Поляки, білорусі й українці – це народи контррозвідки, які шукають ворогів серед друзів

НОВИНИ 18.10.2023 Коментарі 0

Минулого тижня у Варшаві презентували нову книгу польського журналіста та колишнього дипломата Вітольда Юраша (інтерв’ю з яким ЗІФ опублікував у серпні) «Демони з потойбіччя». У ній автор розповідає про політичну деградацію режиму лукашенка та закулісся завершення своєї дипломатичної кар’єри. Попередня книга пана Юраша «Демони Росії» вийшла у 2022. Учасником варшавської презентації був Олександр Мілінкевич – білоруський опозиціонер та єдиний кандидат від опозиції на виборах 2006-го року.

Присутність Мілінкевіча під час презентації книги автор пояснив не тільки дружбою, а й політичним реалізмом політика та подібністю в поглядах щодо ключових подій у найновішій історії Білорусі.

На початку зустрічі Вітольд Юраш зазначив, що Білорусь у значній мірі вже підготовлена до інтеграції з Євросоюзом, а головним гальмом будь-яких контактів є нинішній режим. Оцінуючи дії теперішньої білоруської демократичної опозиції, він зазначив, що варто пам’ятати про рівень ефективності польської опозиції у 1970-их роках . Зокрема, КОР. І саме через призму польського досвіду часів комунізму дивитися на дії білорусів у боротьби з лукашенком.

Мілінкевіч підкреслив потребу єдності опозиційних сил і зазначив, що Білорусь перебувала  в умовах демократії лише 3 роки. Також він додав, що найважливішою є незалежність, адже демократію завжди можна відродити. Проте обоє учасників зустрічі зазначили, що після лютого 2022 Білорусь утратила ознаки незалежності, а лукашенко став фактичним васалом путіна.

Зрештою, книга Вітольда Юраша присвячена Білорусі періоду 2010- 2012 років, яку можна було вважати незалежною – де лідер був диктатором, що правив методами м’якого авторитаризму і скочувався у все більшу залежність від москви.

Мілінкевіч та Юраш під час дискусії згадали про покійного міністра закордонних справ РБ Володимира Макея у контексті особи, з якою можна було вести діалог. Проте після лютого 2022 він цілковито дискредитував себе як дипломат. Одним зі сценаріїв зміни влади у Мінську учасники зустрічі вважають імовірний розкол еліт.

Олександр Мілінкевич та Вітольд Юраш під час дискусії 

На запитання від аудиторії про те, чому лукашенко залишається при владі, пан Юраш відповів, що режиму вдалося створити досконалу ілюзію добробуту у стилі неоСРСР, яка рухнула під впливом епідемії і внутрішньої кризи.

Наприкінці зустрічі Вітольд Юраш в оригінальний спосіб описав подібність між польським, українським і білоруським народами. За його словами, це народи контррозвідки – адже вони шукають ворогів серед друзів, у той час коли розвідники шукають друзів серед ворогів.

Однією з цілей нової книги Вітольда Юраша є спроба спровокувати у Польщі дискусію щодо майбутнього польсько-білоруських відносин і самої Білорусії. Адже саме брак дискусії і ситуація, коли всі з усім погоджуються, породжує задуху серед аналітиків і неспроможність передбачити трагедії масштабу 11 вересня у США.

Євгеній Білоножко, журналіст ЗІФу у Польщі і країнах ЄС

Фото автора

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: