«Олімпіада впала» - антиолімпійська кампанія рф із застосуванням ШІ

АНАЛІТИКА 04.06.2024 Коментарі 0

Очорнити репутацію МОК та створити очікування спалаху насильства в Парижі під час Олімпіади намагається московія за допомогою новітньої дезінформаційної кампанії. При цьому стара тактика цього разу змішується із застосуванням ШІ, відзначають фахівці.

Із наближенням церемонії відкриття ігор в Парижі очікується посилення антиолімпійської кампанії, прогнозують у Центрі аналізу загроз Microsoft (МТАС). Свої висновки вони виклали в спеціальному звіті, який опублікували 2 червня.

За їхніми спостереженнями, свою діяльність саме на Олімпійських іграх зосередили з червня 2023 року два хакерських об’єднання, яких Microsoft відстежує під назвами Storm-1679 i Storm-1099.

Тоді ж було випущено в Телеграмі, а потім поширено в мережі повнометражний фільм «Олімпіада впала» (з алюзією на американський бойовик «Олімп упав» або «Падіння Олімпу» 2013 року).

За допомогою ШІ було створено дипфейк актора Тома Круза, у стрічці, яку названо «документальною», зневажливо представили керівництво МОК та просувають прокремлівську дезінформацію. Використання спритних комп'ютерних спецефектів і широкої маркетингової кампанії, включаючи фальшиву підтримку з боку західних ЗМІ та знаменитостей, вказує на значне збільшення майстерності та зусиль у порівнянні з більшістю кампаній Influence Operations (IO, операцій впливу).

Окрім наклепів на МОК рашахакери розпочали кампанію сіяння паніки і страху — аби стримати глядачів від відвідування ігор. Для цього протягом останнього року вони виготовляли і поширювали цілу колекцію оманливих відео про очікування насильства на Олімпіаді.

Так відео нібито від брюссельського Euro News повідомляло, що парижани масово купували страхування майна в очікування терористичних атак. Фейковий сюжет під плашкою телекомпанії France24 стверджував про попернення близько 25% квитків через побоювання тероризму. Розповсюджувались і фальшиві прес-релізи (в т.ч. відео) від імені ЦРУ та внутрішньої безпеки Франції із попередженнями про високий ризик терактів.

Використовувались і війна між Ізраїлем та ХАМАСом (публікували фальшиві зображення графіті із погрозами ізраїльтянам), і трагедія на Олімпіаді-72, коли в Мюнхені терористи вбили 11 спортсменів та поліцейського (зображення і відео із нагадуванням про ті події). Їх активно поширювали проросійські боти в мережі, що свідчить про приналежність до ширшої антиолімпійської кампанії, відзначають у Microsoft.

До церемонії відкриття Олімпійських ігор залишилося не так багато часу, тож у MTAC очікують, що російська зловмисна активність, орієнтована на Олімпійські ігри, посилиться. Зараз переважно франкомовна, ця діяльність, ймовірно, пошириться на англійську, німецьку та інші мови, щоб максимізувати видимість і популярність в Інтернеті. А використання генеративного штучного інтелекту також, ймовірно, зросте. Хоча відео традиційно було потужним інструментом для російських IO-кампаній і залишатиметься таким, ми, ймовірно, побачимо тактичний зсув у бік онлайн-ботів та автоматизованих облікових записів у соціальних мережах. Вони можуть створити ілюзію широкої підтримки, швидко заполонивши канали соціальних мереж і надавши росіянам рівень правдоподібного заперечення.

На місцях російські суб'єкти можуть намагатися використати фокус на суворій безпеці, створюючи ілюзії протестів або реальних провокацій, тим самим підриваючи довіру до МОК і французьких сил безпеки. Особиста постановка подій – реальних чи зрежисованих – поблизу або навколо олімпійських об'єктів може бути використана для маніпулювання громадською думкою та створення відчуття страху та невпевненості.

Тим часом у кремлі назвали «абсолютним наклепом» твердження, що рф намагається зірвати Олімпіаду в Парижі. Про це заявив писок ліліпутіна пєсков. Насправді ніхто іншої реакції від московитських брехунів і не очікував.

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: