США серйозно вплинула на перебіг бойових дій і ЗСУ відчули дефіцит боєприпасів та артилерії, що не дозволило втримати оборону Авдіївки, а нестача засобів ППО призвела до домінування російської тактичної авіації у повітрі.

Майже 61 мільярд доларів розподілять таким чином:

$49,9 млрд – оборонні витрати;

$7,8 млрд – потенційна бюджетна підтримка;

$1,57 млрд – економічна допомога;

$400 млн – кошти на захист кордонів і гуманітарне розмінування.

Також передбачені витрати на контрольні та логістичні заходи.

Ця допомога перевищує за своїм обсягом надану Україні у 2022 та 2023 роках і є найбільшою за весь період повномасштабної війни.

«Логістика з відправлення відповідних вантажів запрацює протягом наступних 24-48 годин після підписання президентом США, але слід розуміти, що є три основні способи доправляння допомоги Україні.

Перший – це морська логістика з використанням військово-транспортної компоненти ВМС США і не тільки. Такий спосіб дозволяє одночасно перевозити велику кількість вантажів, але це займає більше часу. Найімовірніше цю компоненту застосують для перевезення важко, середньо та легкоброньованої техніки.

Другий спосіб – військово-транспортною авіацією. В даному випадку застосовуватимуть авіаційну компоненту ВПС США, яка дозволяє протягом доби перевозити вантажі меншого обсягу до Європи, де працюватиме сухопутна логістика країн ЄС. Загалом тут питання лічених діб.

Третій спосіб – використання ресурсу у Європі. Тобто певний механізований компонент країни ЄС можуть передати Україні в рахунок майбутньої компенсації від США. Так уже неодноразово робили: наприклад, із передачею від Польщі Україні танків Т-72М1, які пізніше Вашингтон компенсував Варшаві, або з американських баз до ЄС із подальшим поповненням комплектації.

Тобто першу американську військову допомогу ми зможемо побачити в Україні через кілька днів після підписання документа Джозефом Байденом, а всі ланки логістичних ланцюжків працюватимуть уже наприкінці квітня», - написав Олександр Коваленко.

Фото Drew Angerer/Getty Images

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: