Десятки науковців світу виступили проти запрошення України до НАТО

НОВИНИ 10.07.2024 Коментарі 0

Напередодні початку саміту НАТО у Вашингтоні видання The Guardian опублікувало відкритий лист 61 представника університетів Європи та США. Лейтмотив листа: не запрошувати Україну до Альянсу через ризик ескалації війни.

«На майбутньому саміті НАТО в липні дехто наполягає на тому, щоб НАТО значно наблизила Україну до членства, наприклад, шляхом визначення процесу вступу для Києва або запрошення країни приєднатися до цього процесу. Будь-який такий крок був би нерозумним», - йдеться у тексті.

Мовляв, 5-та стаття НАТО зобов’язує членів Альянсу розпочати війну, щоби відбити напад на будь-якого члена блоку. Тому Україна у складі НАТО в майбутньому зобов’яже Альянс воювати з росією. А цей конфлікт може перерости у ІІІ-тю Світову війну.

«З тієї ж причини, що США не повинні розпочинати війну проти росії через Україну сьогодні, вони не повинні брати на себе зобов’язання розпочати війну проти росії через Україну в майбутньому», - аргументують науковці, які фактично вдаються не стільки до здорової аргументації, як залякувань.

Тут тобі й «аргумент» про росію, яка із більшим стимулом продовжуватиме воювати і вбивати українців, щоби запобігти інтеграції України в НАТО. Дивно, що науковці не пояснили, чому вступ Швеції та Фінляндії до Альянсу не спровокував кремль на воєнні дії проти цих країн.

На жаль, редакція The Gardian не пояснила історію появи цього листа саме напередодні саміту НАТО: хто його ініціював і чи не видніються за його появою руки кремля. Частково відповідь на це запитання міг би дати аналіз біографій і діяльності його підписантів. Тим паче, що саміт присвячений 75-річчю НАТО від часу створення 4 квітня 1949 року після підписання відповідного договору у Вашингтоні.

З іншого боку, на Заході панує страх війни, тож частина тих, хто підписався під зверненням не приймати Україну до НАТО, попри науковий ступінь і природне бажання мати мир, виглядають корисними ідіотами.

Різкий коментар щодо листа виклав у своєму ТГ-каналі військово-політичний оглядач Ігаль Левін, зазначивши, що ще Орвел писав: пацифісти – найкращі друзі фашистів, тому нема чого дивуватися, що науковці та викладачі «впряглися» за путіна.

«За його (Дж. Орвела, - ред.) спогадами, - зазначає експерт, - західні інтелектуали на той час закликали не воювати проти Третього Рейху, оскільки нацистську Німеччину, на їхню думку, неможливо було перемогти, а отже – війна безглузда і грає лише на руку багатіїв США й Англії. А так хоч перестануть гинути англійські й американські громадяни. Сьогодні інтелектуали знову, як і тоді, закликають не боротися, а залишити Україну одну. Час іде, змінюються декорації, але та сама гнилизна, як і сто років тому, як і раніше залишається і крижаним холодцем продовжує колихатися в умах цих зовні рум'яних людей».

Фото – Associated Press

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: