Росія НПЗ втрачає – лукашенко заробляє

АНАЛІТИКА 28.03.2024 Коментарі 0

У березні росія збільшила імпорт бензину з Білорусі задля зменшення ризику дефіциту на внутрішньому ринку через позапланові ремонти на російських нафтопереробних заводах після атак безпілотників.

Про це Reuters повідомили в середу, 27 березня, чотири джерела. І це при тому, що росія є чистим експортером палива, проте збій російської нафтопереробки змусив нафтові компанії імпортувати.

«Росія вже заборонила експорт бензину з 1 березня, щоби спробувати забезпечити достатньо палива для внутрішнього ринку після неодноразових атак українських безпілотників на російські нафтопереробні заводи з початку року», - зазначає агенція.

Росфедерація зазвичай імпортує дуже мало палива з Білорусі. Але в серпні-жовтні вдалася до такого кроку після дефіциту палива і стрімкого зростання цін на бензин.

Цього року росія знову збільшила імпорт бензину з Білорусі, і в першій половині березня він сягнув майже 3 тисяч тонн.

У лютому росія імпортувала 590 тонн, а в січні постачань з Білорусі не було.

Обговорення щодо подальшого імпорту відбуваються між урядами РБ і рф та нафтовими компаніями.

Один із них сказав, що переговори були складними, оскільки Білорусь надає пріоритет експорту свого палива на міжнародні ринки.

Скільки буде потрібно росії, залежатиме від термінів ремонту її НПЗ.

Натомість російські нафтові компанії можуть збільшити постачання нафти на білоруські НПЗ в обмін на додаткові нафтопродукти.

Білорусь переважно експортує свої нафтопродукти через російські балтійські порти на міжнародні ринки згідно з довготерміновими транзитними угодами між державами.

Білорусь має два крупних нафтопереробні заводи - Новополоцький "Нафтан" і Мозирський. Кожен – потужністю 12 мільйонів тонн на рік. Зазвичай вони працюють не на повну потужність – до 9 мільйонів тонн на рік.

Міністерство енергетики росії та державна нафтова компанія Білорусі «Білнафтохім», яка управляє обома нафтопереробними заводами республіки, не відповіли на запити Reuters. Як і російські «Роснефть», «Лукойл», «Татнефть» і «Газпромнефть» - основні постачальники нафти в Білорусь та оператори АЗС у республіці.

Білоруські НПЗ використовують переважно російську нафту як сировину, тоді як російські нафтові компанії, які мають білоруські дочірні компанії, також купують бензин на НПЗ для забезпечення своїх білоруських АЗС.

Про зменшення обсягів виробництва бензину на росії повідомив у соцмережі Х і болгарський OSINT-дослідник Станімір Добрев, пише у своєму ТГ-каналі оглядач Ігаль Левін. За його даними, виробництво бензину на росії протягом 18-24 березня зменшилося до 754,6 тис. тонн (перший графік). Тоді як у такий же період березня минулого року його обсяг виробництва становив 880 тисяч тонн.

«Це колосальне падіння, якщо ми говоримо про виробництво бензину. Якщо воно продовжить знижуватися так само швидко, мені доведеться змінити масштаби графіка. На північному заході росії має виникнути його дефіцит. При цьому ціни на бензин на заправках рф за останній тиждень у середньому змінилися менш ніж на 0,1%. Так, АІ-95 подорожчав із 55,23 на 55,30 руб. за літр», - пише Добрев.

Одночасно з цим виробництво дизельного палива в РФ з 18 по 24 березня незначно зросло – до 1,648,1 тис. тонн (другий графік). У березні 2023-го за той же період було вироблено 1 769,1 тис. тонн дизеля.

Тим часом білоруський бізнесмен та блогер Александар Книровіч в інтерв’ю Радыё Свабода заявив, що Мозирський МПЗ у Білорусі може стати «законною мішенню» для України. Це, на думку Книровіча, має налякати білоруську владу.

До слова, відстань від українського кордону до Мозирського НПЗ у Білорусі по прямій – менше 30 кілометрів.

Основні тези з інтерв’ю:

- Білоруські підприємства, які співпрацюють з Росією та підтримують її агресію, повинні розуміти, що вони можуть стати легітимною мішенню для України.

- Російський ринок активно «окуповують» китайці, в'єтнамці й інших, які витісняють звідти білоруську продукцію.

- Ставка білоруського керівництва виключно на російський ринок є основним стратегічним ризиком.

- Російську економіку підживлюють військові замовлення, але це порожні гроші, які врешті призведуть до інфляції та девальвації.

Також читайте: Від чиїх дронів може постраждати Мозирський НПЗ?

росіяни готують провокацію під чужим прапором, щоби втягнути Білорусь у війну, - СБУ

Фото – Reuters

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: