Голова БФ «Вільна Білорусь» презентував проект «Трибунал» в Офісі Президента

НОВИНИ 28.06.2023 Коментарі 0

В Офісі Президента України голова благодійного фонду «Вільна Білорусь» Аляксей Францкевіч провів презентацію проекту «Трибунал» та ознайомив із першими результатами проведеної роботи. Зокрема, у вівторок, 27 червня, відбулася зустріч з радником голови ОП Михайлом Подоляком (на фото).

У межах «Трибуналу» збирають інформацію про злочини, що підпадають під юрисдикцію Міжнародного кримінального суду і Кримінального кодексу Білорусі, фіксація і зберігання інформації про злочини режиму лукашенка.

Як повідомляє ТГ-канал Благодійного фонду «Вільна Білорусь», за першими результатами роботи «Трибуналу» дано правову оцінку деяким діям посадових осіб, причетних до режиму лукашенка.

Наприклад, дії лукашенка, який у серпні 2020 року захопив державну владу неконституційним шляхом, у співпраці з іншими посадовими особами ухвалив рішення надати територію Республіки Білорусь у розпорядження Російської Федерації для здійснення акту агресії проти України та забезпечення безперешкодного пересування збройних сил Російської Федерації через білорусько-український кордон.

Такий крок призвів до того, що російські загарбники тимчасово окупували минулого року території Чернігівської, Житомирської та Київської областей України.

Згідно з висновками «Трибуналу», лукашенко за змовою з іншими посадовими особами Республіки Білорусь своїми діями вчинив злочин проти миру:

  • ведення агресивної війни (злочин агресії) – передбачене пунктом «а» статті 6 Статуту Міжнародного військового (Нюрнберзького) Трибуналу для суду та покарання головних військових злочинців, прийнятий у Лондоні 8 серпня 1945 р.;
  • пункт 1 статті 5 Статуту Міжнародного кримінального суду – Римський статут від 17 липня 1998 р.;
  • пункти «a», «b», «c», «d» Резолюції 3314 Генеральної Асамблеї ООН від 14 грудня 1974 року.

Ці ж дії лукашенка підпадають під кваліфікацію злочину, відповідно до кримінального законодавства Республіки Білорусь. Відповідальність за початок або ведення агресивної війни встановлена частиною 2 статті 122 Кримінального кодексу Республіки Білорусь. Згідно із законодавством, за цей злочин передбачена навіть смертна кара.

Також читайте: Білоруси в Україні створили трибунал і почали збирати досьє на лукашенка

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: