Російська пропаганда послідовно працює, щоби викликати ненависть в українців до білорусів – Францкевич

АНАЛІТИКА 10.07.2023 Коментарі 0

Керівник Благодійного фонду «Вільна Білорусь» Олексій Францкевич (Аляксей Францкевіч, – біл.) невтомно працює після переїзду в Україну три роки тому на декілька фронтів: волонтерському, громадсько-політичному та культурно-історичному. Своєю наполегливістю й активністю він реалізував низку проектів, що розповідають про героїчну боротьбу білорусів за звільнення території України від рашистів.

Як пише Центр білоруських комунікацій (ЦБК), Олексій Францкевич послідовно формує політику пам'яті щодо білорусів, які загинули в Україні в боротьбі з російським агресором. Керівникові БФ «Вільна Білорусь» вдалося ініціювати перейменування низки вулиць в українських містах на честь білоруських героїв і створити меморіальну виставку про полеглих за Україну добровольців з Білорусі, яка відвідала низку міст в Україні та Європі. У розмові з ЦБК Олексій Францкевич пояснив, чому важливо дбати про пам’ять героїв, зокрема білоруських.

- Олексію, невже під час війни потрібні виставки та перейменування вулиць?

- Те, що ми робимо називається політика пам’яті. Це певна система дій, заходів за допомогою яких ті чи інші події залишаються в суспільній пам’яті. В українській пам’яті, на жаль, залишився негативний досвід про те, що з території Білорусі прийшли російські загарбники. І це сприйняття часто перекладається на всіх білорусів. Над цим також послідовно працює російська пропаганда. Щоби викликати ненависть в українців до білорусів, щоби максимально розділити наші народи.

- Але є й інші білоруси, які зі зброєю в руках стали проти російських загарбників.

- Саме так. Білоруси воюють за Україну з 2014 року. З початку російсько-української війни в лавах оборони України загинуло більше як 40 білоруських героїв. Серед них двом посмертно присвоєно звання Героя України, іменами трьох уже перейменовані вулиці в Україні. Таким чином, своєю роботою, цим вшануванням ми показуємо, що білоруси – не росіяни. Навпаки, кращі сини білоруської землі воюють з росіянами та, на жаль, гинуть у цій боротьбі.

- Тобто, якоюсь мірою білоруські добровольці відбілюють всіх інших білорусів, навіть тих, хто лояльний до режиму Лукашенка і Путіна?

- Якоюсь мірою білоруські добровольці дійсно змивають ганьбу з білоруського народу. Дехто із них власною кров’ю і життям. І саме про них ми розповідаємо, їх імена намагаємося зберегти та увіковічити.

Білоруські герої творять нові смисли та символи. А ми – як ті середньовічні трубадури, оспівуємо подвиги білоруських лицарів XXI століття. Так твориться нова героїка Білорусі.

- По лінії Україна-Білорусь все зрозуміло. Нещодавно ви анонсували проведення виставки «З Україною в серці» протягом 11-18 липня у Білоруському домі у Варшаві. Який в цьому сенс?

- По перше, у Польщі та Литві зараз живе велика частина активного білоруського суспільства, яке режим Лукашенка витиснув із країни. По друге, ми і європейцям показуємо, що не тільки українці б’ються з російським агресором за свободу Європи, що за свободу б’ються і білоруси. Ми робимо свій внесок у те, щоби тема білоруського народу звучала, як тема про народ, який бореться за свободу.

Також читайте: Голова БФ «Вільна Білорусь» презентував проект «Трибунал» в Офісі Президента

На фото: лідерка білоруських демократичних сил Світлана Тихановська та керівник БФ «Вільна Білорусь» Олексій Францкевич у залі з експонатами виставки «З Україною в серці»  

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: