США відмовили кремлю у його посланнях про готовність заморозити війну, - огляд від Української призми

АНАЛІТИКА 20.02.2024 Коментарі 0

Смерть Навального, російська ядерна зброя у космосі та відмова США обговорювати російські пропозиції “заморозити війну”, - рамках Програми російських і білоруських студій Ярослав Чорногор і Антон Оксентюк представили новий щотижневий #аналізагресора, в якому вони розбирають актуальні новини внутрішньої та зовнішньої політики росії.

Внутрішньополітичні кейси

1. Убивство Навального - повне завершення політичної зачистки у рф напередодні президентських виборів

16 лютого російська федеральна служба виконання покарань повідомила про смерть відомого російського політика Алєксєя Навального. За роки своєї діяльності у ролі "борця із корупцією" він побудував собі репутацію головного опозиціонера країни. Особливо це стосувалося держав Європи та США, де його вважали реальним опонентом путіна. Навколо нього була збудована опозиційна мережа організації фонду боротьби із корупцією, яка у період найбільшої активності налічувала десятки штабів та сотні активістів. Вбивство російського політика можна трактувати у двох вимірах. По-перше, це своєрідна відповідь на відмову США щодо теми "переговорів стосовно України" та заморозки війни, про що публічно стало відомо завдяки виданню Reuters. Ще одним фактором є можливість дій зі сторони радикально налаштованих високих політиків росії, які, з погодження путіна, прагнуть використати це вбивство як каталізатор відкиду будь-яких потенційних переговорів та «замороження» війни.

Фото - Reuters

По-друге, це майже повне завершення політичної зачистки у рф напередодні президентських виборів, які є вкрай важливими для путіна. Вбивством Навального він нівелює довгострокову небезпеку для російської системи. Смерть Навального викликала широкий резонанс серед міжнародної спільноти та партнерів України, в тому числі в Сполучених Штатах. Однак досить жорсткої відповіді на цей випадок очікувати навряд чи варто. Для України наслідки смерті Навального також є неоднозначними. З однієї сторони він мав довгострокову перспективу. Ймовірність того, що після смерті путіна Навального потенційно могли випустити із в'язниці була доволі високою. В такому разі публічна спрямованість Навального на демократичний сектор потенційно грала б Україні в плюс, адже він би створював певний рівень дестабілізації та частково не дозволяв би майбутній російській системі знову звестись до антизахідного політичного радикалізму. З іншої сторони, Навальний в українському питанні не відрізнявся від значної частини російського політикуму та фактично дотримувався позиції “зухвалого” відношення до нашого суверенітету. Для його політичної сили, фонду боротьби з корупцією, ця подія означатиме аналогічну смерть. Можна з точністю сказати, що фбк не має реального майбутнього. Питання залишається лише у тому, як це виглядатиме: у вигляді розпаду команди, приєднання до інших проектів її ключових членів, або ж спроб “ребрендингу”.

2. Путін підписав так званий закон про конфіскацію майна за публікацію “фейків” про російську армію

Подібне покарання є новим для російської правової системи. Українська призма раніше наголошувала, що даний закон має на меті введення нових методів тиску на громадянське суспільство в росії. Слід розуміти, що поняття “фейків про армію” є доволі широким. Російська влада з великою ймовірністю використовуватиме новий метод покарання для розправи над залишками опозиційних активістів. Цікаво й те, що в законі зазначається використання цього виду покарання для статті за “дезертирство”. Таким чином російська влада намагається превентивно діяти на цьому напрямку, маючи ефективний метод впливу на російських військових, які мають бажання здатись у полон.

3. Колишнього кандидата у президенти Бориса Надєждіна "зливають"

Російський верховний суд відхилив позов колишнього кандидата у президенти Бориса Надєждіна, якого цвк не допустила не виборів. Наразі не є зрозумілим той факт, на що розраховував “опозиційний” політик. З моменту, коли Надєждін ввів у власну риторику антивоєнну складову та отримав високу по російським реаліям електоральну підтримку, було зрозуміло, що кремль не допустить його кандидатуру до виборів. Наразі він продовжує спроби “легальної” боротьби за власну участь у президентських виборах та подав новий позов до верховного суду. Подібна діяльність не матиме ніяких результатів.

Зовнішньополітичні кейси

1. Використання ядерної зброї у космосі знищить не лише американські, але й потенційно китайські супутники

Минулого тижня американські ЗМІ повідомили, що владі США стало відомо про розробку технології, направленої на можливість виведення ядерною зброї у космос для знищення супутників. Російська влада прямо не заперечувала подібну інформацію, повідомивши про “хитрощі, які США використовують для переконання конгресу проголосувати за виділення Україні допомоги”. Слід розуміти, що кремль постійно займається питанням військових технологій, які він може використати для тиску на Сполучені Штати. Наразі невідомо відношення Китаю до цієї інформації, адже використання ядерної зброї у космосі знищить не лише американські, але й потенційно китайські супутники.

2. Перший публічний випад вірменської влади в бік кремля

Ми продовжуємо спостерігати за низкою заяв вірменської влади, які демонструють поступовий розворот Вірменії від росії. Минулого тижня Українська призма аналізувала останні заяви прем’єр-міністра Пашиняна про те, що Вірменія не є союзником росії в питанні війни з Україною, що фактично стало першим відкритим публічним випадом вірменської влади в бік кремля. Під час Мюнхенської конференції з безпеки, Пашинян знову повторив свою заяву, додавши те, що український народ є дружнім для Вірменії. Подібна послідовність повністю виключає шанс того, що попередні заяви вірменського керівництва були спонтанними.

3. Банки ОАЕ не приймають платежі з Росії і не відправляють гроші у зворотний бік

Також ми продовжуємо спостерігати за значним посиленням ефективності західних санкцій, в першу чергу американських, проти росії. Видання Bloomberg повідомляє, що починаючи з початком 2024 року російський нафтовий сектор стикнувся із значними проблемами у вигляді продовження відмови танкерів перевозити їх нафту. Також продовжується спостерігатись тиск й у банківському секторі. Минулого тижня російське провладне видання “ведомости” повідомило про те, що банки ОАЕ не приймають платежі з Росії і не відправляють гроші у зворотний бік. Самі ж рахунки російських клієнтів закривають. До цього стало відомо про аналогічні обмеження в турецьких та китайських банках. Таким чином ми спостерігаємо, як російська економіка починає стикатися із деяким фінансовим дискомфортом. Слід очікувати подальше збільшення блокувань та обмежень для російських клієнтів зі сторони іноземних банків.

4. США відмовили кремлю у його “посланнях” про “готовність заморозити війну”

Минулого тижня видання Reuters повідомило, що США відмовили кремлю у його “посланнях” про “готовність заморозити війну”. Російська влада неодноразово, через західні видання та натяки повідомляла про готовність обговорювати питання закінчення війни, де ключовим моментом повинно стати так зване “перемир’я”, без підписання договорів про завершення війни та будь-яких поступок. Кремль говорить про це починаючи з осені 2023 року. Відомо про контакти по лінії держав-посередників, у першу чергу країн Перської затоки, через яких путін надсилав американцям сигнали про власну "готовність заморозити війну по лінії фронту". Українська призма неодноразово аналізувала та продовжує аналізувати цей напрямок кремлівської зовнішньополітичної діяльності. Російська влада намагається використати потенційний фактор “заморозки” війни для двох цілей. По-перше, це вихід на президентські вибори у статусі “переможця” та використання цього фактору для збільшення рейтингів путіна серед населення. По-друге, це бажання отримати спокійний час для переоснащення власної армії та підготовки до продовження війни на кращих позиціях.

Жінка дає банани військовому під час патрулювання в районі Луча-де-лос-Побрес, південь Кіто. Еквадор/Фото Getty Images

5. Еквадор не передаватиме Україні ніякого озброєння - через банани

Російська влада змогла натиснути на Еквадор в питанні потенційних постачань військового обладнання для України. Упродовж цього місяця велась зовнішньополітична гра. Еквадор мав намір надіслати до США озброєння радянського та російського виробництва на суму 200 мільйонів доларів у обмін на новітню зброю. Після того, як стало відомо про дану угоду, росія заборонила ввезення еквадорських бананів, які становлять велику частку економіки цієї країни. В результаті переговорів із російською владою стало відомо, що Еквадор не передаватиме Україні ніякого озброєння. Про це заявила голова МЗС Еквадору Габріела Зоммерфельд. Після цього російські служби повідомили про припинення обмежень на еквадорські банани. Подібний інцидент продемонстрував, що росія досі має можливістю здійснювати тиск на окремі країни в питанні постачань озброєння для України.

(Українська призма продовжує слідкувати за основними новинами внутрішньої та зовнішньої політики росії, які формують базис політичного порядку денного, як всередині країни-агресора, так і на міжнародній арені).

Головна світлина – під час зустрічі президента США Джо Байдена і російського президегнта Володимира Путіна у Женеві, червень 2021 року

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: