Проросійський Додон пророкує Молдові полон

АНАЛІТИКА 08.06.2022 Коментарі 0

Захід провокує дестабілізацію в Молдові, щоби виправдати «її військове та політичне приєднання до Румунії та розміщення на території країни військ НАТО». Такий сценарій-лякалку прогнозує арештований за підозрою у державній зраді колишній президент Молдови Ігор Додон.

Як бачимо, перебування під домашнім арештом від 26 травня анітрохи не заважає кремлівському пропагандону вести інформаційну підривну діяльність через соцмережі. Свої розлогі міркування про майбутнє Молдови він виклав у телеграм-каналі.

Додонові домисли за обкатаною схемою підхопили російські пропагандистські медіа – і на виході маємо замкнуте коло циркуляції кремлівської брехні.

«Виразно видно, що Майя Санду (президентка Молдови) та її зовнішні господарі йдуть за українським сценарієм, провокуючи навмисну ​​дестабілізацію ситуації, а деякі політичні чинники із Заходу хочуть використати молдован як гарматне м'ясо у геополітичній битві, що триває нині у цьому регіоні. Готується військове та політичне приєднання нашої країни до території Румунії, з відмовою від нейтралітету», - цитує Додона пропагандистське РІА «Новости».

Додон, якого через промосковську орієнтацію називають другом путіна, намагається згущувати фарби, тисне на соціальні «больові» питання і апелює до російськоорієнтованої частини населення країни. А таких у Молдові чимало. І підживлює їхні настрої всюдисуща кремлівська пропаганда. Нагадаємо, днями у країні навіть змушені були вдатися до законодавчих ініціатив і частково вирішити проблему поширення російських zомбопотоків – парламент у другому читанні прийняв законопроект щодо запобігання та боротьби з дезінформацією і поширенням неправдивої інформації у медіа.

Та повернімося до проросійськи орієнтованого Додона. Ось як він змальовує становище країни. «Це літо стане вирішальним у тому, як Молдова переживе зиму, - пише арештант. - Країна перебуває у катастрофічному занепаді, соціальна, економічна та енергетична безпека під серйозною загрозою. Ціни на газ стали ще вищими, ніж минулого року. Не перестає дорожчати пальне - сьогодні бензин і солярка коштують майже вдвічі більше, ніж ми керували країною. Незабаром суттєво подорожчає та електрика. Дорожчає все: від будівельних матеріалів до медикаментів, від молочних продуктів до засобів гігієни для дітей. Окрім того, на нас чекає масштабна продовольча криза. Очевидно, що з кожним новим днем ​​ситуація стає дедалі драматичнішою, і восени тариф на газ може досягнути 30 леїв, тариф на електроенергію може перевищити 4 леї, вартість літра бензину може виявитися вищою за 40 леїв. Усе це спричинить ланцюгове зростання цін на продукти харчування. Збільшиться і без того катастрофічний дефіцит бюджету, що може створити проблеми під час виконання державою поточних зобов'язань щодо виплати зарплат і пенсій».

Саме з цього абзацу він розпочав свій допис у телеграм-каналі. Після цього Додон підводить читачів до думки, що проєвропейськи орієнтована глава держави Майя Санду та її партія «Дія і солідарність» (ПДС) не в змозі знайти вихід із кризових ситуацій, але обіцяють завезення зброї і, можливо, іноземного військового контингенту. Тому взимку молдовани «житимуть у злиднях і холоді, зате з гарматами та ракетами», маніпулює хатній арештант.

Не забув він і про класичні наративи кремля – знецінити чинну владу, яка буцімто працює за західними методичками. Прийом Додона простий: звинуватити опонентів у тому, чим ти займаєшся сам. Іншими словами, перевернути з ніг на голову чи валити з хворої голови на здорову.

«Треба було деморалізувати громадян, щоби вони перестали вірити у власну країну, - сам же продовжує деморалізувати молдован Додон. - А маріонетковий уряд ПДС разом із тисячами іноземних експертів та НУО-шників (представники неурядових організацій, - ЗІФ) , які фінансуються за рахунок західних кредитів та ґрантів, - ідеальний інструмент для цього і для реалізації інтересів Заходу, Сороса та НАТО».

Для кращого розуміння, ким є молдовський симпатик росії, потрібно звернути увагу на деякі факти його біографії. Попри молодий як для політика вік – лише 47 років, він устиг здобути 3 вищих освіти, пов’язаних з економікою. Першим вищим навчальним закладом був аграрний університет.

Не зважаючи на суттєву різницю у віці – молодий Додон на посту президента Молдови став добрим другом кдб-шних кадрів – лукашенка та путіна. У Білорусь Додон навідувався переймати аграрний досвід «бацьки». А до путіна – по гроші, підтримку та переймання політичного досвіду як стати диктатором.

Після роботи в уряді на економічних напрямках, у 2009 році Додон потрапляє від комуністичної партії у парламент. Проте через 2 роки переходить до соціалістів. Того ж 2011 року він очолює соціалістичну партію, а ще… федерацію шахів. Гра на політичній шахівниці, треба визнати, була успішною – 2016 разом зі соціалістами він здобуває перемогу і стає президентом Молдови.

І тут з ним почали ставатися метаморфози. У жовтні, під час виборчої кампанії, він визнає анексовані росією території. Інший показовий момент - через 3 дні після інавгурації 23 грудня, з президентської будівлі зняли прапор Євросоюзу, що висів поруч із національним. На президентському сайті мову назву державної мови змінили з румунської на молдовську.

Але це були перші квіточки – за чотири роки додонового керування у Молдові виросли такі ягоди, що доводиться доїдати дотепер.

Розминку у розділі «міжнародні зустрічі» Додон розпочав на четвертий день після новорічної ночі - 4 січня 2017 у Бендерах зустрівся з невизнаним президентом невизнаної Придністровської республіки. Через неповних 2 тижня він відбув у свій перший офіційний візит у москву – на запрошення путіна. До того від Молдови глави країни білокам’яну не відвідували 9 років. Наймолодший президент Молдови одразу «заприсягнувся» на вірність кремлю заявами-обіцянками про розірвання угоди його країни з Європейським Союзом про асоціацію і зупинку руху країни до НАТО.

Через 2 місяці Додон знову навідався на росію і буквально через 10 днів після свого повернення розпорядився провести референдум. Серед 4-ох питань два стосувалися можливості для президента розпускати парламент та призначати дочасні парламентські вибори, а предмет «історія румунів замінити на «історію Молдови». Проте ініціативу Додона скасував Конституційний суд країни.

Третій візит у москву Додон здійснив у день «побєдобєсія» - 9 травня 2017-го він був єдиним іноземним президентом, що брав участь в урочистостях. До нього глави Молдови 15 років не відвідували російські «дні пабєди».

Зміна державного курсу на росію супроводжувала Додона політичними та корупційними скандалами. Ситуація не змінилася і після того, як у назві статусу Додона з’явився префіекс «екс». Додон намагався продовжувати якісь комбінації на політичній дошці. Проте після 2020 року він утратив багато важливих фігур. Але попри це не полишав спроби залишатися у грі. На початку травня минулого року молдовський шахіст-соціаліст відвідав уз приватним візитом лукашенка. Білоруський диктатор, як зазначає його президентський сайт, зауважив під час зустрічі, що нечасто запрошує закордонних гостей до себе додому. Хоча бувають винятки, як от для лідерів росії та Китаю.

Зараз же шахіст-соціаліст сидить удома і займається віртуальною грою у шахи за активної підтримки російських засобів пропаганди.

Додон, який досі має популярність серед проросійськи налаштованої частини населення Молдови, звинувачує чинну президентку Майю Санду та її партію в «забезпеченні економічної, моральної та політичної ліквідації держави».

«А щоби їм ніхто не заважав, сфабрикували кримінальні справи проти опозиційних сил, зокрема, проти Партії соціалістів та її лідерів (це він про себе і свою партію, - ЗІФ), щоб очорнити наш імідж, апелює до своїх симпатиків Додон. - Усі політичні справи останнім часом з елементами виборчого правосуддя, на тлі стагнації резонансних справ щодо крадіжки мільярда, концесії аеропорту тощо, є частиною цього диявольського сценарію зі знищення опозиції та її лідерів, здатних завадити планам втягнути нашу країну у війну та ліквідувати державність Республіки Молдова».

Завершує він свій допис натяком на заворушення. «Шановні співгромадяни, впевнений, що терпіння людей уже межі. Упевнений і в тому, що дедалі більше громадян розуміють, що відбувається з країною, і наскільки реальна небезпека бути втягнутими у криваву регіональну війну і втратити державність».

Пропагандисти з РІА «Новості», які опублікували основні тези допису екс-президента Молдови, підіграли йому виступу йому нагадуванням з історії країни.

«1918 Румунія ввела війська на територію Молдови, провівши кордон по річці Дністер (без території нинішнього Придністров'я). Створена у Кишиніві рада краю проголосувала за об'єднання зі сусідньою країною», - проводить паралель понад столітньої минувшини РІА «Новості».

За даними російських пропагандистів, в Румунії і Молдові є прихильники ідеї «уніонізму» - об'єднання двох країн в одну. В самій Молдові, за даними опитувань, яких РІА «Новості» не вказують, понад половина жителів проти ідеї об'єднання, а підтримує його приблизно третина.

Варто наголосити, що обшуки наприкінці травня у маєтках Додона та його брата правоохоронці проводили за декількома статтями. Окрім зради батьківщини путінського друга підозрюють у «пасивній корупції», «незаконному збагаченні» та «фінансуванні політичної партії злочинною організацією». Чи «нариють» достатню кількість доказів працівники Антикорупційної прокуратури, Служби інформації та безпеки, Національного центру боротьби з корупцією – дізнаємося незабаром. Але для майбутнього Молдови наявність таких доказів є критично важливою.

Путінський режим зацікавлений у створенні чимбільшої кількості конфліктних майданчиків для розпорошення зусиль та уваги Заходу щодо допомоги Україні. Наявність невизнаного Придністров’я з російським військовим контингентом у ньому, що, за деякими даними, переважає кількісно молдовську армію, - небезпечний уже сам собою фактор впливу. А наявність у Молдові арештованого провідника російської політики й агресивної російської пропаганди у країні змушує чинну владу зважати на можливі наслідки. Неуважність під час цієї партії дорого обійдеться - перемога є стратегічно важливою для обидвох сторін.

Фото euroradio.fm, noi.md

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: