У Європі «привітали» лукашенка санкціями та жорсткими заявами

НОВИНИ 09.08.2024 Коментарі 0

9 серпня виповнюється 4 роки від часу сфальшованих підсумків виборів президента Білорусі. Низка європейських країн відреагувала з нагоди річниці діями та заявами.

Так, міністерство закордонних справ Великої Британії оголосило санкції проти чотирьох фізичних та трьох юридичних осіб із Білорусі.

За інформацією «Європейської правди» до санкційного списку потрапили керівники чотирьох білоруських виправних колоній, де незаконно утримують політичних в’язнів та активістів, та три білоруські підприємства оборонного та військово-промислового сектора, що підтримують зв’язки з росією.

Лондон також надав 2,5 мільйона фунтів стерлінгів на підтримку прав людини і громадянського суспільства в Білорусі. Частину коштів отримає міжнародна платформа зі збору доказів порушень прав людини режимом лукашенка.

«Через чотири роки після жорстоких подій, свідками яких ми стали в Білорусі, нещадні репресії лукашенка проти громадянського суспільства не демонструють жодних ознак послаблення», - цитує видання очільника британського МЗС Девіда Леммі.

Із нагоди подій 4 роки тому високий представник Європейського Союзу з питань зовнішньої політики та політики безпеки Жозеп Боррель засудив режим лукашенка та закликав до звільнення всіх політичних в’язнів.

Пан Боррель нагадав про масштабні протести проти фальсифікацій на виборах у Білорусі, пише «Європейська правда», на які режим самопроголошеного президента «відповів масованою кампанією насильства та залякування проти власного народу».

Європейський дипломат також наголосив на тому, що режим лукашенка є співучасником незаконної загарбницької війни росії проти України, внаслідок чого «білоруський суверенітет та ідентичність дедалі більше опиняються під загрозою».

Не оминули увагою події у Білорусі і в Німеччині. Так, уповноважений уряду Німеччини у зв'язках із представниками білоруського громадянського суспільства у вигнанні, депутат бундестагу Робін Вагенер у своїй заяві вимагає негайного та беззастережного звільнення всіх політв'язнів Білорусі, повідомляє DW.

За його словами, 9 серпня 2020 року сотні тисяч білорусів виступили за чесні та вільні вибори у своїй країні. «Це був момент надії», - написав депутат у соцмережі Х. Але режим жорстоко придушив мирні протести, заарештував десятки тисяч людей, закрив ЗМІ і правозахисні організації.

«Білоруські в'язниці – це камери тортур. Деякі загинули через жорстокі умови утримання. Про деякі вже більше року нічого не відомо. На сьогоднішній день у Білорусі утримують понад 1 400 політичних в'язнів. Я вимагаю негайного та беззаперечного звільнення всіх політв'язнів Білорусі!», - цитує видання Робіна Вагенера.

Його колега у німецькому парламенті – голова комітету з прав людини та гуманітарної допомоги бундестагу Рената Альт із Вільної демократичної партії наголосила на неприпустимості забувати про білоруських політв'язнів. За її словами, Німеччина та міжнародна спільнота повинні виявляти більше ініціативи для звільнення політв'язнів у Білорусі.

Нобелівський лавреат Алесь Бяляцькі 

Пані Альт згадала про лавреата Нобелівської премії миру Алеся Бяляцького та білоруську політичну діячку, соратницю тодішньої кандидатки у президенти Білорусі Світлани Тихановської – Марию Калеснікаву. Про останню нічого не відомо з лютого 2023 року.

Мария Калеснікава 

Німецька парламентарка наголосила, що у білоруських в'язницях політв'язні не отримують адекватної медичної допомоги, зазнають принижень, образ і довільних покарань.

«Не можна забувати про мужніх людей, які відстоювали демократію», - зазначила Рената Альт.

Згідно з оновленими даними правозахисного центру «Вясна» протягом  чотирьох років режим лукашенка за політичними мотивами затримав приблизно 65 тисяч осіб (раніше правозахисники називали цифру 50 тисяч).

За чотири роки зафіксовано понад 74 тисячі фактів репресій: обшуків, коротко- та довготривалих затримань, допитів тощо. Відомо щонайменше про 6 971 фігуранта кримінальних справ.

«За 4 роки кількість політв'язнів зросла у 55,5 раза – 9 серпня 2020 року було 25, а сьогодні – 1 385. Понад 2 000 осіб уже мають статус колишніх політв'язнів», - йдеться в інформації правозахисників. За їх даними, 5 людей загинули під час протестів і затримань, а 6 політв'язнів померли в ув'язненні.

Також читайте: Євросоюз запровадив санкції проти білорусів

Світлини – з відкритих джерел

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: