Кадиров пропонує обмін: українські полонені на скасування санкцій

НОВИНИ 05.01.2024 Коментарі 0

Дон-дон кадиров, що встановив своє повновладдя у Чечні, готовий віддати українських полонених, якщо США знімуть санкції із членів його родини.

Таку заяву він зробив під час шикування силовиків у Грозному. Там же побував колишній інспектор ООН зі спостереження за ліквідацією іракської зброї масового знищення Скотт Ріттер.

"У нас є полонені, яких ми забирали у Донецькій, Луганській (оластях, - ред). Передаю нашому гостю [список військовополонених]. Якщо вони знімуть санкції з моєї мами, моїх дочок, ні в чому не винних людей, коней, окрім мене, то ми цих людей віддамо", - подає цитату кадирова ВВС із посиланням на російські ресурси. 

Кадиров передав Ріттеру список полонених українських військових, йому також показали відеозапис із полоненими українцями, на якому один із них каже, що у разі зняття санкцій з близьких кадирова, його літаків і коней 20 українських військових повернуться додому.

Санкції проти кадирова та його родини запровадили у вересні 2022 року, нагадує ВВС. А в серпні минулого року США ввели санкції проти матері, Аймані Кадирової, та фонду імені Ахмата Кадирова, який вона очолює. Кадиров вимагав від США зняти санкції з його матері, наполягаючи, що вона займається "благодійною діяльністю", і погрожував відповісти штатам, якщо цього не буде зроблено.

Держдепартамент пояснював запровадження санкцій проти неї тим, що цей фонд  родина кадирових використовує для контролю за "патріотичним перевихованням" українських дітей у таборах під Грозним.

Кадиров, до слова, недарма загадав коней, що потрапили під санкції. Ці тварини – одне із найбільших його захоплень і джерел доходів. Одну із конячок свого часу йому подарував наслідний принц Дубая. Щоправда, правозахисники констатували велику вартість скакуна, яка значно перевищує допустимий розмір вартості подарунків, що може отримати російський держчиновник. 

Нагадаємо, 3 січня стало відомо про повернення з посійського полону 230 українських бранців: 213 солдатів і сержантів, 11 офіцерів, 6 цивільних.

 Після перебування у російському полоні українці почуваються у критичному стані та довго проходять реабілітацію (фото – ТГ-канал Президента України)

Головне управління розвідки міністерства оборони України повідомило, що обмін готували доволі довго за участі Об'єднаних Арабських Еміратів.

Президент України назвав цю подію гарною новиною за тривалий період часу, адже довгою була пауза в обмінах.

Проте, запевнив Володимир Зеленський, жодної паузи не було в переговорах щодо обмінів.

"Ми використовуємо кожну можливість, пробуємо всі варіанти посередництва. На кожній міжнародній зустрічі, яка може бути допомогою, ми піднімаємо тему повернення наших полонених. І будемо й надалі працювати, щоби повернути усіх наших", - сказав Президент України.

Він також подякува команді, яка працювала і працює над продовженням обмінів. Зокрема, Буданову, Єрмакові, Усову, Малюкові, Клименкові. А також кожному воїну ЗСУ на передовій, "хто бере окупантів у полон і поповнює наш обмінний фонд".

Володимир Зеленський вважає, що чим більше росіян Україна бере у полон, тим результативнішими будуть перемовини щодо обмінів.

Станом на 3 січня Україні вдалося повернути з російського полону 2 828 бранців. Проте в нелюдських умовах рашисти утримують іще тисячі українців.

У грудні минулого року уповноважений Верховної ради України з прав людини Дмитро Лубінець повідомив під час міжнародної конференції "Свобода або страх", що лише цивільних українців у російському полоні – 28 тисяч, писало видання LB.ua.

2 січня цього року омбудсмен Дмитро Лубінець заявляв, що росія не погоджується на репатріацію військовополонених і при цьому звинувачує Україну! 

За його словами, агресор робить інформаційні пропагандистські кампанії, спрямовані, передовсім, на найвразливішу категорію громадян – родичів військовополонених та зниклих безвісти захисників і захисниць України. 

"Зокрема, для рідних постійно "вкидують" меседжі, що їм нібито потрібно тиснути саме на українську сторону. Ворог робить це навмисно, аби розколоти наше суспільство. Не забувайте з ким ми боремося.   

Щоправда, різні відомства називають різні цифри щодо кількості полонених. Наприклад, уповноважена Президента з питань забезпечення прав захисників Альона Вербицька днями розповіла "Суспільному" про 3,4 тисячі полонених українців – військових і цифільних. Цю цифру підтвердила росія. Іще 15 тисяч військових і цивільних українців – у списку зниклих безвісти,

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: