У світі країни нарощують ядерний потенціал

НОВИНИ 18.06.2024 Коментарі 0

Ядерні держави збільшують кількість і типи ядерної зброї на тлі геополітичного загострення на планеті та цим намагаються посилити фактор стримування.

Такий висновок випливає з аналізу стану озброєнь, темпів роззброєння та міжнародної безпеки від Стокгольмського міжнародного інституту дослідження проблем світу (SIPRI). Як повідомляє військово-політичний оглядач Ігаль Левін, основні висновки SIPRI Yearbook 2024 вказують на збільшення кількості і типів ядерної зброї , в міру того, як держави на тлі геополітичного загострення посилюють здатність свого ядерного стримування.

Росія і США зберігають майже 90% усієї ядерної зброї у світі, а їхні військові запаси у 2023 році залишалися відносно стабільними.

Китай значно збільшив свій ядерний арсенал – з 410-ти боєголовок у січні 2023 року до 500 у січні 2024 року. Це свідчить про намір Китаю і надалі продовжувати нарощувати свої ядерні сили.

Великобританія не збільшила свій арсенал у 2023 році, але очікується зростання кількості боєголовок у майбутньому після підвищення ліміту до 260 боєголовок.

Франція продовжує програми зі створення атомного підводного човна третього покоління та нової крилатої ракети повітряного базування.

Індія, Пакистан та Північна Корея прагнуть створити технологію розміщення декількох боєголовок на свої балістичні ракети. Індія та Пакистан у 2023 році продовжили розробку нових типів ядерних систем-носіїв, у той час як Північна Корея, за оцінками, має приблизно 50 боєголовок і достатню кількість матеріалу для створення до 90 боєголовок.

Ізраїль, який публічно не визнає наявність ядерної зброї, також, як вважають, модернізує свій ядерний арсенал і, зважаючи на все, модернізує зараз свій реактор з виробництва плутонію.

На фото ft.com – китайські міжконтинентальні стратегічні ядерні ракети на військовому параді в Пекіні 2021 року 

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: