Потрібно якнайшвидше створити альтернативний уряд, - білоруський політик Вадим Прокоп’єв

АНАЛІТИКА 09.08.2022 Коментарі 0

Створити повноцінний уряд або передати повноваження майбутньому прем’єрові закликав Світлану Тихановську у своєму виступі представник полку «Пагоня», підприємець та опозиційний до лукашенка білоруський політик Вадим Прокоп’єв.

Його коротка промова стала однією із найрізкіших, але і найбільш конкретних під час першого дня роботи Конференції «Нова Білорусь» у Вільнюсі 8 серпня 2022 року.

За словами Прокоф’єва, у білорусів зараз немає іншого варіанту, окрім війни. І не з «гауляйтером москви» лукашенком, а з російською імперією, з «цинічними, підлими та непристойно багатими людьми у кремлі».

Він вважає, що не бунтівна Україна, яку москва вже втратила назавжди, а Білорусь є тією голкою, яка гарантує імперському Чахлику негайну смерть.

На його думку, Україна зараз має повне моральне та законне право на напад після білоруської агресії. І в такому випадку Мінськ може бути взятий загартованими в боях ЗСУ за лічені дні.

  • В авангарді такої армії могли би бути білоруси, які вже захищають Україну. Наша національно-визвольна армія. І це лише один з можливих сценаріїв, - вважає Прокоп’єв.

Проте зараз опозиційні до лукашенка білоруські політики з боку виглядають «як набір розрізнених великих і малих ініціатив. Без структури, плану та шаленого бажання перемогти».

  • До нас ставитимуться серйозно, і не лише Україна (хоч це найважливіший наш стратегічний союзник), якщо ми самі між собою розберемось, наведемо порядок у рядах, подорослішаємо і створимо альтернативні органи влади. Це не може бути набором прекрасних ініціатив, кабінетів та офісів. Це повинен бути уряд, - переконаний Прокоп’єв.

У його складі повинні бути цивільна та військова частини й усі необхідні атрибути – МЗС, рахункова палата, служба безпеки.

  • Цей уряд повинен стати магнітом для чесних людей усередині країни, які давно живуть із хибним вибором і мусять служити злу. Тому що їм просто немає куди приєднатися. Цей уряд повинен мати бюджет і збирати податки. У його підпорядкуванні повинні бути збройні сили і свій маленький «Моссад», - вважає співзасновник «Пагоні».

При цьому голові такого уряду, переконаний Прокоп’єв, доведеться ухвалювати вкрай складні та непопулярні рішення, можливо, піднімати повстання. Організовувати партизанський рух та акції відплати, буквально посилати людей на смерть.

  • І тут підходимо до питання, яке я адресую Світлані Тихановській – єдиній людині в цьому залі, яка володіє легітимністю: Чи ви готові бути цією людиною – яка ухвалює жорсткі рішення, яка бере на себе відповідальність за долю нації? – запитав Прокоп’єв.

Він запропонував не відповідати публічно, а продемонструвати усе діями. Зокрема, принаймні на час розслідувань «відсторонити від посад відповідальних за провали та порушення». І вийти із пропозицією про створення уряду. «Не розширеного офісу, а кабінету представників. Не кількох доставлених стільців, а справжнього уряду. Якщо ви таким чином відповісте вже завтра, то на цій трибуні я пропоную одразу прийняти присягу, поклавши руку на конституцію», - сказав білоруський політик.

  • Якщо ваша відповідь «ні», ми вас зрозуміємо, не осудимо і підтримаємо. Ми назавжди запам’ятаємо ваш героїчний вчинок у 20-у році, але попросимо передати повноваження прем’єр-міністру, який очолить уряд. Все решта – забавка, імітація та «понти», - наголосив Прокоп’єв.

І нагадав фразу Тихановської, яку вона сказала досить давно під час виступу у Європарламенті: «У нас немає ще одного року». Тож попросив її визначитись якнайшвидше – до завтра (вівторка, 9 серпня).

До слова, інші опозиційні до лукашенка білоруські політики фактично підтримали цю пропозицію.

— Важна, каб кабінет быў створаны і пачаў сваю дзейнасць ва ўмовах крытычнай небяспекі ў бліжэйшыя дні. І я падтрымліваю Вадзіма Пракоп’ева, каб гэтае рашэнне было прынята да заўтра. Кандыдытуры членаў кабінету павінны быць унесены ў прадстаўнічы орган беларускага грамадства, які варта стварыць у бліжэйшы час, - відзначив у своєму виступі Павел Латушко, керівник Народного антикризового управління.

За його словами, щоби попередити прихід до влади «реакційних сил», демократичним силам необхідна єдність. Але якщо не створити «реальний інструмент влади», то усі плани та ідеї так ними й залишаться.

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: