Відкупитись чи відстрілюватись: росія намагається вирішити питання з «Талібаном»

АНАЛІТИКА 01.06.2022 Коментарі 0

Поки російські війська міцно загрузли на Донбасі та південних областях України, московитів можуть трохи общипати з боку Азії. Кількамісячна напруженість на кордоні Таджикистану з Афганістаном може вилитись або у регіональну війну за участю країн Організації колективного договору з безпеки (ОДКБ), або кремлю доведеться банально відкуповуватися від талібів.

Захопивши владу в Кабулі, представники «Талібану» (організація, визнана у багатьох країнах терористичною), схоже, зупинятись на досягнутому не збираються. І постійно збільшують угруповання бойовиків на своїх кордонах. При цьому запевняють сусідів, що жодних територіальних претензій ні до кого не мають.

Про всяк випадок Таджикистан провів неподалік кордону з Афганістаном  декілька військових навчань, у тому числі зі залученням вояків країн ОДКБ – росії, білорусі, Казахстану. Однак принципового впливу на ситуацію це не справило.

Уже в березні цього року російський експерт Центру вивчення сучасного Афганістану Андрій Серенко спрогнозував, що таліби готують вторгнення у Центральну Азію.

«Очевидно, що вторгнення бойовиків з Афганістану, яке відбудеться під прапорами ІДІЛ та «Ансаруллах» (терористичні організації) змусить путіна перекинути частину російських військ з українського фронту в Таджикистан. Це може стати серйозною підтримкою українцям», - писав тоді Серенко у своєму телеграм-каналі, посилаючись на дані афганських спостерігачів.

Як ми бачимо, досі вторгнення не відбулося. Натомість стались інші цікаві речі.

«Талібан» зі серпня минулого року намагається легітимізувати сформований ним уряд. Проте жодна країна світу тривалий час його не визнавала. Єдиною країною, що з березня 2022 року встановила дипломатичні відносини з Кабулом, стала… росія. Вона ж акредитувала у себе і дипломата від уряду, сформованого терористичним «Талібаном».

На декілька місяців ситуація на кордонах стала спокійнішою. За неофіційною версією, москва обрала варіант відкупитися – три мільярди доларів в обмін на ненапад талібів на Таджикистан. Останній входить до ОДКБ, тож у випадку нападу на нього росіянам доведеться справді відкривати там другий фронт. Але через війну з Україною кремлю вкрай складно буде знайти достатню кількість військ та озброєння для допомоги Таджикистану. Якщо ж у допомозі москва відмовить, це означатиме з її боку похорон ОДКБ власними руками. А цього вона допустити не може.

Із трьох мільярдів відкупних частину мали би віддати грошима протягом року, а близько 40% надати товарами й енергоносіями. В якості приємного бонусу талібів також мали запросити на петербурзький економічний форум, запланований на 15-18 червня.

Але вже у травні ситуація знову загострилася. На територію Таджикистану з боку афганської держави прилетіло трохи боєприпасів. Відповідальність за обстріл узяли на себе бойовики угруповання «Ісламська держава – Хорасан». На кордоні з афганської сторони застрягли поза 200 вантажівок – таліби не дозволяють їм виїхати в Таджикистан. До всього ще й почалися заворушення у таджицькій автономній області Гірський Бадахшан, у відповідь Душанбе розпочав спецоперацію. Тож спокій у цьому регіоні хіба що сниться.

Однією з причин спостерігачі називають нахабність талібів: мовляв, вони оцінили ситуацію, і вирішили здерти з москви більше грошей. Тепер виставлено нові умови, а фінансові вимоги зросли ще на два мільярди доларів. Причому, якомога скоріше, і грошима – інакше попередні домовленості вважатимуться недійсними. А раніше на московії тішились, що «путін всєх переіграл»…

Вирішити проблему доручили секретареві рашистського радбезу миколі патрушеву. Він навіть побував на безпековому саміті у Душанбе в останніх числах травня. Найвірогідніше, що кремль спробує задовільнити вимоги своїх «нових друзів» талібів. Але тут може вийти як із класичними шантажистами, і нові вимоги та зростання апетиту не забаряться.

Росіяни традиційно переконані, що усіх в цьому світі можна купити. Але схоже, що вони нарвалися на більш нахабних і безпринципних, ніж вони: як свідчить історія, таліби цілком можуть узяти російські гроші, посилити за них свою армію і потім таки розпочати загарбницьку війну за землі, що їм запали в око.

- Таліби, думаю, добре розуміють, що військова операція у них на півночі може призвести до серйозних ускладнень, і мало що дає. «Талібан» з моменту підписання угоди зі Штатами запевняв усіх, що він обмежить свою діяльність кордоном Афганістану і не має експансіоністських планів на північ. Досі вони цього дотримувались, - зазначив у коментарі ЗІФ директор Центру близькосхідних досліджень Ігор Семиволос.

Утім, на його думку, таліби можуть спекулювати на цій темі та намагатися розвести росіян на гроші. А також спробувати домовитися з росіянами, в т.ч. з питань безпеки, пов’язаної з діяльністю таджицьких опозиційних груп.

Адже Таджикистан для нинішньої афганської влади є реальною проблемою, він здійснює постійну підтримку таджицького руху опору. І президент Емомалі Рахмон цього не приховує – у його промовах присутній характерний таджицький націоналізм. Зрештою, Душанбе тривалий час наполягає на формуванні в Афганістані інклюзивного уряду, до якого б увійшли таджики (другий за чисельністю етнос в цій країні).

Ігор Семиволос переконаний, що Рахмону вигідна нинішня напруженість: це допомагає привертати увагу до себе та посилювати суб’єктність Таджикистану в регіоні. Як засвідчив його візит до Ірану кілька днів тому, Рахмона там приймали на досить високому рівні.

«Він може ще довго спекулювати цією афганською загрозою, більше того, він зацікавлений, щоб вона існувала – як чинник для отримання ресурсу, уваги та нових можливостей», - вважає експерт.

Тим паче, що операцію «наступник» щодо свого сина Емомалі Рахмон уже розпочав. А передавати у спадок війну він навряд чи захоче.

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: