Єреван готовий визнати територію Нагірного Карабаху частиною Азербайджану

НОВИНИ 22.05.2023 Коментарі 0

Прем'єр-міністр Вірменії Нікол Пашинян заявив про те, що Єреван готовий визнати територію самопроголошеної республіки Нагірний Карабах частиною Азербайджану. Однак Баку повинен гарантувати безпеку проживання етнічних вірмен на цій території.

Про це Пашинян заявив в ході прес-конференції, - повідомило російське Радио Свобода 

За словами прем'єр-міністра, Вірменія визнає територію Азербайджану в 86600 квадратних кілометрів, включаючи Нагірний Карабах, але в такому випадку офіційний Баку повинен визнати територію Вірменії в 29800 квадратних кілометрів. Пашинян заявив, що питання безпеки вірменського населення повинні обговорюватися в рамках переговорів між Баку і Степанакертом (азербайджанська назва Ханкенді). При цьому, за словами прем'єр-міністра, повинні бути створені міжнародні гарантії, щоб питання прав вірмен Нагірного Карабаху не було забуто,  і щоб Азербайджан не продовжував проводити політику "етнічної чистки та геноциду".

Пашинян в ході прес-конференції зачепив і питання членства Вірменії в Договорі про колективну безпеку. За його словами, Ереван може вийти з ОДКБ, якщо побачить, що організація є недієздатною. "Якщо Вірменія прийме де-юре рішення про вихід з ОДКБ, це буде в результаті того, що Вірменія констатує, що ОДКБ вийшла з Вірменії. Під виходом ОДКБ з Вірменії я в першу чергу розумію зобов'язання ОДКБ," - заявив прем'єр-міністр.  

Нагірний Карабах за міжнародним правом вважається частиною території Азербайджану. Населення регіону переважно становлять етнічні вірмени. З початку 1990-х років Баку не контролював більшу частину регіону. Представники вірменської громади проголосили незалежну республіку, яку не визнала ні одна з країн.
За підсумками короткострокової війни осені 2020 року Азербайджан і Вірменія при посередництві Росії підписали угоду про припинення бойових дій. За домовленістю, викликаному протестами опозиції в Єревані, Баку повернув себе під контроль значної частини території Карабаха і прилеглих районів Азербайджану, зайнятих вірменськими військами на початку 1990-х років. В регіоні були разміщені так звані російські миротворці.

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: