«Лукашенко готує кризу заради Путіна», - опозиційний політик Вадим Прокоп’єв

НОВИНИ 01.06.2022 Коментарі 0

Білоруський інформаційний центр продовжує знайомити свою аудиторію із кращими представниками білоруського народу. 31-го травня в гості БІЦу завітав колишній успішний бізнесмен, а тепер демократичний і опозиційний до режиму лукашенка політик та організатор Полку «Пагоня» Вадим Прокоп’єв.

В Україні білоруський політик зараз знайомиться з людьми, які займаються тематикою Білорусії в Україні у цей нелегкий час.

За словами Вадима Прокоп’єва, українське суспільство сьогодні відчуває справедливі гнів і лють від білоруської співучасті в «російсько-фашистській агресії».

Гість БІЦу також висловив свою думку про можливий наступ армії Білорусі на Україну після поїздки лукашенка до путіна у Сочі понад тиждень тому.

"Лукашенко – такий же фашист, як і його кремлівський начальник. Він із великим задоволенням, без усяких моральних обмежень і терзань, уже вступив би у війну не тільки з допомогою надання майданчиків для запусків ракет та авіабаз, але і за допомогою наземного наступу, якщо би вірив у перемогу путіна. На мою думку, він (лукашенко, - БІЦ) уявляв собі це легкою прогулянкою. Так само, як і путіну його знамените 5-те управління фсб розповідало казки. Так само і лукашенко вірив, що він, прилаштувавшись таким Табакі (шакал, придуманий персонаж у збірці оповідань «Книга джунглів» англійського письменника Редьярда Кіплінга, - БІЦ), зможе отримати багато дивідендів, - каже Вадим Прокоп’єв.

За його словами, лукашенко обманув керівництво України, запевнивши, що нападу з території Білорусі не буде.

«Лукашенко обманув не вперше. Цей політичний шулер повинен завершити свою репутацію хоч якогось партнера в Україні. Особливо після того, що сталося. Нагадаю, що до війни, і навіть 2020 року рейтинг лукашенка в українському суспільстві був доволі високим. Сподіваюся, що з цим покінчено», - каже Прокоп’єв.

На його переконання, лукашенко із задоволенням вступив би у конфлікт і в першій фазі війни – наземній операції, якщо би відчував, що путін перемагає. Проте політичне керівництво України не розбіглося, Збройні сили України дали відсіч, українське суспільство об’єдналося, путін опинився у важкому становищі і це все позначилося на білоруському диктаторі.

Після відвідин Сочі у Мінськ «ябацька» прибув у поганому настрої, що не часто собі дозволяє перед посполитими. Є припущення, що путін таки змусив лукашенка вступити у війну своєю армією.    

«Треба розуміти, що лукашенко після придушення протестів 2020 року залишився з єдиним союзником, - каже Вадим Прокоп’єв. - Він сам поставив усю нашу країну під окупацію. Тобто він зрадив білоруський народ не вперше. Але зрадив настільки, що зараз відмова вступити у війну означає ультиматум з боку путіна. На мою думку, цей ультиматум він отримав у Сочі. Разом із тим, треба розуміти, що лукашенко – майстер викручуватися із найважчих ситуацій… У нього талант говорити одне, робити інше, а через день змінювати покази».

Лукашенко розуміє своє самовбивче становище. Якщо він вирішить віддати наказ про наступ білоруських військ, то перший похорон у маленькому білоруському місті означає непередбачувані політичні ризики і можливе поновлення масових протестів.

«Моя версія подій – лукашенко відмовлятиметься від наступу під будь-яким приводом. Він розуміє, що пішле армію в один кінець. Він розуміє боєздатність української армії… Одним зі способів виплутатися із цього трудного становища – влаштувати конфлікт з НАТО на польському кордоні. Припускаю, що такий сценарій давно готувався, у розпорядженні лукашенка залишилася певна кількість мігрантів. На мою думку, мікроскопічний конфлікт на натівському кордоні – це спосіб викрутитися, довести путіну, що він тримає великий натівський фланг і що він украй корисний товариш… Я все ж таки схиляюся до думки, що ймовірність наступу лукашистських збройних сил мінімальна. Це не означає, що не використають увесь спектр психологічного тиску – з переміщенням ракетних установок, військ уздовж білорусько-українського кордону. Готуватися потрібно до будь-якого сценарію. Імовірність наступу низька, допоки лукашенко контролює силовиків», - уважає Вадим Прокоп’єв.

Також є інформація, що білоруський диктатор вичищає 5-ту феесбешну колону у своїх рядах. А оскільки вони себе проявили під час першої фази російсько-української війни, то тепер їх легко вираховувати.

«Триває протистояння… Вважаю, що лукашенко не вистрілить у голову і вторгнення не буде, але йому доведеться влаштувати якусь кризу, котра продемонструє путіну, що він не є некорисним, а все ж таки підлеглим союзником», - сказав Прокоп’єв.

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: