Тихановська звернулася до лідерів світу натиснути на лукашенка

НОВИНИ 03.06.2022 Коментарі 0

Не давати білоруському диктатору лукашенкові жодних пом’якшень задля вирішення сітової продовольчої кризи закликала фактична президентка Білорусі Світлана Тихановська. Про це політикиня написала у листах на адреси генеральному секретареві Організації об’єднаних націй, президентові США та голові Ради Європейського Союзу. Пані Тихановська висловила жорстку позицію про ідею зняти санкції на експорт білоруського калію в обмін на згоду «ябацьки» дозволити транспортувати українське зерно через територію Білорусі.

На думку Світлани Тихановської, скасування частини санкцій щодо лукашенка та путіна дозволить диктаторам фінансово перепочити і відчути на якийсь час себе переможцями.

«Така угода зміцнить переконаність режимів у тому, що насильство окуповується, і зміцнить їх позиції, що призведе до нових репресій у Білорусі та більшої агресії в Україні», - йдеться у телеграм-каналі лідерки Білорусі.

Світлана Тихановська пропонує негайно зняти російську блокаду українських портів і таким чином забезпечити «безпечний і безперебійний доступ українського зерна на світові ринки». Для цього потрібно залучити всі зацікавлені країни під керівництвом ООН та за підтримки США, ЄС, Великобританії.

Чітко сформулювати свою позицію повинні і в ООН.

«Тиск треба чинити на Росію, а не на Україну та на білоруський народ ціною їхньої безпеки та майбутнього як незалежних і суверенних країн», - йдеться у листі.

На думку Світлани Тихановської, лукашенко втратив здатність приймати суверенні рішення і його «не вважають мінімально надійною стороною для укладання угод».

«Він утратив суб'єктність, не говорить і не діє від імені білоруського народу. Лукашенко обрав стратегію створення криз безпеки. Тому його необхідно зупинити, перш ніж він завдасть іще більших збитків білоруському народу та міжнародній безпеці», - переконана президентка Білорусі.

Тому санкції з лукашенка потрібно не знімати, а посилювати - розширити їх межі та покращити їхнє виконання.

Як повідомило польське видання Rzeczpospolita у п'ятницю, 3-го червня, експорт зерна з України територією Білорусі через блокаду російськими кораблями морського шляху в Чорному й Азовському морях є однією з можливостей, що обговорювали на форумі ООН у зв’язку із загрозою продовольчої кризи у світі через відсутність українського зерна на ринках.

«Гаразд, можемо поговорити. Ми нічого не маємо проти: транспорт (зерно) через Білорусь, але потрібні компроміси», - цитує лукашенка польське видання із посиланням на одну із білоруських газет.

До слова, напередодні Світлана Тихановська виступила перед обранцями у Сеймі Литви. Основне послання - безпека України, Литви і всього континенту опиниться під загрозою, якщо не буде вільної Білорусі. Цілком із текстом виступу можна ознайомитися на сайті білоруської політикині.

Гостя Литви нагадала, як лукашенко зігнорував волю білоруського народу після виборів 2020-го року.

«Лукашенко вкотре розтоптав Конституцію. Стаття номер три Конституції Республіки Білорусь свідчить, що єдиним джерелом державної влади та носієм суверенітету є білоруський народ. А народ сказав дуже чітко: «Іди!». Мирні багатотисячні протести відбулися у понад сорока містах. Ми знаємо, що участь в акціях брали до півтора мільйона людей», - сказала президентка Білорусі.

У телеграм-каналі демократичної лідерки Білорусі викладено основні тези виступу.

- Режим Лукашенка – це як крісло із трьома ніжками, на яких воно тримається: репресії, гроші і Кремль. Якщо хоча б одна з цих ніжок відвалиться – звалиться весь режим.

- Зараз Білорусь перебуває на історичному роздоріжжі. Білоруси розуміють, що є лише два шляхи: або європейська демократична Білорусь, або де-юре окупація Росії та багаторічна ізоляція, регрес і безправ'я.

- Білоруси хочуть звільнення, а не тимчасового полегшення. Що означає для нас визволення? Це життя в демократичній Білорусі, де люди зможуть вільно обирати своїх представників у державних структурах, а заперечити білоруський суверенітет просто неможливо.

- Перемога України потрібна всім нашим народам, включаючи білорусів. Водночас майбутня безпека України, Литви і всього континенту опиниться під загрозою, якщо не буде вільної та незалежної Білорусі. Саме тому Білорусь не має стати розмінною монетою для можливих угод із Путіним і дивних кроків деяких європейських політиків, які намагаються допомогти йому зберегти обличчя. Тільки разом із вільною та незалежною європейською Білоруссю, пліч-о-пліч із вільною Україною, ми зможемо отримати сильну та безпечну Європу.

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: