Президент Байден: «Що Америка робитиме та не робитиме в Україні»

ПЕРЕКЛАДИ 01.06.2022 Коментарі 0

Американський лідер Джо Байден опублікував статтю у колонці впливового видання The New York Times із баченням майбутнього України і планів США у питаннях допомоги. ЗІФ подає текст президента у перекладі.

«Вторгнення, що на думку Володимира Путіна триватиме декілька днів, триває уже четвертий місяць. Український народ здивував Росію та надихнув світ своєю жертовністю, мужністю та успіхом на полі битви. Вільний світ і багато інших держав на чолі зі Сполученими Штатами об’єдналися на боці України за безпрецедентної військової, гуманітарної та фінансової підтримки.

Оскільки війна триває, я хочу мати чіткі цілі Сполучених Штатів у цих зусиллях.

Мета Америки проста: ми хочемо бачити демократичну, незалежну, суверенну і квітучу Україну зі засобами для стримування та захисту від подальшої агресії.

Як заявив президент України Володимир Зеленський, у кінцевому підсумку ця війна «завершиться остаточно лише дипломатичним шляхом». Будь-які перемовини відображають реальність фактів. Ми швидко направили Україні значну кількість озброєння та боєприпасів, щоби вона могла битися на полі бою та мати найсильнішу позицію за столом переговорів.

Тому я вирішив, що ми надамо українцям досконаліші ракетні системи та боєприпаси, котрі дозволять точніше вражати ключові цілі на полі бою в Україні.

Ми продовжимо співпрацю з нашими союзниками та партнерами щодо російських санкцій, найжорсткіших, що коли-небудь були запроваджені проти великої економіки. Ми продовжимо надавати Україні сучасне озброєння, зокрема протитанкові ракети Javelin, зенітні ракети Stinger, потужні артилерійські та високоточні реактивні системи, радари, безпілотні літальні апарати, гелікоптери Мі-17 і боєприпаси. Ми також надамо ще мільярди доларів фінансової допомоги, з дозволу Конгресу. Ми працюватимемо з нашими союзниками та партнерами, щоби подолати глобальну продовольчу кризу, яку посилює агресія Росії. І ми допоможемо нашим європейським союзникам та іншим країнам зменшити їхню залежність від російського викопного палива і пришвидшити наш перехід до чистої енергії в майбутньому.

Ми також продовжимо зміцнювати східний фланг НАТО силами та засобами Сполучених Штатів та інших союзників. І зовсім нещодавно я привітав заявки Фінляндії та Швеції про вступ до НАТО – крок, що зміцнить загальну безпеку США і трансатлантичну безпеку завдяки долученню двох демократичних і дуже здібних військових партнерів.

Ми не прагнемо війни між НАТО та Росією. Попри те, що я згоден з паном Путіним і його дії мене обурюють, Сполучені Штати не намагатимуться здійснити його повалення в Москві. Поки Сполучені Штати або наші союзники не будуть атаковані, ми не братимемо безпосередньо участі в цьому конфлікті - відправляти американські війська воювати в Україну чи атакувати російські сили. Ми не заохочуємо та не надаємо можливості Україні завдати ударів за межами її кордонів. Ми не хочемо затягувати війну лише для того, щоби завдати болю Росії.

Моїм принципом у цій кризі було «Нічого про Україну без України». Я не тиснутиму на український уряд – приватно чи публічно – щоби він пішов на будь-які територіальні поступки. Це було би неправильно та суперечило б усталеним принципам.

Перемовини України з Росією не зупинилися через те, що Україна відвернулася від дипломатії. Вони зупинилися, тому що Росія продовжує вести війну, щоби взяти під контроль якомога більшу частину України. Сполучені Штати продовжуватимуть працювати над зміцненням України та підтримуватиуть її зусилля, спрямовані на досягнення завершення конфлікту шляхом переговорів.

Неспровокована агресія, бомбардування пологових будинків і будинків культури, вимушене переселення мільйонів людей роблять війну в Україні глибокою моральною проблемою. Я зустрівся з українськими біженцями в Польщі – жінками та дітьми, які не були впевнені, яким буде їхнє життя і чи буде все гаразд із близькими, які залишилися в Україні. Жодна людина зі сумлінням не могла залишитися незворушною від спустошення цих жахіть.

Перебувати поруч з Україною в її скрутну годину – це не просто правильно. У наших життєво важливих національних інтересах є забезпечення мирної та стабільної Європи та чітко дати зрозуміти, що сила не є правильною. Якщо Росія не заплатить високу ціну за свої дії, вона надішле сигнал іншим потенційним агресорам, що вони теж можуть захопити території та підпорядкувати інші країни. Це поставить під загрозу виживання інших мирних демократій. І це може означати кінець заснованого на правилах міжнародного порядку та відчинити двері для агресії в інших місцях з катастрофічними наслідками в усьому світі.

Я знаю, що багато людей у ​​всьому світі стурбовані можливим застосуванням ядерної зброї. Наразі ми не бачимо жодних ознак того, що Росія має намір використати ядерну зброю в Україні, хоча час од часу риторика Росії погрюкувати ядерною шаблею уже є небезпечною і вкрай безвідповідальною. Скажу чітко: будь-яке використання ядерної зброї в цьому конфлікті будь-якого масштабу було б абсолютно неприйнятним як для нас, так і для решти світу і спричинило би важкі наслідки.

Американці залишаться з українцями, тому що ми розуміємо, що свобода - не безкоштовна. Це те, що ми завжди робили, коли вороги свободи прагнули знущатися і пригнічувати невинних людей, і це те, що ми робимо зараз. Володимир Путін не очікував такого ступеня єдності чи сили нашої відповіді. Він помилився. Якщо він очікує, що в наступні місяці ми похитнемося чи зламаємося, він однаково помиляється».

Фото NYT

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: