Боротьба за ідеологів у Білорусі

ОКРЕМА ДУМКА 23.02.2023 Коментарі 0

Московський план зачищення Білорусі усе ж сколихнув політичну поверхню влади. Очевидно, що Лукашенко напружився і навіть випустив Марзалюка на сцену, щоби притримати рускомірскій галоп по Білорусі.

Невже він сподівався на якийсь інший сценарій, аніж той, що підготувала йому Москва?

У Білорусі на тлі придушення політичних протестів виросла ціла зграя проросійських блогерів-аналітиків-експертів: Шпаковський-Гігін-Бондарєва. Навіть є цілі регіональні видавництва, наприклад у Могильові, які відкрито пропагують російську агресивну інформаційну кампанію зі знищення останніх національно-державних атрибутів. Основний посил – «ми росіяни», «смерть Україні», «ми за війну».

Вони відчувають себе майстрами у формуванні ідеологічного порядку денного і вже живуть під Путіним, а не під Лукашенком.

Схоже, останній відчув реальну загрозу своїй владі, відчув, що російська IPSO посилить коливання всередині системи та його оточення. Шакали, що відродилися за два роки, готові накинутися на нього. Цей виклик для нього особистий.

А як він покаже, що все-таки щось вирішує у країні? Правильно, тільки тим, що спробувати заткнути пельки хоча б російському інформаційному активу.

Тому зараз виникнув справжній конфлікт між Марзалюком (білоруськомовним сегментом влади) та російськими інформаційними агентами (поки якась Бондарєва).

Для останньої той факт, що білоруська мова пролунала на столичному телебаченні, є неприпустимим утиском російської мови, а пропозиція Марзалюка викладати деякі предмети в білоруських школах білоруською мовою є проявом махрового націоналізму.

У їхньому розумінні Білорусь – лише для росіян, а все білоруське, навіть згадки про неї, повинно бути знищене.

Марзалюк, у свою чергу, навіть звернувся до генпрокуратури з проханням взятися за московську п'яту колону.

Цікаво подивитися, чим закінчиться це протистояння. Рускомірскій ГУБАЗіК з літерами V і Z на лобі бігатиме за Гігіним і Ко?

Але, якщо Лукашенкові не вдасться закрити рота якійсь Бондарєвій, Гігіну чи Шпаковському, це буде показником того, що його владі кінець.

Саме існування білоруської мови є приниженням, образою російської та дискримінацією її носіїв.

Така мета та сенс «протистояння» між пролукашенківським Марзалюком і рускоміровцями в особі якоїсь блогерші Бондарєвої. Лише у країні без національних інтересів можлива зухвала атака проросійських «блогерів» на високих чиновників, «депутатів» і навіть держапарат.

Адже рускомірці розуміють, що влада Лукашенка тримається лише на слові Путіна, а вони є провідниками цього «слова».

Упевнений, що Лукашенко побоїться перечити «блогерам» - це ж утиск росіян у Білорусі. Для нього набагато простіше заборонити використання білоруської мови. Що, у принципі, вже відбувається на державному рівні.

Павел Усов, політолог, Телеграм-канал

P.S.

Під час спільного засідання палати представників і ради республіки Білорусь у середу, 22 лютого, депутат Ігор Марзалюк поставив генпрокурору Андрію Шведу питання про активність у соцмережах «блогерів-псевдопатріотів». Про це пише hrodna.life із посиланням на пресслужбу білоруського парламенту.

«Ігор Марзалюк звернув увагу генерального прокурора на активність у соціальних мережах групи «блогерів-псевдопатріотів», які публікують матеріали, що висловлюють негативне ставлення до білоруської держави, культури та мови, і попросив органи прокуратури дати правову оцінку такій діяльності», - йшлося у повідомленні.

Ігор Марзалюк – доктор історичних наук, професор, депутат палати представників, голова з освіти, культури та науки.

Ігор Марзалюк намагається врятувати лукашенка? (фото hrodna.life)

Декількома днями раніше на СТВ Марзалюк закликав популяризувати білоруську мову. Мабуть, його заклик був приурочений з нагоди ініціативи ЮНЕСКО про Міжнародний день рідної мови, що відзначають 21 лютого.

«Ну, це вже просто якесь нацистське дно. Що він несе? Це точно депутат парламенту? Парламенту країни, де за Конституцією дві державні мови? Яка ще «позитивна дискримінація» російської мови, пане Марзалюк? Ви що, взагалі ку-ку? України вам мало?» - цитує реакцію інфоспецназівки із Гродно Ольгу Бондарєву hrodna.life.

За даними цього інформресурсу, Бондарєва є провладною активісткою, яку притягували до відповідальності за контрабанду цигарок у Польщу. Вона активно бореться з усіма, хто виступав проти режиму лукашенка, а також книжками, художниками та навіть монстрами. З вересня 2023 — студентка педуніверситету за спеціальністю «Білоруська мова та література».

Як повідомляло майже два роки тому Euroradio, за гучними судами над активістами громадянського суспільства у Гродно стояла саме Бондарєва. Остання ходила по місту і знімала на смартфон біло-червоно-білу символіку та людей, які її вивішували, а потім заявляла у міліцію.

«Я розкрила цей гнійник, я розкриватиму ці гнійники далі, БЧБізм тут не пройде у Білорусі. Кому що не подобається – валіза – вокзал – Київ, або валіза – вокзал – Варшава. Куди хочете, у будь-яку нацистську країну», - наводить Euroradio висловлювання Бондарєвої.

Державні медіа Білорусі називали і представляли Бондарєву лідеркою «Інфоспецназу Гродно», учасницю руху «Антивандал» та однією з організаторок провладних автопробігів.

Після її заяв мешканця Гродно за почеплену на огорожу БЧБ-стрічку засудили до півтора року колонії. Іншого чоловіка 3 місяці судили за виставлену у вікні фігурку гномика з біло-червоно-білим прапорцем у руці.

Юрій Ярош із дружиною і гном із прапорцем (фото euroradio.fm)

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: