Росія прагне повернутись до Ради ООН з прав людини: пропонує малим країнам зерно та зброю

ПЕРЕКЛАДИ 27.09.2023 Коментарі 0

Росія прагне знову приєднатися до Ради ООН з прав людини внаслідок виборів, які будуть розглядатися як ключовий тест її міжнародного статусу.

Про це пише ВВС.

Зокрема, у повідомленні сказано: "У квітні торік її (Росію) виключили з провідного правозахисного органу ООН після того, як її війська вторглися в Україну.

Але тепер російські дипломати домагаються домогтися переобрання своєї країни в Раду на новий трирічний термін.

ВВС отримала копію документа, який Росія поширює серед членів ООН з проханням про підтримку.

Голосування відбудеться наступного місяця.

У документі, з яким ознайомилася BBC, сказано, що Росія обіцяє знайти «адекватні рішення для проблем прав людини» і прагне не допустити перетворення Ради в «інструмент, який обслуговує політичну волю однієї групи країн», що розуміється як посилання на Захід.

Дипломати сказали, що Росія сподівається відновити певну міжнародну довіру після звинувачень у порушеннях прав людини в Україні та в її межах.

Останні докази цих порушень були представлені Раді з прав людини в понеділок у звіті Комісії з розслідування ситуації в Україні.

Ерік Моуз, голова комісії, заявив, що є докази військових злочинів, включаючи тортури, зґвалтування та напади на мирних жителів.

Два тижні тому в окремій доповіді спеціального доповідача ООН по Росії Мар’яни Кацарової говориться, що ситуація з правами людини в Росії також «суттєво погіршилася», а критики вторгнення піддаються свавільним арештам, тортурам і жорстокому поводженню.

Рада ООН з прав людини перебуває в Женеві і складається з 47 членів, кожен з яких обирається на трирічний термін.

На наступних виборах, які відбудуться 10 жовтня, Росія змагатиметься з Албанією та Болгарією за два місця в раді, які зарезервовані для країн Центральної та Східної Європи.

У голосуванні візьмуть участь усі 193 члени Генеральної асамблеї ООН у Нью-Йорку. Тамтешні дипломати заявили, що Росія веде агресивну кампанію, пропонуючи малим країнам зерно та зброю в обмін на їхні голоси.

Таким чином, вони сказали, що цілком можливо, що Росія може повернутися до Ради.

У російському пропозиційному документі, поширеному в ООН, говориться, що вона хоче "просувати принципи співпраці та зміцнення конструктивного взаємоповажного діалогу в Раді з метою пошуку адекватних рішень щодо прав людини".

Головна думка полягає в тому, що Росія використовуватиме своє членство, «щоб запобігти посиленню тенденції перетворення Ради з прав людини на інструмент, який служить політичній волі однієї групи країн». У документі заявлено, що не хочуть, щоб ця група "карала нелояльні уряди за їх незалежну та зовнішню політику".

У квітні 2022 року Росія була виключена з Ради з прав людини, коли 93 члени Генеральної асамблеї ООН проголосували «за», 24 «проти» і 58 утрималися. У своїй пропозиції Росія звинувачує «Сполучені Штати та їхніх союзників» у втраті членства".

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: