Що хотів проросійський Орбан у Києві?

НОВИНИ 02.07.2024 Коментарі 0

У вівторок, 2 липня, в Україну прибув прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан. Кількість його заяв і дій, спрямованих у руслі російських наративів, годі перерахувати. За скупими офіційними звітами про мету візиту та перебіг перемовин важко збагнути, про що саме йшлося у Києві. Тож коментарів та здогадок від політологів та експертів не бракуватиме.

Президент України Володимир Зеленський у своєму ТГ-каналі виклав відео та короткий текст про зустріч із Віктором Орбаном.

«Обговорили найбільш принципові питання наших сусідських відносин – торгівлю, транскордонну співпрацю, інфраструктурні й енергетичні питання. Говорили і про гуманітарну сферу – про все те, що стосується життя наших людей і в Україні, і в Угорщині. Загалом зміст нашого діалогу з усіх сьогоднішніх питань може стати основою для нового двостороннього документа між нашими державами – документа, який буде регулювати всі наші взаємовідносини, який буде заснований на дзеркальному підході до двосторонніх відносин між Україною та Угорщиною і який дозволить нашим народам користуватись усіма благами єдності в Європі», - йдеться у тексті.

Зі свого боку Віктор Орбан заявив (нагадаємо, Угорщина головуватиме у Раді Євросоюзу протягом наступних пів року), що метою його візиту є «зрозуміти, як ми можемо допомогти Україні у наступні шість місяців».

Не оминув він і питання угорської меншини в Україні та допомоги їй. Але висловився доволі хитрувато:

- Ви знаєте, ми дуже прагнемо допомогти вам гуманітарно. Ми виступаємо за мир, і я хотів би зрозуміти – вважаю це своєю місією – ваше бачення шансів на мир. Я налаштований оптимістично.

Журналіст і комунікаційник Вадим Денисенко вважає, що Орбан не приїхав з якимись таємними посланнями від путіна, Трампа чи ще когось, а «хоче виторгувати собі місце одного з посередників у майбутніх переговорах».

На думку Денисенка, позиція посередника для Орбана є архіважливою із двох причин:

  • він має серйозні внутрішні проблеми з опозицією, яка дихає йому в потилицю (між іншим, опозиція уникає українського питання;
  • він має проблеми з ЄС і позиція посередника дозволить вирішити обидві проблеми.

Щодо України, то Київ може скористатися зі слабкостей Орбана, у якого «зараз можна руки викручувати».

«І тут важливо не продешевити, даючи (чи не даючи) йому статус переговорника. Ми вибиратимемо цього самого переговорника, а тому ми можемо виставляти свою ціну. Все інше, по типу того, що Орбан нам ворог, вторинне. Є прагматичні задачі і відносно слабкий сьогодні Орбан, якому потрібно, щоби ми його обрали. Хоча Орбан не останній. У світі запахнуло мирними переговорами, і десятки політиків зараз захочуть зіграти в цю гру. І в усіх цих політиків будуть виключно свої прагматичні інтереси, а не любов до України». - вважає Вадим Денисенко.

Фото – скріншот відео

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: