Телепузики у лампасах зібралися залякувати світ

АНАЛІТИКА 16.08.2023 Коментарі 0

Можливість прямого військового зіткнення Сходу та НАТО у майбутньому стає вельми очевидною. Про це у вівторок, 15 серпня, заявив міністр оборони Білорусі віктор хренін під час ХІ-ої московської конференції з міжнародної «безпеки». Соже, пузаті генерали перед телекамерами знову зібралися лякати цивілізований світ. Бо міністр оборони Білорусі – не єдиний у цьому хорі представників країн так званої «осі зла».

Москва виявилася транзитною точкою, бо опісля деякі міністри рушили у Мінськ – диктатор лукашенко не лише найближче до Європи опудало кремля – він ще зумів зберегти таке-сяке виробництво військової техніки й обладнання, що може зацікавити ВПК країн, які поволі кооперуються і готуються до протистояння з так званим колективним Заходом.

Нещодавня поїздка фанерного міністра оборони росфедерації сєргєя шойгу у КНДР не лише посприяла появі в російській армії снарядів північнокорейського виробництва, якщо вірити певним джерелам. Після відвідин кужуґєтовичем Пхеньяна, північнокорейський лідер  Кім Чен Ин розпорядився нарощувати потенціал для серійного виробництва нових боєприпасів, готуватися до війни, освіжити арсенали та розпочинати тренування. Також він змінив начальника генштабу – замість Пак Су Іля став Рі Йонг Гіль. Останній уже втретє сів у це крісло, в якому домігся успіхів у ядерній програмі.

У відповідь міністр оборони КНДР Кан Сун Нам здійснив візит у Москву і звернувся у вівторок, 15 серпня, до учасників XI-ої московської конференції з міжнародної «безпеки». Причому заговорив одразу про ядерну війну на корейському півострові. Мовляв, США прагнуть спровокувати ядерну війну та підштовхують до цього Південну Корею.

«Ядерна війна на Корейському півострові стала тепер не питанням того, чи буде вона, а питання в тому, хто і коли її розпочне», - сказав міністр оборони КНДР.

За його словами, ситуацію на півострові шляхом діалогу та перемовин не вирішити - «тільки фізична сила є єдиним засобом зберегти мир та стабільність у регіоні».

Точку напруги в азійсько-тихоокеанському регіоні підтримує і Китай. Як відомо, у кремлі зацікавлені створити чим побільше зон нестабільності у світі, щоби розпорошити сили з надання підтримки Україні.  

Міністр оборони КНР Лі Шанфу також прибув у середу, 16 серпня, до Мінська, а перед тим, під час московської конференції, застерігав про невдачі для США використовувати Тайвань для стримування Китаю. Комуністична партія Піднебесної, зізнався Лі Шанфу, не відкидає силового сценарію захоплення та підпорядкування острова, довкола якого Пекін проводив не одне військове навчання, а розвиток подій за таким сценарієм озвучували й у США.

Після Москви міністр оборони КНР відбув до Мінська. На думку експерта Інституту майбутнього Ігоря Тишкевича, Лі Шанфу з інспекцією побуває на заводі точної механіки, яке виробляє РСЗВ «Полонез», і «малопомітне», «маловідоме» проте «технологічне та таке, що активно розвивається» підприємство НВОО ОКБ ТСП. Останнє модернізує ЗРК БУК.

Також Ігор Тишкевич вважає, що КНР цікавлять білоруські напрацювання в галузі оптоелектроніки, де «є за що торгуватися».

«Але це питання одного дня. Далі – військові частини, на озброєнні яких стоїть техніка з китайським корінням. І вечір другого дня (або якщо залишиться на 19 число, третій день) – розмова по суті про майбутні проекти.

Зокрема, КНР буде цікавити, як вписати білоруську армію в силову компоненту ШОС, як поступово прив'язати до себе. Але останнє – справа дуже віддаленої перспективи.

Словом, буде за чим слідкувати. І буде привід трохи посміхнутися із потуг білоруської пропаганди обійтися загальними фразами та показом «покладання квіточок» до радянських монументів», - написав він у своєму ТГ-каналі.

Повертаючись до виступу хреніна у Москві, чий виступ вписується у канву кремлівських заяв, застережень, погроз і залякувань, країни Заходу інтенсивно готують військову складову і вкладають великі кошти.

«Тому висновок можна зробити однозначним: можливість прямого військового зіткнення з НАТО в майбутньому стає очевидною», - застеріг хренін.

Білоруське видання Зеркало зібрало коментарі експертів про висловлювання вищезгаданого персонажа білоруського міноборони.

Олександр Класковський, політичний оглядач проекту «Позірк» називає виступ міністра оборони Білорусі «черговим». На думку експерта, сказаним на конференції словами віктора хреніна не варто надавати великого значення:

  • Це конференція з безпеки, що відбувається у Москві. Ідеологічна база і склад учасників, що там зібралися, відповідає нинішньому імперському, агресивному курсу Росії при брехливій пропаганді, яка звинувачує в агресії противників або ворога, як відкритим текстом сказав сьогодні шойгу. Хренін багато в чому повторив його тези. Це можна назвати бажанням потрапити в унісон із тональністю старшого брата, як висловлюється лукашенко, тобто московських ораторів, організаторів цієї конференції.

За його словами, свій виступ хренін передовсім адресував російській верхівці, а вже потім – білорусам, які здебільшого не підтримують участі нашої країни у війні.

«Для цього треба намалювати образ ворога і сказати: на Заході будують агресивні плани, готуються до війни, а ми лише відповідаємо, - вважає Олександр Класковський.

Він також зазначив, що виступ хреніна нагадував «конспект радянського політрука»:

- Мабуть, він освіжив у пам'яті те, що йому «втовкмачували» ще у 80-их, коли він навчався в Уссурійському суворовському військовому училищі: Захід агресивний, а ми лише відповідаємо на погрози – традиційна тема радянської пропаганди.

Олександр Класковський зазначає, що лукашенко не хоче зіткнення з НАТО, бо він не має імперського мислення, а хоче правити на своєму клаптику землі. Також «ябацька» усвідомлює, що може прилетіти у його палаци в разі агресії.

Політичний оглядач та історик Олександр Фрідман також вважає, що на тон виступу хреніна вплинули два моменти. Перший – місце проведення конференції, тож міністр оборони Білорусі говорив те, що хотіла чути російська сторона. А з іншого боку були гості зібрання у Москві, основним з яких був міністр оборони Китаю Лі Шанфу.

«Це людина, яка дотримується антизахідних поглядів. До того ж цього не приховує. Він має досвід перебування під американськими санкціями й антизахідна риторика йому близька, - каже Олександр Фрідман. – Увесь цей антизахідний навал з боку шойгу і хреніна як асистента націлений не в останню чергу на китайського міністра. Йому хочуть продемонструвати, що ситуація з НАТО є серйозною. Ну і, звичайно, ще раз сказати: «У всьому винен Захід».

Аналітик Європейської ради з міжнародних відносин (ECFR) Павло Слюнькін каже, що не побачив у виступі хреніна нових тез. Виняток – фраза: «Можливість прямого військового зіткнення з НАТО в майбутньому стає дуже очевидною». Співрозмовник упевнений: у випадку з олександром лукашенком і білоруською владою треба дивитися не на те, що вони говорять, а на те, що роблять. Це, каже він, набагато важливіше. При цьому, зазначає співрозмовник, зараз росія витрачає свої ресурси на війну в Україні і не в змозі заповнювати їх у тому числі, щоби досягнути своїх цілей у регіоні.

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: