У росії сховають сором путіна

ПЕРЕКЛАДИ 03.06.2022 Коментарі 0

Приблизно всередині квітня цього року лідер рашистів владімір путін узяв свого «ябацьку» лукашенка та подався на космодром «Восточний». Там він заспокоював росіян, що «спеціальна військова операція» відбувається таким чином, щоби мінімізувати втрати та виконати поставлену мету.

«Хід спеціальної військової операції йде за планом», - сказав путін, повідомив, що уважно стежить за дискусіями як усередині країни, так і за кордоном. Також він наголосив, що від суспільства не потрібно нічого приховувати, а навпаки - об'єктивно висвітлювати бойову роботу.

І от минає 100 днів офіційно неоголошеної війни, «спецоперація», що мала завершитися за тиждень, триває у 16 (!) разів довше, а на росії задумали інформаційну спецоперацію зі zомбування «насєлєнія».

Про це йдеться у матеріалі опозиційного медіаресурсу «Медуза», яке на росії має офіційний статус «іноагента». Свої тексти, відео й аудіоконтент медіа подібного штибу зобов’язані позначати такою фразою: «Дане повідомлення (матеріал) створене та (або) поширене іноземним засобом масової інформації, що виконує функції іноземного агента, та (або) російською юридичною особою, що виконує функції іноземного агента».

ЗІФ пропонує ознайомитися зі статтею в українському перекладі.

Кремль заборонив державним ЗМІ «акцентувати увагу» на тривалості війни. Це сталося напередодні 100 днів з початку вторгнення. Влада бояться, що росіяни зауважать, як затягнулася спецоперація

Повномасштабна війна в Україні продовжується 99 днів. Джерела «Медузи» стверджують, що напередодні круглої дати Кремль «попросив» співробітників державних ЗМІ «не акцентувати» увагу на тривалості російського вторгнення. Зроблено це для того, щоби росіяни менше замислювалися про те, що за три місяці російські війська не змогли досягнути значного поступу.

Адміністрація президента Росії «попросила» редакції державних та провладних ЗМІ «не тиражувати тему 100 днів спеціальної військової операції» та «не акцентувати» увагу читачів та глядачів на тривалості війни.

Такі вимоги редакціям надіслали напередодні 3-го червня – сотого дня від дати вторгнення. Про це «Медузі» розповіли одразу чотири джерела: в одному із державних медіа, в мерії Москви, в одному із провладних видань, а також у самій адміністрації президента (АП).

В онлайн-трансляціях, присвячених «спецоперації», у провладних таблоїдах «Комсомольська правда» та «Московський комсомолець» справді вказано лише поточну дату. В онлайні державного інформагентства ТАРС тривалість вторгнення також не вказана. Не йдеться про неї і у випусках новин на Першому каналі та каналі «Росія 1», а також на головних сторінках РІА «Новости» та російськомовної версії RT.

«Акцентування уваги на датах, пов'язаних із війною, може змусити росіян задуматися про цілі та успішність вторгнення», - сказав «Медузі» співрозмовник в АП.

«Під час розмов про круглу дату завжди виникають питання: а чого до цієї дати вдалося досягнути? Так повелося ще з радянських часів, коли були п'ятирічки, плани на них і таке інше. Виходить, що зараз показати до цієї дати майже нічого. Можна сказати, що взяті якісь населені пункти, але людям їхня назва нічого не говорить. Це багато чи мало? Цілі «операції» близькі чи ще ні?» - міркує джерело «Медузи».

Окрім того, у Кремлі «не хочуть нагадувати», що вторгнення триває вже понад три місяці. Близький до АП співрозмовник «Медузи», посилаючись на результати закритих соціологічних опитувань (детальніше про них можна прочитати тут), наголосив, що багато росіян і так упевнені: «спецоперація» затягнулася.

Підсумки відкритих опитувань побічно це підтверджують. Соціологічна компанія Russian Field під час дослідження, що тривало із 23 до 26 травня 2022 року, з'ясувала, що 39% респондентів, які живуть у Росії, «втомилися» від новин про перебіг війни.

«А про її цілі, крім «денацифікації» та «демілітаризації» України, досі нічого не відомо. Люди ці слова не розуміють, але бачать, що бойові дії йдуть уже довго. До «операції» їм вселяли, що Україна — держава слабка. Але тепер виходить, що швидко перемогти її не вдається», - наголосив близький до Кремля співрозмовник «Медузи».

Прес-секретар президента РФ Дмітрій Пєсков у коментарі «Медузі» не погодився з думкою про те, що «спецоперація» затягнулася: «У таких операцій не може бути чітко визначеного таймінгу». На запитання, чи були із Кремля якісь вказівки щодо висвітлення у ЗМІ тривалості війни, Пєсков не відповів.

Раніше секретар Ради безпеки РФ Ніколай Патрушев сказав, що Росія «не женеться» за термінами проведення «спецоперації». А колишній командувач десантними військами, депутат Держдуми РФ генерал Владімір Шаманов заявив, що «демілітаризація» України, на його думку, може зайняти від п'яти до десяти років.

* * *

До кінця третього місяця вторгнення у мовленнєвих конструкціях, що їх використовують російські телевізійні пропагандисти, все частіше вказується, що «Росія насправді воює не з Україною, а з НАТО та Заходом».

«Настав час визнати: можливо, «спецоперація» Росії в Україні закінчилася. Розпочалася справжнісінька війна, причому війна Третя світова. Ми змушені займатися демілітаризацією не просто України, а всього Північно-атлантичного альянсу», - сказала в ефірі популярного ток-шоу «60 хвилин» ведуча Ольґа Скабєєва.

Цей пропагандистський наратив підтримують і російські офіційні особи. Ніколай Патрушев на засіданні наукової ради при Радбезі РФ сказав, що «розгорнута американцями та їхніми сателітами глобальна антиросійська кампанія переконливо доводить, що Україна стала приводом для ведення проти Росії неоголошеної війни». Він попросив раду «оцінити параметри цієї війни, її ознаки та характерні риси в порівнянні з холодною війною». Про «тотальну гібридну війну» країн Заходу проти Росії говорив і міністр закордонних справ Сєрґєй Лавров.

Близьке до АП джерело «Медузи» з посиланням на закриті опитування заявило, що тези про протистояння Росії та Заходу «зрозуміліші» росіянам. Відкриті опитування ці слова, можливо, підтверджують. У дослідженні ВЦВГД, результати якого опубліковані 30 травня, 40% російських респондентів сказали, що мета спецоперації полягає саме в тому, щоби «не дати НАТО розмістити свої бази на території України».

Співрозмовник «Медузи», близький до Кремля, пояснює: «Якщо бій іде аж з усім НАТО — дуже сильним супротивником, а не з Україною, то люди розуміють, що на швидку перемогу чекати не доводиться».

Незалежних даних, спираючись на які можна було би достовірно сказати, чи росіяни підтримують відкриту конфронтацію з Україною (або із Заходом загалом), немає. Із 24 лютого публікують різні соціологічні опитування щодо ставлення росіян до війни, багато з яких показують, що більшість жителів нібито підтримують спецоперацію. Проте багато вчених наголошують: в умовах пропаганди, цензури та репресій такі дослідження навряд чи відображають реальність.

Фото DW

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: