У ставленні до білорусів і росіян потрібно керуватися здоровим глуздом - Євген Магда

АНАЛІТИКА 04.02.2023 Коментарі 0

Чи варто депортувати з України білорусів і росіян, як ставитися українцям до мігрантів, чи визнає офіційний Київ демократичні сили Білорусі? На ці й інші запитання відповідав в ефірі програми «Нові правила» на радіо «Автохвиля 102.1 фм Кременчук» політолог і директор Інституту світової політики Євген Магда.

У питаннях надання документів для громадян Білорусі та росії з боку державної міграційної служби а також видворення їх з території України гість програми сказав:

  • Є простий принцип: якщо не знаєш, як робити – роби за законом. При всій недосконалості законодавства України, про це всі говорять, така проблема існує і про неї треба говорити. Об’єднувати в єдине ціле, як сіамських близнюків, росіян і громадян Білорусі немає сенсу. Хоча би з тієї простої причини, що для цього немає юридичних підстав. З росією у нас стан війни, з Білорусією – ні. З Білоруссю навіть збережено дипломатичні відносини. І український посол, як ви знаєте, перебуває у Мінську. Білоруське посольство з України евакуювалося, але це був їхній вибір – їх звідси ніхто не виганяв.

Що стосується осіб без громадянства та з громадянством. Кількість білорусів в Україні зросла після президентських виборів 2020 року, коли диктатор захопив владу і придушив масові протести. Цьому сприяли спільний кордон і наявність його безвізового перетину.

Євген Магда радить ставитися до білорусів в Україні за їхніми справами. Якщо вони діють на користь України, то такі білоруси нам потрібні.

За його словами, у Білорусі відбуваються цікаві процеси. Там, як і в Україні, тривають процеси становлення пострадянської політичної нації, хоча вони відбуваються по-різному. Багато українців звинувачують білорусів і ставляться до них зневажливо зокрема тому, що вони не змогли повалити режим лукашенка. За словами політолога, якщо порівнювати білоруське суспільство з українським, то воно перебуває на рівні 1990-их років, навіть не 2004-го. Відтак, політична зрілість і досвід народів різний.

Зараз білоруська мова під загрозою, адже російська її витіснила. Також вплив російської пропаганди на мізки білорусів та їх життя у класичній поліцейській державі з авторитарним управлінням нічого хорошого не обіцяють.

  • Говорити, що ми маємо моральне право дорікати білорусам… З таким же успіхом можна дорікати громадянам Молдови, чи громадянам Польщі, які щось не так зробили… Якщо ми кожен раз казатимемо «а от ви, а от ви», то ми у такий спосіб не дійдемо до якогось порозуміння, - переконаний політолог.

Керуватися звинуваченнями у колективній відповідальності – легкий спосіб. Але Євген Магда вважає, що у цьому питанні потрібні гнучкі й адекватні кроки. За паспортом визначати правильність чи неправильність росіянина, білоруса чи українця недоцільно. Адже війна створює чорно-білу логіку, тоді як за законодавством ситуація є іншою. Тому отримання українського громадянства має не тільки моральну складову.

  • Не потрібно мислити стереотипами, а намагатися оцінювати за справами людей, які щось роблять - сказав Євген Магда

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: