ЦПД та СБУ більш рішуче блокуватимуть канали рашапропаганди

АНАЛІТИКА 28.03.2024 Коментарі 0

Проросійські ютуб-ресурси планують заблокувати у Центрі протидії дезінформації (ЦПД) спільно з СБУ. Вони вже провадять перемовини із адміністрацією платформи «Ютуб» про це. Окрім того, ЦПД оприлюднив перелік тіткток-каналів, що поширюють ворожу дезінформацію.

Як повідомили ведучі проєкту «Про війну» — лейтенант, керівник ЦПД при РНБО Андрій Коваленко та офіцер управління 12-ї бригади «Азов» НГУ Дмитро «Дипломат», йдеться насамперед про ресурси, пов’язані з підсанкційними телеканалами - «Наш», «112-Україна», NewsOne.

«Там кілька проєктів, на які запрошують так званих «біженців», що сидять за кордоном і є постійними експертами на мураєвсько-медведчуківських телеканалах. У публічному просторі є інформація про кожен із цих продуктів, як-от «Вышка», «Да, это так», Apasov, «Дикий Live», «Шелест Акценты». Ми їх проаналізували, і складається враження, що вони знову піднімають голови і кличуть кремль у Київ. Ми працюємо з СБУ і будемо блокувати ці ресурси», — розповів лейтенан Коваленко.

Водночас Дмитро «Дипломат» застеріг не шукати в цьому порушень свободи слова: «Нічого спільного зі свободою слова в пропагандистських наративах ворога немає. Свобода слова - це коли ти підтримуєш своє суспільство. А коли ти вихваляєш, як добре на росії, - це стаття про держзраду і пряма дорога до СБУ. Нічого спільного зі свободою слова в такій журналістиці немає. І не підміняйте поняття. Це нормально, коли закривають пропагандистські канали ворожої держави, яка на нас напала. Це абсолютно правильно, логічно і доцільно», — висловив думку офіцер.

Переглянути повний перелік виявлених інформаційних каналів, які поширюють ворожу пропаганду, можна на сайті ЦПД.

Також «Центр протидії дезінформації» спільно з Кібердепартаментом СБУ виявили мережу поширення ворожої дезінформації у соцмережі «ТікТок» та оприлюднили для громадськості перелік шкідливих каналів. Про це повідомили в ЦПД і закликали доповнювати перелік, та долучатися до скарг для блокування антиукраїнських пропагандистських каналів у соцмережах.

З переліком тікток-каналів, що поширюють антиукраїнський ворожий контент можна ознайомитися за посиланням. Наразі у ньому – 83 такі канали.

«Якщо ви виявили TikTok-канал поширення ворожої дезінформації, якого немає у списку - пишіть нам на пошту, - зазначають у ЦПД. - Ці списки допоможуть вам уникати каналів, які є інструментом поширення ворожої дезінформації, маніпуляцій і неправди».

Як раніше розповідав в інтерв’ю керівник ЦПД Андрій Коваленко, рашисти почали використовувати платформу «Тікток», яка дає велике охоплення, приблизно з І половини 2023 року. Зараз саме тікток став основною платформою для роботи російської пропаганди на українську аудиторію.

«Вони створюють значну кількість штучних акаунтів, деякі з них мімікрують під медіа, туди заливають відео з необхідними, часто примітивними, меседжами про українську владу, військових, головнокомандувача, ситуацію в країні. Вони спекулюють на багатьох чутливих темах, таких як ТЦК та мобілізація», - зазначив Коваленко.

Він пояснив, що алгоритм тіктоку побудований таким чином, що активні заходи з бот-акаунтів на відео в перші секунди після його публікації можуть забезпечити його потрапляння в рекомендації. І завдяки цьому вони отримують широке охоплення населення України, зокрема «дуже часто людей з низькою медіаграмотністю».

Крім того, за словами Коваленка, росіяни надалі намагаються використовувати свої мережі, які вже існують в телеграмі.

«Попри те, що українські медіа, які працюють в Telegram, витіснили ворожі починаючи з 2022-го, вони намагаються створювати нові. Наприклад, у них були канали «Резидент», «Легитимный» та інші. Для більшості українців ці канали вже «спалені», вони розуміють, що це російський канал. Тому московити намагаються створювати нові, розкручувати їх для поширення своїх меседжів», - розповів очільник ЦПД при РНБОУ.

У фейсбуці, за словами Коваленка, традиційно діють ботоферми через коментарі чи створення певних груп, які мімікрують під українські спільноти. «Якщо раніше ворог використовував ботоферми і ботів з порожніми обличчями, які були російськомовними або мали погану українську мову, то зараз я не виключаю, що може бути використання певних технологій штучного інтелекту. Значна кількість ботів, яких використовує ворог, пише доволі якісною українською», - попередив Андрій Коваленко.

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: