Сьогодні має бути підписана угода, що розблокує ПП "Шегині - Медика"

ПЕРЕКЛАДИ 06.01.2024 Коментарі 0

Сьогодні, 6 січня, в Жешуві міністр сільського господарства Польщі Чеслав Сєкерський мав би підписати угоду зі спілкою «Ошукане село», після чого польські фермери мали би припинити  блокаду  прикордонного  переходу  "Шегині – Медика".

Про це повідомила видання Rzeczpospolita.

Також очікується, що така угода започаткує позитивну динаміку, а відтак, польські автоперевізникам припинять блокування трьох інших пунктів пропуску на кордоні з Україною.

4 січня фермери повернулися до блокування переходу в Шегинях. Перша блокада тривала місяць: із 23 листопада по 24 грудня 2023 року, і була зупинена напередодні Різдва після зустрічі з міністром сільського господарства Чеславом Сєкерським і державним секретарем Міхалом Колодзейчаком.

Фермери повернули блокаду до окупації польсько-українського переходу, хоча уряд пообіцяв задовольнити їхні вимоги, які стосуються як питань імпорту продуктів харчування з України, так і суто польських фінансових проблем.

«Ошукане село», серед іншого, вимагає дотації на кукурудзу та кредити, а також наполягає на тому, щоб ставки сільськогосподарського податку залишити на рівні минулого року.

Окрім того – і це, ймовірно, є виправданням блокади в Медиці – фермери вимагають поширити заборону на імпорт сировини, окрім досі актуальної блокади імпорту зерна, на додаткові продукти, як-от м’які фрукти, цукор, спирт, мед, яблучний концентрат, яйця свіжі, м'ясо птиці.

Цього тижня польська Національна рада з птахівництва також звернулася до уряду з проханням відновити квоти на імпорт птиці.

Rzeczpospolita пише, що деякі з цих вимог викликають подив, наприклад, вимога створити посаду радника з питань сільського господарства в кожній польській дипломатичній місії, щоб полегшити торгівлю зерном з польського ринку. "Проблема високих запасів (зерна) на польському ринку була радше результатом браку пропозиції зерна (фермери чекали з продажем, поки ціни не підвищаться), а не браку охочих його купувати", - повідомили редакції зернові брокери.

Гроші на субсидії на кукурудзу закладені в бюджеті, і міністерство вже звернулося до Європейської комісії щодо схвалення цих субсидій.

Міністр Сєкерський погодився із трьома вимогами – субсидії на кукурудзу, скасування підвищення податків і дешеві кредити – ще до Святвечора. Однак польські фермери наполягають, щоби була підписана офіційна угода.

Нагадаємо, 6 листопада 2023 року у Польщі перевізники заблокували рух українських вантажівок на трьох пунктах пропуску: "Дорогуськ – Ягодин", "Корчова – Краківець", "Гребенне – Рава-Руська"23 листопада поляки заблокували четвертий пункт пропуску "Медика – Шегині", де до акції долучились польські фермери.

22 грудня в Києві міністри закордонних справ Польщі й України Радослав Сікорський та Дмитро Кулеба оголосили, що вони "запустять рішення" щодо розблокування спільного кордону. Відтак, відбулись зустрічі на рівні керівників відповідних міністерств України та Польщі. 

Зокрема, відбулася зустріч віцепрем’єр-міністра з відновлення – міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Олександра Кубракова та міністра інфраструктури Польщі Даріуша Клімчака. Ключовий результат зустрічі – погодження спільних позицій для розблокування кордону. Сторони досягнули порозуміння щодо компромісних рішень та їхньої реалізації. Наступний етап – перемовини на рівні міністерства інфраструктури Польщі і протестувальників.

24 грудня польські фермери призупинили блокаду ПП "Шегині-Медика". Однак акції обіцяли поновити після різдвяно-новорічних свят.

Також нагадаємо, що згідно з рішенням Єврокомісії Польща мала знову відкрити кордон з Україною для імпорту зернових 15 вересня, однак, як і  і обіцяв тодішній польський прем’єр-міністр Матеуш Моравецький, Польща не відкрила свій кордон для зернових продуктів з України. 

Тоді голова Уряду України Денис Шмигаль заявив: "Україна, попри війну і блокування росією наших портів, дотримується своїх зобовʼязань як за Угодою про асоціацію з ЄС, так і за правом СОТ. Ми не мали й не маємо намірів шкодити польським фермерам. Ми дуже цінуємо підтримку від польського народу і польських родин! Але у випадку порушення торгового права в інтересах передвиборчого політичного популізму Україна буде змушена звернутись до арбітражу СОТ щодо компенсації збитків за порушення норм ГАТТ".

Фото з відкритих джерел.

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: