Росіянам приготуватися: осінь готує неприємні сюрпризи

АНАЛІТИКА 12.08.2022 Коментарі 0

Росіян поволі починають готувати до можливого погіршення ситуації у їхніх кишенях і гаманцях. Пропагандистські ресурси, які в цивілізованих країнах називають засобами масової інформації, подекуди закидують інформацію про можливе падіння рубля.

Хоча у загальному пропагандистському потоці мешканцям ерефії пхають оптимістичні прогнози, сильну економіку, мудрих керівників, ситуація оманливої стабільності будь-якої миті може зірватися у штопор.

Будь-яка країна, де діють закони економіки, уже давно зірвалася б у штопор, будь вона на місці росії. Проте в останній свої «закони». В тому числі  й економічні. Попри санкції та шалені витрати на безглузду та від того не менш жорстоку війну з Україною, кремлю поки що вдається тримати віртуальний курс дерев’яного рубля в межах 60 до 1 «вашинґтона». Сприяють цьому, зокрема, старі запаси валюти та торгівля енергоносіями. Остання хоч трохи і впала, проте продовжує приносити доходи.

Рубль продовжує підтримувати позитивне сальдо торгового балансу і дохід від експорту. Проте можлива рецесія у країнах, що купують російські енергоносії, може змінити теперішню картину.

Один із російських експертів фондового ринку дмітрій бабін каже, дорога сировина – передовсім нафта та газ, є чи не єдиним захистом дерев’яного на тлі санкцій і наростання геополітичної напруги. Якщо нафтові котирування продовжать знижуватися, то рубль може ослабнути. Це станеться за умови ознак рецесії у країнах-споживачах сировини, які змушені будуть зменшити обсяг закупівель. Відтак, знизяться ціни і долар коштувати 80 рублів а то й більше.

Професор курсу макроекономіки провідної української бізнес-школи Міжнародного інституту менеджменту Михайло Кухар вказує на величезний дефіцит державного бюджету росії. Через падіння майже на чверть доходів федерального бюджету дефіцит у рублях на місяць сягає майже трильйона рублів.

«Затикати пролом» будуть емісійним фінансуванням Центробанку. А втримати одночасно і курс, і інфляцію – буде неможливо. Але хоч би вони довше цей штучно укріплений курс «утримали» - щомісяця наслідки такої монетарної політики з погляду збитків для економіки – більші, ніж безпосередньо від війни», - написав на своїй сторінці у FB економіст.

На катастрофічний обвал доходів і гігантський дефіцит федерального бюджету в липні звертає увагу і топ-менеджер, який спеціалізується на розвитку бізнесу, інвестиціях, контролінгу та фандрайзингу Ігор Саславський (Igor Saslawsky).

Обвал на 22% від нафтогазових доходів російський бюджет – порівняно з відповідним місяцем минулого року - зазнав у липні. Міністерство фінансів рф дало попередню оцінку виконання бюджету. В частині, за межами енергетичного сектора, доходи ще нижчі – - 29%. Головно через внутрішній спад ПДВ (-41%), податок на прибуток (-32%), доходи від імпорту (-44%).

«Водночас витрати продовжують бурхливо зростати: 25% у липні та 21% за підсумками 7 місяців. Мінфін закрив структуру видатків, щоби не було видно, скільки грошей іде на військові потреби. Ми вважаємо, що вони є основним драйвером зростання. Нагадаємо, що ці витрати почали бурхливо зростати з кінця 2021 року», - написав Ігор Саславський.

За його словами, обвал доходів та зростання витрат призвели до гігантського дефіциту в липні – 892 мільярди рублів. Тому на росії змушені будуть вдатися до емісії.

І допоки намісник жиріновского в лдпр лєанід слуцкій пропонує у держдумі законопроект про збільшення з початку наступного року удвічі – до 30 тисяч рублів – так званого МРОП (мінімальний розмір оплати праці) росіяни змушені займатися туризмом. Але аптечним. Через санкції і відсутність обіцяного імпортозаміщення доводиться літати до сусідніх країн по необхідні ліки.

І квапитися потрібно не тільки з огляду на можливу заборону віз у країни Європи. Як пише телеграм-канал «МО», у держдумі вже готують законопроект, що може закрити можливість росіянам купувати ліки в інших країНАХ.

Після початку війни проти України з російських аптек зникнуло понад 80 препаратів.

«Навіть якщо якісь ліки мають російські аналоги – вони підходять далеко не всім і можуть навіть нашкодити. Так виникнуло нове явище – польоти до закордонних аптек», - йдеться у тексті «МО».

Із Казахстану та Киргизії росіяни везуть препарати для діабетиків. З Туреччини - препарати від епілепсії та гормональні  контрацептиви, із Грузії, Вірменії і тієї ж Туреччини – антидепресанти.

Останніми потрібно запасатися побільше – війна проти України обов’язково боляче вдарить і по кишенях самих росіян. І не тільки по кишенях – рознесений ущент військовий аеродром у Криму тому підтвердження. І це ще ми навіть не розпочинали…

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: