Сибіга спробував порозумітися з Сіярто

НОВИНИ 30.09.2024 Коментарі 0

Перемовини з найбільш непередбачуваним членом ЄС - Угорщиною - відбулися в Будапешті на початку цього тижня. Міністр закордонних справ Андрій Сибіга заявив після зустрічі з угорським колегою Петером Сіярто, що до кінця року планується провести засідання спільної міжурядової комісії.

Для України одним з ключових пріоритетів є інтеграція до ЄС, тож Київ розраховує «на подальшу підтримку Угорщини» на цьому шляху як під час нинішнього головування в ЄС, так і надалі – зокрема, на підтримку відкриття переговорних кластерів паралельно. Про це повідомив очільник МЗС після зустрічей в угорській столиці.

Як відзначив Андрій Сибіга, на переговорах із Сійярто вони скоординували наступні кроки з розвитку прикордонної інфраструктури, що сприятиме налагодженню торговельно-економічних відносин між країнами.

«У цьому контексті важливо провести чергове засідання спільної міжурядової комісії. Про це ми домовились з моїм колегою», - повідомив глава українського МЗС.

Андрій Сибіга мав на меті провести переговори, серед іншого, про захист прав національних меншин, а також просування до вступу України в ЄС та НАТО. Після перемовин очільник українського МЗС заявив, що він та його угорський колега відзначають «позитивну динаміку» у вирішення питання нацменшин.

Міністр привітав відкриття в Угорщині першої двомовної українсько-угорської школи для українських дітей.

«Саме в цій школі я побував зранку сьогодні. Я залишився з надзвичайно позитивними враженнями. Впевнений, що цей освітній заклад сприятиме збереженню української ідентичності, допоможе дітям адаптуватися в середовищі, не втрачаючи свого культурного коріння, а також буде черговим кроком до порозуміння між Україною та Угорщиною», - зазначив пан Сибіга.

Він наголосив, що Україна підтверджує взяті на себе як двосторонні, так і міжнародні зобов’язання щодо забезпечення прав осіб, які належать до угорської національної спільноти.

«Ми з паном міністром констатували позитивну динаміку у вирішенні цього питання, а також домовилися про подальшу взаємодію з метою досягнення порозуміння з усіх чутливих питань», - підкреслив Сибіга. Угорці України, додав він, є невід’ємною і рівноправною частиною української політичної нації та ключовим мостом порозуміння між двома державами.

Нещодавно Угорщина приєдналася до обговорення ініційованого Китаєм і Бразилією «плану припинення війни», попри його критику Україною як такого, що навіть не обговорювався з Києвом.

Про «відверту розмову» з міністром закордонних справ Угорщини Петером Сійярто під час візиту останнього в Ужгород у січні 2024 року, наслідком якої стало висунення Будапештом вимог стосовно прав угорської меншини, розповідав улітку голова Офісу президента Андрій Єрмак. Тоді він був присутнім (а радше головним перемовником) під час зустрічі Сіярто з тодішнім міністром Кулебою та Єрмаком. Про це вже писав ЗІФ свого часу.

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: