Послідовність кібернетичних, ракетних, інформаційних атак рф – це сценарії «гібридної війни»

АНАЛІТИКА 18.01.2023 Коментарі 0

Майже завжди військові удари рашистів поєднуються з кібератаками і пропагандистськими кампаніями. Група дослідників у результаті тривалої роботи виявила певні зв’язки та закономірності, з яких і випливає концепція «гібридної війни».

Аналізом взаємозв’язків між подіями займались фахівці Держспецзв’язку та Ради економічної безпеки України за сприяння Управління стратегічних комунікацій Апарату Головнокомандувача ЗСУ та фахівців компанії TRUMAN. Результатом їх роботи стало нещодавно оприлюднене ґрунтовне дослідження.

Рік тому, 14 січня, росія розпочала кібервійну проти нашої країни. Саме тоді проросійські хакери здійснили масовану атаку на органи влади. Внаслідок атаки постраждали 22 сайти органів державної влади, але стратегічної мети – завдати критичної шкоди нашій інфраструктурі – хакерам досягнути не вдалося.

За цією атакою слідувала низка потужних DDoS-атак усередині лютого та кібератаки напередодні вторгнення. Метою цих атак було як руйнування інфраструктури, так і поширення паніки та недовіри серед населення країни.

Як зазначається у дослідженні, пік кібератак проти енергетичного сектора припав на момент підключення української електромережі до європейської ENTSO-E (тобто на 23-24 лютого). Під час деяких атак на «Укренерго» російські хакери навіть не намагались ховати своє походження і використовували російські IP-адреси для сканування мережі державного енергетичного оператора. Таким чином, кібератаки були покликані збільшити хаос від конвенційного вторгнення, зменшити керованість країни, а також завдати шкоди критичній інфраструктурі.

1 березня відбулась ракетна атака на телевишку в Києві. Користуючись порушенням роботи телебачення, агресор вдався до посилення інформаційних атак. Зокрема, СБУ тоді спростувала повідомлення, поширюване в соцмережах, що російські військові встановлюють обладнання мобільного зв’язку, нібито здатне перебивати українські мережі. А Центр протидії дезінформації при РНБО попередив, що окупанти почали інформаційну атаку на українців, здебільшого на літніх людей, використовуючи при цьому телефонні дзвінки для поширення панічних настроїв.

Це – лише декілька епізодів, описаних та проаналізованих дослідниками «інформаційних воєн».

Автори дослідження відстежили координацію ракетних атак на місцеве самоврядування та кібератак на сервіси громади, чітке узгодження ракетних і кібератак на медіа та центри зв’язку, підготовку й реалізацію кібератак на інституції, які допомагають Україні (логістика, підтримка біженців і навіть культурні акції) тощо.

Перша у світі масштабна кібервійна не продемонструвала нових «видів озброєння» у кіберпросторі. Всі атаки відбуваються за допомогою відомих раніше механізмів. Застосовувані росією типи атак вже давно категоризовані та мають зрозумілі рецепти протистояння.

Кібератаки цілком відповідають загальній військовій стратегії рф. Їх часто узгоджують з іншими атаками: конвенційними на полі бою, а також з інформаційно-психологічними і пропагандистськими операціями.

Узгодження атак не є залізним правилом – росіянам це вдається лише інколи. Але те, що вони тестують поєднання цих ударів – очевидно.

Найбільш яскраво це проявилося восени і взимку 2022 року, коли після серії кібератак на енергетику рашисти запустили декілька хвиль ракетних атак на енергетичну інфраструктуру та одночасно розпочали пропагандистську кампанію з метою перекласти відповідальність за наслідки (відключення електроенергії) на українські органи влади чи великий український бізнес.

Доктринально рф часто розглядає кібер та інформаційний виміри як єдиний домен «інформаційного протиборства». Це протистояння може включати або суто інформаційні кампанії, або ж щось складніше. Проте метою у будь-якому разі є інформаційна маніпуляція, до якої природно вразливі всі демократичні режими.

Окрім того, дослідження виявило чіткий звʼязок між невдачами росії на воєнному або дипломатичному фронті та наступними після цього атаками з метою помсти. 

Дослідники, які брали участь в роботі, переконані, що коли не вивчати тактику рф і ефективно їй не протистояти, вона буде використана в майбутньому проти інших держав. Якщо росія не отримає гідної відповіді на всі свої агресивні дії сьогодні, завтра вона повернеться з ще більш зухвалими атаками, які не будуть обмежуватися Україною, чи навіть нашим регіоном.

Також дослідження демонструє, що для ефективної протидії росії та іншим авторитарним режимам необхідно:

  • адаптувати воєнні доктрини до сучасних викликів, використовуючи уроки українсько-російської війни для прогнозування і моделювання;
  • змінити правові підходи до визначення агресії, значно розширивши відповідні юридичні тлумачення;
  • обмежувати авторитарним режимам доступ до сучасних технологій шляхом посилення санкції, включаючи санкції проти найважливіших сфер економіки таких  режимів.

Про інші висновки та рекомендації можна прочитати в самому дослідженні, яке викладене на сайті Держспецзв’язку.

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: