У НАТО готують три способи реагування на гібридне протистояння з росією

НОВИНИ 04.06.2024 Коментарі 0

У країнах Заходу влада й експертне середовище не вдоволені станом своєї готовності до російських гібридних дій. Останні включають у себе широкий спектр – від поширення дезінформації до диверсій.

«Росія намагається сигналізувати, що вона всесильна та може вносити смуту до наших суспільств… аби вселити страх та знайти способи зіпсувати нам життя. Вона відчуває нашу реакцію, тому якщо ми не реагуватимемо, то атак побільшає», - цитує президента Латвії Едґарса Рінкевічюса Financial Times, пише ВВС.

За словами латвійського президента, складність ситуації у тому, що гібридні дії неможливо кваліфікувати як пряму агресію та застосувати 5ту статтю Північноатлантичного договору про взаємодопомогу в обороні.

«Ми не запускатимемо ракети по росії через дрібний інцидент», - констатує президент Латвії.

За даними FT, у країнах НАТО готують три способи для відповіді.

Перший крок – визнати, що гібридні атаки відбуваються і викривати їх публічно. Цим можна пояснити повідомлення влади таких країн, як Великобританія, Німеччина і Польща, а також заява Ради НАТО на початку травня, що вказували на російську гібридну кампанію.

Другий крок – посилювати критичну інфраструктуру, захищати інформаційні системи від кібератак та пояснювати населенню ризики дезінформаційних кампаній.

І третій крок – це дії у відповідь проти росії. Чехія, наприклад, уже давно агітує за обмеження пересувань російських дипломатів. А нщодавно у Польщі вдалися до таких дій. Варшава уже обмежила пересування російських дипломатів. Про що днями заявив очільник польського МЗС Радослав Сікорський після зустрічі голів зовнішньополітичних відомств ЄС.

Також у НАТО дехто пропонує діяти агресивніше. Наприклад, запустити інформаційну кампанію, що доноситиме до росіян правдиву інформацію. Зокрема, про витрати кремля на війну і втрати людських ресурсів у війні.

У Норвегії ще серйозніше підходять до потенційних загроз від росії. Генерал армії Норвегії, який очолює Збройні сили, 55-річний Ейрік Крістофферсен закликає поквапитися. За його словами, НАТО має два-три роки на підготовку до можливої російської агресії.

За даними Bloomberg, це менший термін, аніж планували деякі західні чиновники.

«У якийсь момент хтось сказав, що це займе 10 років, але я вважаю, що ми повернулися до терміну менше 10 років через промислову базу, яка зараз працює на росії», - сказав Ейрік Крістофферсен 3 червня.

На його думку, це займе деякий час і дозволить країнам Альянсу за два-три роки відновити сили та запаси у той час, коли вони підтримують Україну.

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: