У Польщі відзначають 81-шу річницю Волинської трагедії

НОВИНИ 11.07.2024 Коментарі 0

У четвер, 11 липня, у Польщі відзначають Національний день пам’яті жертв Волинської трагедії. Заходи зі вшанування полеглих розпочалися месою у Польовій катедрі Війська Польського. Основна церемонія запланована на 13:00 біля Пам’ятника жертвам геноциду на Волинській площі.

Як зазначає "Польське радіо", росія традиційно використовує тему Волинської трагедії для розпалювання ненависті між українцями та поляками.

Українські та польські дослідники сходяться у тому, що відповідальність за трагічні події в історії обидвох народів лежить на окупаційній німецькій владі. Також історики наголошують на ролі совецького НКВД, чиї агенти провокували напади та розпалювали національну ненависть.

Польські дослідники апогеєм Волинської трагедії вважають події в ніч із 10 на 11 липня 1943 року. Тоді підрозділи УПА атакували села, в яких переважало польське населення. Описані події також відомі як «Кривава неділя».

Напередодні 81-ої річниці трагедії голова Ради співробітництва з Україною професор Павел Коваль вшанував жертв у селі Кисилин Володимирського району Волинської області. 

У цьому тепер невеликому селі збереглися стіни костелу та запустіле кладовище, де поховані вбиті поляки. 

Олена Рожій – авторка статті про дві святині села, опублікованому на сайті "Район.Історія", так описує ту трагічні події 1943 року:

- Чорний день 11 липня, який припав якраз на неділю, варто називати Кисилинською трагедією. Підрозділ УПА за участі деяких місцевих українських селян оточили поляків, що зібралися на церемонію в костелі, розстрілявши їх із кулеметів.

За польськими припущеннями, загинуло від 60 до 90 осіб, однак за свідченнями односельців, які тоді проживали в Кисилині, кількість жертв становить не більше 30.

Ті, хто вижив (близько 200 осіб за різною інформацією), втекли до пресвітерії й барикадувалися там протягом одинадцяти годин. За твердженням українського історика Івана Пущука, серед них могли бути бійці польської Армії Крайової.

Після відходу вояків УПА місцеві українські селяни винесли тіла поляків із костелу й поховали їх. Невелике кладовище розташоване за декілька метрів біля костелу. Воно майже запустіле, тільки час від часу місцеві косять на цьому місці траву.

На фото.radiosvoboda.org: хрести на місці вбивства 11 липня 1943 року двох сотень поляків у селі Павлівка Волинської області

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: