Тривожний дзвінок із Польщі: негатив до українських біженців зростає, підтримка України – падає

АНАЛІТИКА 19.06.2024 Коментарі 0

Поляки згідні приймати українських дітей до польських шкіл, тоді як занепад прихильності до українців торкнувся всіх сфер життя – навіть щодо надання притулку.

Такі результати соціологічного дослідження Варшавського університету й Економіко-гуманітарного університету у Варшаві оприлюднило видання Rzeczpospolita.

Це вже восьме видання цього дослідження, що у Польщі проводять із 2022 року. Поляки, щоправда, більш негативно сприймають мігрантів з польсько-білоруського кордону, ніж біженців з України.

Щодо останніх, то полякам не до душі «вимогливість» («вони заслуговують на все», «претензії на соціальні виплати», «бажання мати такі ж права, як поляки», «все безкоштовно» та «відсутність подяки за допомогу»). Усе більше поляків бачать відмінності між націями – вперше в цьому дослідженні респонденти вказали на «східну ментальність, радянську культуру», що виявляється у відсутності турботи про загальне благо.

«Такі результати не дивують, вони є наслідком розбіжностей у сприйнятті іноземців після тривалого періоду їхнього перебування у країні. Ми почали зауважувати, що наші культури, спосіб існування та норми відрізняються і стають проблемними для нас. Це й не дивно, адже серед українців турбота про спільне благо не найкраща», - цитує Rzeczpospolita професора Ягеллонського університету, керівника Ягеллонського центру досліджень міграції, доктора Яна Бжозовського.

Тезу про те, що Польща обов’язково має допомогти Україні, підтримує 31 відсоток поляків. У січні 2023 року ця цифра була удвічі більшою. До 19 відсотків зросла кількість противників допомоги.

72 відсотки респонденти вважають, що попри російську агресію в Україні Польща має дбати насамперед про власні інтереси (15 відсотків висловлюють протилежну думку) – йдеться переважно про експорт продуктів харчування.

За два роки вдвічі зросла кількість респондентів, які вважають, що Польща не повинна надавати Україні додаткову підтримку. Найбільше поляки погоджуються допомагати матеріально –продуктами й одягом. Але і в цьому кількість людей зменшилася зі 79%. до 62%. Лише 7 відсотків респонденти дуже позитивно оцінюють відносини Польщі із президентом Володимиром Зеленським, 18 відсотків – однозначно негативно.

Лише 17% поляків згодні прийняти біженців з України з можливістю розселення. Більше року тому ця цифра становила 37%.

61% виступає за повернення біженців до України після війни. Згідні на те, щоби біженці залишилися у Польщі 23%. Також 95% опитаних поляків вважає, що їхня країна повинна зменшувати грошові виплати українським біженцям. З наступного року грошову допомогу виплачуватимуть лише на дітей, якщо ті навчатимуться у польських школах.

А от українських дітей у польських школах воліє бачити 82% поляків. Проте вони не сприймають навчання юних українців за українською базовою програмою (уроки історії чи української мови польський уряд оголошує з нового року, щоби заохотити всіх українських дітей ходити до школи в Польщі). Половина респондентів вважає, що українські діти повинні вчитися за польською програмою. Решта – підтримує новий, на основі домовленостей між Польщею та Україною.

На думку професора Яна Бжозовського, результати дослідження не є приводом для паніки. Польщі потрібно розробити та реалізувати міграційну стратегію:

- Я вірю, що частина українців, які живуть у Польщі чи країнах ЄС, приймуть наші принципи мислення про державу та громаду та адаптуються до них, а інша частина перенесе їх у свою країну. І це буде позитивно.

Фото – rp.pl

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: