Росіянський «Яндекс» продадуть своїм олігархам

Економіка 22.05.2023 Коментарі 0
Цього тижня правління материнської компанії Yandex NV обговорюватиме пропозицію щодо придбання контрольного пакету акцій компанії «Яндекс». Хоча «найвища згода» на цю оборудку – від кремлівського карлика – вже отримана.

За даними джерел агенції Bloomberg, ідеться про купівлю щонайменше 51% акцій за 7-7,5 млрд доларів. Ця сума враховує 50% знижку для іноземних компаній, які виводять бізнес із Росії.

Але найцікавіше не це, а хто потрапив до списку потенційних покупців. Він наразі складається із власника холдингу «Інтеррос» Владіміра Потаніна, основного акціонера «Сєвєрсталі» Алєксєя Мордашова, засновника «Лукойлу» Вагіта Алєкпєрова і банка ВТБ.

Саме такий список погодили минулого тижня на особистій зустрічі з ліліпутіним радник із корпоративного розвитку «Яндекса» Алєксєй Кудрін та перший заступник глави Адміністрації президента Сєргєй Кірієнко. Як підкреслюють джерела рашаЗМІ у кремлі, без особистого схвалення кремлівського карлика ця угода відбутися не може.

Які конкретно частки отримає кожен покупець, поки невідомо – за однією з версій, контрольний пакет поділять приблизно порівну між усіма учасниками «консорціуму» мільярдерів. Решта залишиться у мінорітаріїв, у тому числі й нинішніх топменеджерів «Яндекса».

Умови угоди вивчатиме й рада директорів Yandex N.V., головна структура «Яндекса», основний акціонер якої – траст сім'ї засновника компанії Аркадія Воложа (після початку російсько-української війни він вирішив не повертатися до росії і вийти з бізнесу, зберігши за собою кілька міжнародних напрямків).

Якщо рада директорів проголосує «за», компанія заснує в росії нову «дочку», якій передадуть усі російські та деякі закордонні проєкти «Яндекса». Потім Yandex N.V. продасть контрольний пакет цієї компанії «консорціуму інвесторів», а натомість отримає гроші та ліцензії на низку технологій «Яндекса», які самостійно розвиватиме за кордоном, у тому числі безпілотні автомобілі та хмарні сервіси.

Про поділ компанії «Яндекс» оголосив ще у листопаді минулого року. Тоді з числа акціонерів вийшла зареєстрована у Нідерландах Yandex N.V. Вона власне й займається міжнародними напрямками бізнесу.

У рамках угоди, яка може бути закрита восени 2023 року, одним із найскладніших залишається питання про те, хто стане найбільшим акціонером, що голосує. За однією з озвучених версій, ним стане так званий фонд менеджерів «Яндекса», який має бути «колективною заміною Воложа» при прийнятті управлінських рішень.

Наразі коментувати майбутню оборудку відмовляються як її учасники, так і кремль. Хоча загалом схоже, що таким чином (через викуп своїми олігархами) кремль попросту прагне зберегти контроль над інформаційною сферою в рф.

До речі, у лютому 2022 року, після початку повномасштабного вторгнення росії до України вартість компанії впала з 31 до 7 мільярдів доларів. Також проти «Яндекса» у квітні ц. р. указом президента були запроваджені 10-річні санкції. А доступ до його сервісів (як і низки інших рашаресурсів) в Україні був обмежений ще з травня 2017 року.

А в перші тижні повномасштабної рашистської навали близько 30 млн росіянських користувачів «Яндекса» на головній сторінці сервісу не мали інформації про війну, полонених, втрати тощо. Адже сервіс був серед ключових елементів приховування інформації про війну та поширення наративів рашапропаганди.

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: